CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2004. április 16., péntek 20:07


Munkavállalók Burgenlandban

Munkavállalók Burgenlandban

    Kihasználják a magyar munkavállalók egy részét a szomszédos Ausztriában. A dolgozók- legtöbbször nyelvi nehézség miatt – nincsenek tisztában jogaikkal, így sokszor jóval kevesebb pénzt kapnak munkájukért, mint amennyi járna.

    Kihasználják a magyar munkavállalók egy részét a szomszédos Ausztriában. Egyre többen keresik fel azt az Eisenstadt-i irodát, ahol magyar nyelven kaphatnak munkajogi tanácsokat honfitársaink. A leggyakoribb panaszok: nem fizetik ki a túlórákat, nem adják ki a szabadságot, nem fizetnek 13. és 14. havi juttatást, gépkocsifutást ill. táppénzt.
    Tóth Eszter (Régióközi Szakszervezeti Tanács, Burgenland) elmondta: nem ritka, hogy elfelejtik meghosszabbítani a munkavállalási engedélyt. A jogi tanácsadó konkrét esetet említett, amikor emiatt egy ellenőrzésen a munkaadót büntették meg, aki a büntetés összegét, 1.000 Eurót a munkavállaló fizetéséből vonta le. Ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt figyelnie kell okmányaik érvényességére.

    Ausztria keleti tartományában, Burgenlandban több, mint négyezer magyar dolgozik. Többségük nem beszél tökéletesen németül, így természetes, hogy a jogaival sincs tisztában. Sokan egyszerűen nem mernek szólni a munkaadójuknak, hiszen ebben az esetben azonnal elküldik őket.
    A magyar munkavállalóktól azt kérik: amennyiben visszaéléseket tapasztalnak, mielőbb jelezzék az érdekképviselet felé. A kollektív szerződések értelmében ugyanis a munkajogi szabálysértések általában három hónap alatt elévülnek, utána pedig már a szakszervezet is tehetetlen.

Tóth Anita Lilla
Fotó: Tóth Zsombor (illusztráció)