CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. április 06., kedd 22:30


EU-kampány: az MSZP meghívottja Horn Gyula ex-miniszterelnök volt

A kormány feladata kezelni a válságokat és levezényelni a csatlakozással együttjáró folyamatokat

EU-kampány: az MSZP meghívottja Horn Gyula ex-miniszterelnök volt

-  Fokozódik az emberek érdeklődése az EU iránt, változatlanul érvényes az, hogy mindenkit az csatlakozás utáni életkörülményeinek alakulása foglalkoztat: hogy hogyan alakulnak a bérek, a nyugdíjak, az adók, az árak az oktatás, az egészségügy - mondta Horn Gyula ex-miniszterelnök Sopronban , az MSZP Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában tartott mai kampánynyitó fórumát megelőző sajtóbeszélgetésen.
    Hangsúlyozta: a kormánynak feladata kezelni azokat a válságokat, amelyek az elmúlt években felhalmozódtak és súlyosodtak egyidejűleg az EU-s csatlakozással együttjáró folyamatok sikeres levezénylésével.
 

Walter Dezső polgármester, Horn Gyula volt miniszterelnök, 
Kránitz László országgyűlési képviselő a sajtóbeszélgetésen

    A válság legsúlyosabban a mezőgazdasági ágazatot érinti, amelyben  pártközi egyetértésre lenne szükség, hogy ne csak szociális ügyként kezeljék a mezőgazdasági termelők ügyét, hanem az ágazat  versenyképességét is hatékonyan tudják növelni - fejtette ki a politikus. 
 
    Az társadalomban meglévő, at EU-tól való félelmeket a jobboldal generálja -  mondta a politikus.
    Emlékezetett arra, hogy 1997-ben kormánya hozta tető alá a nemzeti agrárprogramot, amit az EU minden további együttműködés, mi több támogatás alapjául elfogadott. Az agrárprogram a Fidesz-kormány alatt ,,eltűnt" –  fogalmazott Horn Gyula, hozzátéve: ,,az Antall-kormány alatti kárpótlás szétverte a mezőgzdaságot és a szétzilálta a falusi viszonyokat",  a ,,kabátot most már újra kell gombolni" - mondta.
 
    Horn Gyula, ugyanakkor a helyzetet nem látja esélytelennek, a helyzetet nem tartja reménytelennek  –  mondta újságírói kérdésre válaszolva.
      Az Európai Parlamenti helyek tekintetében ,,minél több helyre számít az MSZP"; mint mondta: ,, akkor már meg lenne elégedve, ha a Fidesznél legalább eggyel több helyet szereznének", amire ,,mindenképpen van esély."
 
    Az uniós támogatások beszerzésének lehetőségét biztosító intézmények megléte tárgyában feltett kérdésre válaszolva, a volt miniszterelnök azt mondta:
    Az intézmények nagy része felállt,  és lassan bepótolják a SAPARD program-irodák felállításának elmaradását, amelyről a megállapodást 2000-ben a Fidesz írta alá,  és, amelyet az új kormány teljesített 2002-ben. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal kiemelten kezeli a mezőgazdaságba érkező támogatásokat.

    A Kisalföld című napilap kérdésére válaszolva fejtette ki Horn Gyula, hogy a Fidesz által meghirdetett ,,Nemzeti Petíció ügyet kabarészerűnek tartja". Mint mondta: Azzal hitegetik az embereket, hogy az aláírással megerősített követelések hatására ,, itt változás történik". Úgy vélte, a petíció követeléseinek megvalósítására 600 milliárdot kellene előteremteni.
A kérdéshez kapcsolódóan, mindehhez hozzátette:  Jogos igény, és minden egyes kormánynak kötelessége a stabilitást biztosítania, vannak rendkívüli helyzetek, amikor ezért kénytelen akár megszorító intézkedéseket is tenni. Példaként az 1994-ben előállt helyzetet említette. Az 1995-ös tavaszi megszorító intézkedések példátlanok Magyarország történetében, amit meg kellett tenni, ráadásul a ,,bázis rovására". - fejtette ki Horn Gyula, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre adott magyarázatában. Hozzátette: Óriási különbség van az akkori és a mostani helyzet között, abban a tekintetben, hogy akkor megszorításokra volt szükség, most pedig, takarékoskodásra. Az ex-kormányfő felsorolta mindazokat a juttatásokat, amelyeket a jelenegi kormány biztosít, amelyekre viszont  1995-ben nem volt mód. A megszorítások ellenére a gazdaság jó ütemben fejlődik - jelentette ki.

    Az MSZP sajtótájékoztatóját politikai fórum követte, amelyben Horn Gyula történelmi pillanatnak nevezte a csatlakozás napját. Az EU-s tagság egyik jellentőségét abban látja a politikus, hogy Magyarország a többi uniós országgal azonos esélyekkel szólhat bele az európai politika alakításába, ami az eddigiekhez képest óriási esélyt ad.
    Horn Gyula kiemelte: Azzal a szokással szemben, amely azt hangoztatja, hogy az EU a fiatalságról szól, szerinte a jelen egész nemzedéke az, aki az EU-tagságból profitálhat. Hangsúlyozta: az esélyek kihasználása csak kemény munkával lehetséges, amelyhez mindenekelőtt nemzeti egységre van szükség..

T.É.