CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 20., kedd 10:35


XXII. Országos Műemléki Konferencia és Műemléki Világnap Sopronban

 XXII. Országos Műemléki Konferencia és Műemléki Világnap Sopronban

    Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2004. április 14 - 17 között rendezte meg a XXII. Országos Műemléki Konferenciát és a 2004. évi Műemléki Világnapot a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.
    A nyitó napon a soproni történeti belváros rehabilitációjáról hangzott el előadás (Dávid Ferenc). A történeti város és vidéke címmel zajlott a rendezvény plenáris ülése (Varga Kálmán), a továbbiakban többek között a történeti városok helye és szerepe a térségfejlesztésben, közös építészeti örökség az egykori Sopron megyében, Világörökség a Fertő-vidék! Közös osztrák-magyar tervek témakörökben hangzottak el előadások, a szakma több olyan neves képviselőjétől, mint Fejérdy Tamás, Winkler Gábor, Meggyesi Tamás.
    Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület titkára előadásában arra mutatott rá, hogy a világörökségi cím csak a kezdete egy útnak, amelyen haladva még sok a tennivaló.  Sopron város sem használja ki a kommunikációban a tényt, hogy a Fertő táj a Világörökség része - hangsúlyozta.
    A szekcióelőadások során  szó esett a történeti együttesek vonatkozásában alkalmazható fejlesztésekről (Városháza, díszterem), és a város környéki kastélyokról; többek között a  fertődi Esterházy kastélyegyüttes rehabilitációs programja, és a Győr-Moson-Sopron megyei kastélyok helyzetével is megismerkedhettek a résztvevők.

    A harmadik szekcióban a népi műemlékek a város környékén témakörben folyt a munka, amely során Fertőrákosról, továbbá a Fertő-tó osztrák oldalán található népi műemlékekről és a tanyavilág és  műemlékvédelem viszonyáról is szó esett.

    A háromnapos program során tanulmányi kiránduláson is résztvettek a műemlékvédelmi szakemberek: Sopron történeti városa, Sopronbánfalva – Ruszt (Rust) – Kismarton (Eisenstadt), Nagycenk, Széchenyi kastély – Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Nádasdy várkastély – Lánzsér (Landsee), várrom – Kismarton (Eisenstadt), Esterházy kastély, szerepelt a uticélok között.
    A konferencián elhangzott: a műemlékek állapotának védelme természetszerűleg pénzigényes tevékenység, amely a fenntartó, a mindenkori  tulajdonos kötelessége. A legtöbb esetben azonban a műemlékek karbantartása több tíz-,  százmilliós forrást igényel, így a megőrzés, a karbantartás, a felújítás forrásigényei messze meghaladják a tulajdonosok – önkormányzat, egyház, magánszemély, állam – lehetőségeit.

    A hatósági és államigazgatási feladatokat ellátó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemléki helyreállítások elindításához tud pénzforrást rendelni, továbbá a Nemzeti Kulturális Alappal együtt további, gyors beavatkozásokat segítő forrásokkal is gazdálkodik. A továbbiakban a kiemelt fontosságú műemlékegyüttesek, a népi műemlékek, a világörökségi helyszínek forrásigényeinek kielégítését is igyekszik megoldani. A szakemberek egyetértettek abban: mindenki érdeke az, hogy a műemlékek a megőrzésére koncentráljon a szakma, mintsem a renoválásra.
    A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ezévi műemléki helyreállítási programjának szakmai tervének, a felügyeleti igazgatóság helyreállítási terveinek, valamint a határon túl magyar vonatkozású műemlékek megóvásának támogatásainak részét képezik: Fertőd, Esterházy kastély helyreállítása, a Műemlékek Állami Gondnokságának kezelésében lévő világi műemlékek (18 együttes) programja, a népi műemlékek gondozása (amely kiegészül a 2003-ban bevezetett működési támogatások idei 22 milliós rendszerével), a középkori kistemplomok, egyházi műemlékek programja.
    A Sopronban rendezett háromnapos konferencia alkalmából a Tűztorony renoválását célzó tanulmányterv elkészültét is bejelentették, amely néhány tízmillió fointot emész majd fel. A renoválási munkálatok halaszthatatlanná váltak. A program halasztása a továbbiakban olyan állagromlást eredményezne, amelynek helyreállítása már százmilliókba kerülne. A Tűztorony hengertestének repedése, továbbá a kőpárkányok beázása is figyelmet igényel.

Áprlis 18-a, a Műemléki Világnap alaklmából díjak és elismerések kiosztására is sor került. A sajtódíjat idén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az MTV soproni körzeti stúdiójának ítélte oda, a térség műemlékeinek állapotát híven tükröző munkájukért.

T.É.
 
A Tűztorony fotói a Sopron Műemlékváros CD-ROM anyagából valók


Kapcsolódó cikk:
Felújításra szorul a soproni Tűztorony