CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2004. április 16., péntek 10:11


Sopron idegenforgalmának fellendítése a cél

Idegenforgalmi koncepció, rendezvények, testvérvárosi kapcsolatok, konferencia

Sopron idegenforgalmának fellendítése a cél
Idegenforgalmi koncepció, rendezvények

Sopron marketingtevékenységével nem foglalkozott szakmai szervezett, sem utazási irodák a városban érdemben beutaztatással nem foglalkozik senki
nem történt turisztikai terméfejlesztés az utóbbi 15 évben - mondta Almássy László az Idegenforgalmi Igazgatóság vezetője a tegnapi városházi sajtótájékoztatón.
Walter Dezső polgármester is úgy vélte a turizmust a város húzóágazatává kell tenni.

Walter Dezső polgármester és Almássy László, az Idegenforgalmi Igazgatóság vezetője

- Sopront a fényorában átlagban 3,1 vendégéjszaka jellemezte, ami jelenleg 2,4 -re csökent szemben például a kecskeméti 4,6 -os értékkel. - mutatta be a jelenlegi helyzetet, Almássy László, hozzátéve: Ezt a csökkenési folyamatot szeretné megállítani a város, azzal, hogy létrehozta a Pro Kultúra Sopron Kht. Idegenforgalmi Igazgatóságát.
Szakmai összefogásra van szükség  hangsúlyozta az Igazgatóság vezetője, aki beszámolt arról is, hogy az utóbbi időben két sikers rendezvény is ezt a cél szolgálta: az I. Soproni Idegenforgalmi Börze, és az Utazás Kiállítás, ahol tízezer látogatót regisztráltak.

Sopron nem tudott kilépni az átutazó város szerepéból, a bevásárlóturizmus pedig leáldozóban van, ezért a jövőbeni tervek között szerepel 5-6-7 éjszakás programkínálatokkal való megjelenés.
Almássy László hangsúlyozta: olyan termékfejlesztésbe kell kezdeni a váosvezetésnek, amely el tud indítani egy folyamatot. Ennek része az gazdaságkutató Intézet által elkészített hatástanulmány, amely a város idegenforgalmi koncepcióját, a városmarketinget megalapozó javaslatokhoz vezet.
A városmarketing munkájára a közgyűlésnek is áldását kell adnia, amelyet követően egy operatív marketing terv elkészítésére kerülht sor, amely konkrét feladatokat tatalmaz az un. 1 éves, 1-5 éves és 5-10 éves időszakokra.

A szakmai összefogás erősítése céljából május 4-én tartják a régió turisztikai vállalkozásainak konferenciáját, amelyen a térség turisztkai szakemberei teljes átfogó tájékoztatást kapnak a NFT turizmusra vonatkozó részéről, külön kitérve arra, hogy a város milyen turisztikai pályázatok mentén indulhat el. Ez a – 2,6 milliárdos forrást felkínáló lehetőség – a jövő tervezhetősége számára fontos.

Ősszel testvérvárosi konferenciát szervez Sopron, hiszen – amint azt Almássy László megjegyezte – a város eddig nem használta ki a testvérvárosi kapcsolatok adta lehetőségeket..
A közeljövőbeli rendezvények között Ausztriában két borosgazdás rendezvényen fogadják a soproni borászokat Kismartonban (Eisenstadt) és Bécsújhelyen (Wiener Neustadt), ahol a városok polgármesterei is találkoznak. ,,Sopron köszönti Európát" lesz a mottója a rendezvénynek, amely azért is jelentős, mert a soproni bor megjelenési és bemutatkozási lehetőséghez jut Burgenlandban.
Május végén Bornapok, majd a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat csalogatja Sopronba a vendégeket, egyébként pedig nem marad Sopronban egyetlen hétége sem rendezvény nélkül - ígérte Almássy László.

T.É.