CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 08., csütörtök 23:57


Kibővültek az Elektronikus Hírközlési Törvény által a Nemzeti Hírközlési Hatóság feladatai

Az Elektronikus Hírközlési Törvény által a Nemzeti Hírközlési Hatóság számára előírt kibővült feladatokról

Többet és olcsóbbat: az idei év legfontosabb feladatai között a mobil-, illetve vezetékes számhordozhatósg, az összekapcsolási díj csökkentése


    Pataki Dávid, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, Honyák Árpád, a soproni hivatal vezetője, Bódog Csaba főigazgató és Bölcsházy Sándor kommunikációs igazgató részvételével tartottak ma sajtótájékoztatót a NHH Hivatala Soproni Irodájában.

    Pataki Dániel az Eht. által az Nemzeti Hírközlési Hatóság számára előírt kibővült feladatokról adott tájékoztatást. Elmondta: tavaly novemberben a parlament által megszavazott Elektronikus Hírközlési Törvényben foglaltak szerint  idén  januártól jött létre a Nemzeti Hírközlési Hatóság, feladatának ellátására szükséges jogosítványokkal.
    A jogelőd Hírközlési Felügyelet korábbi tevékenységekhez képest a hatóság munkájában változást jelent a nagyobb hatásköre. Ez abban nyilvánul meg, hogy míg korábban elsősorban a törvényben lefektett módon szabályozták a szolgáltatók tevékenységét, az új keretirányelveknek megfelelően ez a szerep a hatóságra  hárul.
    Pataki Dávid a változás szükségességéről szólva,  rámutatott: az állandóan változó piacon a törvényi szabályozással szemben a hatóság rugalmasabban tudja feladatait ellátni.
    A Soproni Területi Igazgatóság szerepeként említette a jogszabályelőkészítést, amellyel a hatóság segítséget nyújt a minisztériumnak a jogalkotásban, továbbá az  ellenőrzést és a visszacsatolást. Ez utóbbi a joszabályok egyes hibáinak kiküszöbölésére is szolgál. Továbbá a jogszabályok betartatásában is szerepet játszik a helyi igazgatóság.
 

Bódog Csaba, Pataki Dávid, Honyák Árpád, Bölcsházy Sándor

    Pataki Dániel hangsúlyozta  Sokkal komolyabb bírságolási feltételek mellett folytatja munkáját a hatóság, ami azt jelenti, hogy a NHH Tanácsa negyvenszer akkora bírágot szabhat ki, mint korábban a jogelőd Hírközlési Felügyelet.
    Rámutatott: A szankciók elrettentő ereje a fontos, hiszen a korábbi tapasztaltok szerint, több szolgáltató a jogsértés elkövetésekor mérlegelte, hogy a jogsértésből származó előny nagyobb-e, mint a jogsértésből származó bírság.

    Az elnök az idei év legfontosabb feldatai között említette az un. összekapcsolási díjak csökkentését, amire a tervek szerint májusban sor kerül. Ez a nagykereskedelmi árakat érinti, amelyeket a hatóság EU-s árakra szeretne leszorítani, következésképpen a végfelhasználói árak csökkenését elérve.
    A mobil számhordozhatóság szintén májusban fog életbe lépni, amit az NHH elősegít, illetve ellenőriz. Ez egy, a kisvállalkozók számára fontos,  versenygeneráló jogintézmény.
    A januártól életbe lépett vezetékes számhordozhatóság vállalati köröket érint. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy szolgáltatót válthatunk, annélkül, hogy előfizetői szám megváltozna.
    Bemutatva a területi hatóság munkáját Honyák Árpád területi igazgató hangsúlyozta: az elektronikus hírközlési törvény további lépéseket tett a verseny kibontakoztatásáért. A szolgáltatásbejelentést egyszerűsödött, ugyanakkor az előzetes kontroll lebontása mellett az utólagos ellenőrzésre helyezik a hangsúlyt, ami a piacfelügyelet erősítését jelenti, továbbá a fogyasztók védelme is erősebb szerepet kap - mondta az igazgató.
    A számadatok szerint: 2003-ban 305 nyomvonalas építmény-engedélyezést adott ki a hatóság, 1700 nyilatkozat születettt szakhatósági engedélyezési tevékenység során. 13000 dokumentum, 4200 ügy fordult meg az irodában 2003-ban. A 400 panasz között még mindig slágertémát jelentenek az internet-panaszok.
Honyák Árpád elmondta: komoly munka kezdődött annak érdekében, hogy a panaszáradatot a megfelelő tájékoztatásal lecsökkentsék.
    A információs társadalom, az elektronikus ügyintézés hazai helyzetére vonatkozó kérdésre válaszolva Pataki Dávid szerint: ,, a területen komoly erőfeszítések történtek, aminek a nagyobb eredményeire még várni kell" Hozzátette a távlati elképzelések szerint az eletonikus ügyintézés térnyeréséhez  meg kell születniük a szükséges jogszabályoknak, amelyet követően a NHH olyan hatóság lehet, amely a folyamat, a fejlesztések élére állva saját ügyintézésében megteremti az elektronikus ügyintézés feltételeit.
T.É.