CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2004. április 14., szerda 22:48


Egyetemi jegyzet a 21. század egyik új terápiájáról

Egyetemi jegyzet a 21. század egyik új terápiájáról

    Nincs két évtizede, hogy Barker a Lancetben publikálta, hogy a rövid ideig tartó, nagyteljesítményű elektromágneses térrel aktiválni lehet a koponyán kívülről a motoros pályát az agyban és a periférián. Ez a fájdalmatlan diagnosztikai eljárás elterjedt az egész világon és a mindennapi kivizsgálás része lett. Nem csupán a motoros kéreg ingerelhető, hanem az agykéreg bármely területe, így a kilencvenes években a humán agykutatás egyik fontos módszerévé vált a TMS, mert éber állapotban tanulmányozható az agykéreg fiziológiája.

    Napjainkban a repetitiv transcranialis mágnes stimulációt (rTMS) a központi idegrendszeri betegségek befolyásolására kezdték el alkalmazni. Ez a bravúros technikai megoldás új utakat nyitott az agy funkcionális vizsgálatában, új fogalmak, mint az agy plaszticitása kezdenek megfoghatóvá válni.

    De nem tagadhatjuk, hogy akkor, amikor a tömegkommuníkáció, a szórólapok tömkelege bombáz nap, mint nap bennünket a mágnesezett vízzel, karkötővel, akkor a szakma a mágnes szó hallatán azonnal elutasítja és kuruzslásnak minősítí a vizsgálati eredményeket. Vajon ez is egy újabb ,mágnes", “delej" vagy a 21. század alapjaiban új terápiája?

    A neurológiai továbbképzésben alkalmazható egyetemi jegyzetként jelent meg a közelmúltban a depresszió, agyvérzés utáni féloldali bénulás, Parkinson-kór hatásos gyógyításának új önálló diagnosztikai és terápiás eljárását bemutató összefoglaló kiadványa, amely – úgy tűnik – a kérdésre a választ megadja.

    A transcranialis mágneses stimuláció (TMS) nevet viselő, módszert, amelyet nem is olyan rég még a vizsgálati eredmények ellenére is sokan a ,,kuruzslás" kategóriába sorolták, Dr. Málly Judit 1996 óta alkalmazza Sopronban.

    Általában az új eljárásokra jellemző módon, az eleinte gyanakvással fogadott módszer az agy vizsgálatában és a gyógyításban produkált látványos eredményeivel bravúros technikai megoldásnak bizonyult. Az agykéreg bármely területének ingerelhetőségére épülő eljárás napjainkban továbbfejlesztve hatékonyan alkalmazható a központi idegrendszeri betegségek gyógyításában.

    A kiadvány Előszavában írja Dr. Czopf József a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karának professzora:
    ,,A kérdés megismerése szakmai szempontból kötelező és hasznára lesz az érdeklődő hallgatók, szakvizsgára készülők, de a szakorvosok számára is."

    Dr Málly Judit, a jegyzet szerzője, a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán habilitált, és évek hosszú sora alatt következetes és szívós kitartással, és azzal az erővel, amelyet nap mint nap a gyógyuló betegektől nyert, jutott el oda, hogy a szakterületen szerzett gazdag tapasztalatai alapján elismerést szerzett az egyébként fájdalmatlan diagnosztikai eljárásnak.
 

A transcranialís mágnes stimulátor elvi felépítése • Egy régi elv, Faraday-elve valósul meg. A változó elektromágneses tér áramot indukál a vezető anyagban, ebben az esetben az idegrendszerben. Bár 200 éve felismerték ezt a jelenséget, technikailag a 80-as években sikerült egy olyan nagy térerejű változó elektromágneses teret előállítani, ami képes biológiai hatás kiváltására.

• A gép egy kábelen keresztül egy tekerccsel van összekötve. A tekercs mellett levő kapcsolóval lehet a kisülést létrehozni, a rugalmas kábel (1 cm átmérőjű réz kábel) lehetővé teszi, hogy a tekercset különböző irányba forgassuk A stimulátorban nagyteljesítményű kondenzátorok az akkumulált töltés-mennyiséget leadják a tekercsnek a stimuláció során. Az egyenirányított, átfolyó töltés 100-200 ?p.sec alatt a tekercsben - a csúcsteljesítmény alatt -2000 V feszültség mellett 10 000 A erősségű áram folyik át, ami mellett kialakul a másodperc tört részéig az az elektromágneses tér, ami áramot tud indukálni az idegrendszerben.


A kerek tekercsben folyó áram által létrehozott változó elektromágneses erőtér és az általuk indukált elektromos áram vázlatos rajza
(Mark Hallett, Nature, 2000 nyomán)

Dr. Málly Judit: Transcranialis mágneses stimuláció (TMS) a diagnosztikában, az agy fiziológiai kutatásában és a neuropsychiatriai betegségek kezelésében (2004)

    Dr. Málly Judit egyetemi jegyzete kreditpontos kurzus anyagát képezi, videomelléklete megkönnyíti a kívülálló számára a terápiás hatás értékelését, a TMS elve mellett, annak több alkalmazási területét is bemutatja, továbbá a szakterület gazdag irodalmi bibliográfiáját is közli.

    A Transcranialis mágneses stimuláció (TMS) a diagnosztikában, az agy fiziológiai kutatásában és a neuropsychiatriai betegségek kezelésében címmel megjelent egyetemi jegyzet a Medicina jegyzetboltban (Pécs, Szigeti u. 12.) szerezhető be.
    A módszerrel kapcsolatban Dr. Málly Judit a mally.judit@axelero.hu elektronikus levélcímen érhető el.
T.É.