CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 04., vasárnap 23:40


Erdélyi Fejedelmek arcképcsarnoka (1541-1690)

    Erdélyi Fejedelmek arcképcsarnoka (1541-1690)

Erdélyi történész és soproni festőművész Kolozsváron kiadott közös munkája

    A kolozsvári székhelyű Művelődés Kiadó gondozásában jelent meg az Erdélyi Fejedelmek arcképcsarnoka (1541-1690) című könyv, amelynek egyik érdekessége, hogy illusztrációi az erdélyi származású, Sopronban élő Szabó Béla festőművésznek, erdélyi fejedelmeket ábrázoló festményei. Ezek eredetijét legelőször éppen Sopronban, a soproni közönségnek mutatták be 2002. februárjában a Fövényverem utcai Erdélyi Házban rendezett kiállításon.
    Akkor, a kiállításon – többek között – Csetri Elek, kolozsvári történész-professzor tartott előadást az erdélyi fejedelmekről, és az eseménynek a kolozsvári Művelődés periodikában való hírül adását követően, hamarosan megszületett a könyv kiadásának ötlete is.

    Korabeli metszetek, festmények alapján és a történelmi adatok, tények ismeretében a fejedelmek jelleme, egyénisége szerint készült olajportrékhoz Csetri Elek írta a bevezetőt és fejedelmenként a  fontosabb életrajzi eseményeket.
    A kötetből háromszáz számozott, kötött példány a Soproni Erdélyi kör számára készült, amelyeket a szerzők kézjegyükkel láttak el.
    A könyv megjelenését a Soproni Erdélyi Kör, a Művelődési- és Egyházügyi Minisztérium (Románia) és a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta.
 
A szerzőpáros a soproni kiállításon 2002-ben:
Csetri Elek és Szabó Béla

A könyv előljáró beszédében Csetri Elek így fogalmaz:
,,...mikor valaki transzilvanizmusról beszél: első gondolata az önálló erdélyi fejedelemség. Minekünk magyaroknak pedig az is, hogy Mohács után Erdély a magyar művelődés valóságos tűzhelye, mentsvára volt. mindezen túlmenőleg azonban véleményünk az: Erdély mindazoké a népeké, amelyek földjét lakják, s itteni sorsukat vállalták, és a jövőben is vállalják. Kós Károly, aki a Transzilvanizmus alapkövét lerakta, így fogalmaz:
Erdély sorsa akkor volt a legboldogabb, kultúrája akkor virágzott ki leggazdagbban és legteljesebben, amikor népei egy akarással vállalták a külön erdélyi sorsot és építették azt külön erdélyi eszükkel."

Abban azonban nincs egyöntetú vélemény, hogy mikor is volt az ,,akkor"?

 (Csetri Elek-Szabó Béla: Erdélyi Fejedelmek arcképcsarnoka (1541-1690),  Művelődés, Kolozsvár 2003. Készült a zilahi Colorprint nyomdában.)


Kapcsolódó cikk:
Erdélyi fejedelmek arcképcsarnoka az Erdélyi Házban- 2002.