CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 12., hétfő 23:01


Gyermek- és ifjúságvédelem aktuális kérdései

Gyermek- és ifjúságvédelem aktuális kérdései
A szakminiszter a család felelősségét hangsúlyozta

Az EU alkotmánya és annak hatása a hazai viszonyokra címmel tartottak országos gyermekvédelmi konferenciát Sopronban. A húsvét előtti hétvégén tartott rendezvényen, amelyen közel hatvanan vettek részt, a soproni Városháza díszterme adott otthont
A vendégeket Sopron nevében Walter Dezső polgármester köszöntötte, amelyet követően Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kifejtette: a megyében a gyermekvédelmi intézmények döntő többségét a megyei önkormányzat tartja fent.
A gyermekvédelem területén az érvénybe lépő törvénymódosítások értelmében 2006-tól a megyei jogú városokra a megye által végzett feladatok egy része áthárul Ezért – mutatott rá Szabó Miklós – rendkívül fontos, hogy minél hamarabb megállapodás szülessen a megye és a két megyei jogú város között, arról, hogy 2006-tól a megyei jogú városok milyen formában kívánják a rájuk rótt feladatot ellátni, hogy a jövő tervezhetővé váljon.

A gyermek- és ifjúságvédelem több aktuális kérdését felvető konferencián Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter is előadást tartott, aki többek között a gyermekjogok biztosa intézénye létrehozását, továbbá az új ifjúságvédelmi törvény szükségességét hangsúlyozta.


A Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség fő feladata: „távol tartva a hétköznapok világától a politika helyenként otromba, térhódító világát, közvetítse a közösségi értékeket és újra és újra ebbe az értékvilágba beillessze az elkülönülő egyének és azok családjaiank egyedi törekvéseit.” - mondta a miniszter, aki szerint:
,,Magyarország nincsen késésben az uniós csatlakozás gyermek és ifjúságvédelmi feladatait illetően, elsősorban azért mert a dolog természetéből fakadóan a gyermekek, sorsuk, jövőjük elsősorban a családok szülők, nagyszülők felelőssége a meghatározó. Jelenleg egy olyan világot élünk, amelyben ,,kevesebb szó esik a személyes felelősségről és sokkal több a kormányok, politikai tényezők és önkormányzatok felelősségéről." - mondta Gyurcsány Ferenc rámutatva: a szülők, szomszédok, barátok, védőnők, orvosok felelőssége a fő felelősség, amely mellett az államnak, az önkormányzatnak, és a civil szervezeteknek kiegészítő szerep kellene hogy jusson.
,, A felelősség nem befejeződik a gyermek világra jöttekor, hanem igazából akkor kezdődik." - mondta a miniszter, aki szerint az elmúlt több mint ötven év bonyolult társadalmi átalakulásainak nem kívánt következménye, hogy mintha zárójelbe került volna azt a felelősség, ami megoszthatatlan és egyetemes."

Gyurcsány Ferenc kifejtette az általa felügyelt területeken, a sport és gyermek- és ifjúságpolitika területén most teremtődnek meg az elemi feltételei az uniós közösségi politikának.


Új ifjúsági törvény megalkotásával kapcsolatban a miniszter elmondta a közeljövőben végleges formát ölthet a törvény koncepciója, amelyet követően nyáron megalkotják a normaszöveget, ősszel pedig, a parlament elé terjesztik azt.

A miniszter arról is szólt, hogy a társadalom tagjainak köteleségük résztvállalni a közös terhek viselésében. ,,A történelmi és kulturális nemzet mellett meg kell jelennie az egyenrangúan erős szociális nemzetnek" - mondta.

Az eseményen Dr. Orbán Istvánnak, a MAGYISZ elnökének átfogó és sokoldalú tevékenyíségért díszoklevelet adományozott a miniszter.

A közszolgáltatás, a közjó szolgálatáról szólt Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke, aki rámutatott: 63.000 ember dolgozik az ágazatban, akik számára nem egyértelmű, hogy milyen feltételek között végezhetik munkájukat a május elsejei csatlakozás után.
A gyermekek jogait biztosító törvények mellett szükséges a velük foglalkozók jogainak biztosítása is - fejtette ki a szakszervezeti elnök.
Ép lelkű, egészségű dolgozókra, pedagógusokra van szüksége a társadalomnak, amelynek alapvető követelménye az elemi működési feltételek biztosítása mellett teljesülhet.
tsz