CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. április 05., hétfő 22:50


Magyarország koncepció: európai életminőség, több munkahely, a korrupció visszaszorítása, vidékfejlesztés, hatékony EP-lobbi

Olajos Péter, az MDF Európai Parlamenti lista második helyét elfoglaló képviselőjelöltje Sopronban

Magyarország koncepció:
európai életminőség, több munkahely, a korrupció visszaszorítása, vidékfejlesztés, hatékony EP-lobbi

Olajos Péter, az MDF Európai Parlamenti lista második helyét elfoglaló képviselőjelöltje Sopronban

    Olajos Péter, az MDF EU-integrációs Irodájának vezetője, az MDF Európai parlamenti képviselőjelöltje hétfőn Sopronban az Európai Parlamenti választási kampány keretében tartott bemutatkozó sajtóbeszélgetést a soproni Liszt Szalonban.
    Olajos Péter rövid előadásban számos, Magyarország EU-s jövőjét meghatározó, alapvetően fontos kérdésre keresett választ.
    Milyen Magyarországot szeretnénk?
    Több munkahely, jobb életminőség, szebb táj, jól fizető mezőgazdaság: mindezek illúziót jelentenek vagy valóságot?
    Mennyiben járul hozzá az Európai Parlament jövőnkhöz, munkahelyünkhöz, biztonságunkhoz?
 

Olajos Pétert,  az MDF EP képviselőjelöltjét 
Borbély József az MDF Soproni Szervezetének elnöke köszönti

    Az EU-ban folyó munka fő területeiként a vidékfejlesztést, az agráriumot, a környezetvédelmet, az oktatást, kultúrát, a közegészségügyet, a munkaügyet, a kutatási programokat, a költségvetést, az infrastrukturális beruházásokat jelölte meg, továbbá az új jogszabályok, a EP- és Tanács, az EU költségvetés, EU-bővítés, a transzeurópai közlekedési hálózatok, a gazdasági és ösztönző programok véghezvitelét.
    Kifejtette: A magyar európai parlamenti képviselő feladata a magyar érdekek felismerése, érvényesítése, a vidékfejlesztés, a civil lobbi segítése az információgyűjtés segítségével a döntésen és tájékoztatáson keresztül.  A politikus hangsúlyozta: a lobbi nem a korrupcióval egyenértékű.

    Az MDF  Magyarország koncepciójának felvázolásában Olajos Péter kifejtette:
- Egy politikai közmegegyezésen alapuló szakmai tervezésre épülő (Nemzeti Vidék- és Agrárfejlesztési Terv) hatékony és korrupciómentes végrehajtással, megfelelő kontroll mellett megvalósuló rendszerre van szükség.
    Magyarország uniós sikerességének kulcsa a vidékfejlesztés, a korrupciómentesség, az EP-lobbi, valamint a munkahelyteremtés – mutatott rá Olajos Péter
    A politikus szerint a vidékfejlesztésben óriási lehetőség uniós tagságunk, hiszen 2007-től a jelenlegi támogatások mintegy 15-szörösét kapja Magyarország, így beruházások egész sora valósulhat meg.
    Mint mondta, fontos feladat az utóbbi három évben megnövekedett korrupció visszaszorítása.
    Az Európai Parlament képviselőjelöltje rámutatott: "A jelenlegi korrupcióellenes intézkedések nagyon puhák és nem érték el céljukat, ezt derül ki az ÁSZ-jelentésből is. Megítélésünk szerint egyrészt a felderítésben kellene segíteni, sokkal eredményesebbnek, határozottabbnak kellene lenni a bíróságoknak, és a büntetési tételeket is nagyon meg kellene emelni a gazdasági visszaélések elkövetőivel szemben."
    Az MDF-es politikus szerint a munkahelyteremtés alapja az oktatás. Szükséges a nyelvi képzés, valamint a számítógépes oktatás támogatása, emellett lehetőséget kell adni az élethosszig tartó tanulásra. Lényeges továbbá a negyvenes, ötvenes korosztály, valamint az idősebb munkavállalók megbecsülése Magyarországon – hangzott el a sajtóbeszélgetésen.
 
Az MDF európai parlamenti listájának első tíz helyén a következő politikusok találhatók.
1. Dr. Dávid Ibolya
2. Olajos Péter
3. (FKgP)
4. Ékes József
5. Almássy Kornél
6. Kobold Tamás
7. Dr. Medgyasszay László
8. Lezsák Sándor
9. Dr. Gémesi György
10. Szőke László

T.É.-T.A.L.