CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. április 02., péntek 16:03


Az Ikva Rádió hírei

Rendkívüli ülést tartott Sopron közgyűlése. A koalíciós képviselők a Soproni Konferencia Központban lévő üzletrészek értékesítése mellett döntöttek, bár az ellenzék nem támogatta az eladást: nemrég a város a Kft. 42 %-t vette meg 38 millió Ft -ért, most pedig a 100%-t adja el 34 millióért. Ennek oka, hogy a vállalkozás veszteséges. A befektetők üzletrészeit azért kellett megvásárolni, hogy most egyben értékesíthessék, mert csak így állíthatják meg a vagyonvesztést.

Holnap a soproniak a Várkerületi Mária-szobornál írhatják alá a Nemzeti Petíciót, ahol 10 órától 13 óráig Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője az aláírási standnál várja a soproniakat.

A Sopron-Szombathely vasútvonalon április 4-től, vasárnaptól részleges menetrendváltozás lép életbe. A változás csak a 21 és 24 óra között közlekedő vonatokat érinti. A részletekről a jegyvizsgálók, az állomási menetjegy pénztárak és a fali hirdetmények adnak tájékoztatást.

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat meghirdette idei pályázatait, 11 különböző területre. Pályázni lehet, többek között területfejlesztési, egészségmegőrző, külkapcsolati, sport, kulturális, oktatási témákban. A pályázható teljes összeg 24,2 millió forint, a keretösszeg változó: 500 forinttól 6,2 millió forintig terjedhet. A pályázatok benyújtásának határideje április 30-a. A felhívás megtalálható és letölthető a következő internetes oldalról: www.gymsmo.hu

Folytatódik Sopron közterületeinek nagytakarítása. A tisztítási és karbantartási munkák mellett lakossági lomtalanítási akciót is szerveznek: ma a Kertesi, az uszoda, a Bécsi utcákban és a Fűzfa soron helyeznek ki konténereket.

Április 10-étol újból indul a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút. Az idei szezonban változást jelent, hogy az eddigi, kizárólag gőzmozdonnyal közlekedtetett szerelvény a menetrendbe foglaltak szerinti napokon többnyire dízel-vontatású mozdonnyal közlekedik majd a csaknem négy kilométer hosszú pályaszakaszon. A változtatásra költségcsökkentő céllal volt szükség.

Csatlakozva a Magyarok Világszövetsége felhívásához, a Soproni Erdélyi kör is aláírásgyűjtési akciót kezdett, melynek témája: az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy magyar állampolgárságot kapjon az a külföldi személy, aki magát magyar nemzetiségűnek vallja és ezt igazolni is tudja.

A Fővárosi Bíróságon már látni vélik a két éve húzódó Globex-per végét. Dr.Varga Zoltán és büntető tanácsa az elmúlt héten újabb tanúkat hallgatott ki. Mint ismeretes, Postáné dr.Vellai Györgyi és társai különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt állnak bíróság előtt. A perben Sopron is érdekelt, hiszen a brókercég, a város közel 3,5 milliárdos vagyonával nem tudott elszámolni. A per július 7-én és 8-án folytatódik, majd a nyári szünet után szeptemberben ül össze ismét a büntető tanács.