CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 14., szerda 23:36


Táncpanoráma a Pendelyes Néptáncegyüttessel

Táncpanoráma a Pendelyes Néptáncegyüttessel

    Teltházas, nagysikerű előadáson 157 gyerek és fiatal ropta a táncot a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ színpadán a tegnap.
    A Pendelyes Néptáncegyüttes ,,Táncpanoráma" műsorában a 6 évesktől egészen a 19 évesekig terjedő korosztály táncosai mutatták be mindazt, amivel az utóbbi két évben gazdagodtak: néptánccal, népdalokkal, a magyar néphagyomány kincseivel.

    Szabóné Molnár Andrea, Németh Kinga, Varjaskéri Anita és Sipos Ferenc táncpedagógusok, néptáncoktatók tanítványai a Horváth József Művészeti Iskola és a Cinege Művészeti Iskola növendékei. Az együttes célja, hogy a táncosok megismerkedjenek a magyar népi hagyományokkal, tradíciókkal. Fő feladatuknak tekintik a magyarság tánckultúrájának megismerését, színpadra állítását és mindezeken túl a teljes paraszti hagyománykör feldolgozását.
    Sikeres előadásuk arról is meggyőzte a nézőket, hogy nem  hiábavaló a magyar néptánc tanítása iránt elkötelezett soproni táncpedagógusok évtizedesnél is hosszabb ideje tartó, fáradhatatlan munkája.
     Míg 1991-ben 15 gyerek tanult néptáncot mára már közel 400-as létszámot tesz ki a két művészeti iskolában tanulók száma, akiknek ,,felnőtt" táncossá válásának pillanatában –  a Pendelyes Kulturális Egyesületnek köszönhetően is –, remélhetőleg nem okoz majd gondot az, hogy milyen együttesben folytassák ezt a nemes küldetést. Mert mint Sipos Ferenc, a Pendelyes Néptáncegyüttes vezetője elmondta: az évek során a néptáncutánpótlás piramisa szépen felépült, és úgy tűnik, hogy remény van arra, hogy a ,,legidősebbekből" akár egy felnőtt együttes is összeálljon.

    A Soproni Pendelyes Klturális Együttes (azaz a szülők), a város és pályázati támogatásoknak köszönhetően valósulnak meg a tegnap estihez hasonló lélekemelő előadások, amelyekben mindenekelőtt a pedagógusok és a táncosok munkája és kitartása érdemel dicséretet és köszönetet.
T.É.

Kapcsolódó honlap:
http://www.sopron.hu/pendelyes/