CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. április 15., csütörtök 23:19


Az MSZP szlogenje: “Európában otthon vagyunk'.

Modern Európai Magyar Köztársaságot

Modern Európai Magyar Köztársaságot Európában
Az MSZP szlogenje:  “Európában otthon vagyunk".

    Dr. Molnár Csaba, az MSZP Győ-Moson-Sopron megyei területi Szövetsége ügyvezető alelnöke tartott fórumot Sopronban, amelyet megelőzően Kránitz László szocialista országgyűlési képviselő társaságában sajtótájékoztató keretében a választási kampány néhány eleméről szólt.

Kránitz László és Molnár Csaba

    Kifejtette: Magyarország történetének ez az egyik legnagyobb eseménye az EU-csatlakozás, amely során új lehetőségek egész sora nyílik meg, és új típusú problémákkal is szembe kell néznünk.
    Molnár Csaba tényekként említette: aki belépett az EU-ba, az nem akart kilépni. a kívülállók pedig befelé törekszenek, mindenkinek nőtt a gazdasága a belépés után (Portugália: 42-71%, Írország: 42-115%). Magyarország már 54 %-os szintről kezd, lesznek változások: lesznek szigorú új szabályok és felszakadnak korlátok.
    A politikus a továbbiakban kijelentette: önálló döntést hoztunk a népszavazással tavaly és önállóan dolgozunk a jobb sorsunkért ezután is. Az Unió csak lehetőség, nem pedig a földi paradicsom.
- Az új kihívás az, hogy kik képviseljék a magyar társadalmat az Európai Parlamentben.  Szerintünk  az EP-választásnak arról kell szólnia, hogy az egyes politikai erők milyen közös Európát szeretnének. Magyarország jövöje: Modern Európai Magyar Köztársaság;  Nekünk szociáldemokratáknak Európa jövője a szociális Európa a modern szociáldemokrata értékekkel, amiket az Európai Szocialista Párt képvisel az EP-ben. Ezért a szlogenünk: “Európában otthon vagyunk" - mondta Dr. Molnár Csaba aki arról is szólt, hogy helytelen a politikai ellenfeleik azon véleménye, miszerint ez a választás a magyar belpolitikáról szól. Az EP-választáson nem a Medgyessy-kormányról kell vélemény mondani, mert ennek a választásnak a magyar belpolitikára nézve semmilyen közjogi hatása nincs - jelentette ki a politikus hozzátéve:
- Amennyiben az ellenfeleik mégis ezt akarják, akkor a szocialisták állnak elébe.
    A Fidesz által a kampányuk központi témájává tett szociális, jóléti kérdésekben a Medgyessy-kormány 2 év alatt többet tett, mint elődje 4 év alatt. - jelentette ki a politikus, például hozva fel – többek között – a 2x100 nap programját, az adócsökkentést (szja, tao, eva), a munkanélküliség csökkenését, a nyugdíjemelést, a gyermekék után járó szocpol-juttatást.
A továbbiakban Molnár Csaba bírálta a Fidesz aláírásgyűjtő kampányát, kijelentve: azzal a Fidesz a költségvetés módosítását akarja elémi.
    Az MSZP számításai szerint a petíció követeléseinek teljesítése 650 Mrd forintba – 400 Mrd Ft kiadás + 250 Mrd Ft kieső bevétel – kerülne. Ez egy átlagos magyar családnak 250.000.-Ft adóemelést jelentene - vélte a politikus.
    Az MSZP igazi európai párt, a nemzeti összefogás pártja - jelentette ki, hangsúlyozva a nemzeti összefogás egységességét. A békés nemzetegyesítés feltétele, hogy a szomszédos államok is minél előbb csatlakozzanak az EU-hoz - mondta.
    Az MSZP becsületes politikai küzdelemben bízik, június 13-a után pedig az ország érdekét szolgáló, fontos nemzeti kérdésekben való összefogásban.
T.É.