CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

1999. szeptember 22., szerda 00:00


Szüreti receptek

Ismét szüret!

Ismét Szüret!


Bevallom őszintén tisztelt olvasó, a szüret nem tartozott gyermekkorom vágyálmai közé. A korai kelés, a hideg, a szőlőlé ragacsossága, kezemre tapadása mély nyomot hagyott bennem. Az évek azonban múltak, s egyre inkább kezdtem becsülni a szőlész gondos munkáját, a borász odaadó szeretetét.

Sem szőlész, sem borász nem vagyok, csupán egyszerű végtermék fogyasztó és felhasználó, ki élvezi a csemegeszőlők zamatát, s engedi a hegy levének a bornak, hogy ízlelőbimbóin maradandó emléket hagyjanak.
A szőlő, a must, a bor hálás szereplői a vendéglátásnak. A szőlőt fogyaszthatjuk önálló fogásként, tölthetünk vele rétest, de köretként is előszeretettel használhatjuk akár egy báránygerincet sütünk, akár egy egyszerű marhasült mellé kínáljuk.
A must frissiben kellemes édességével, enyhe csípősségével, pezsgésével nem csupán felüdít, hanem készíthetünk vele kíváló ételeket, úgymint mustos libamájpástétomot, mustmártással tálalt pulykamellfilét, akár mustban párolt hátszínszeletet.

A bor esetében már többről van szó! A bor megihlet bennünket! Borral készítünk ételeket, ízesítünk vele, mártáshoz adjuk, s hadd ne soroljuk a számtalan variációt. Külön szakmai tudást igényel a bor és az étel kapcsolata, harmóniája, együttes társastánca, kölcsönössége. A jó borválasztás kiemeli ételeink ízét, élvezetesebbé téve azokat. Bármily hihetetlen a nagy borok, a hét nyelvet beszélő borok esetében a konyhaművész kreál ételeket, hogy az étel a választott kiváló bor legjobb tulajdonságait hozza felszínre. A borral a borok és az ételek kapcsolatáról az októberi számban foglalkozunk. Addig kérem szíves türelmüket.

Engeszelésképpen íme két recept:
 
 

Pulykamellfilé mustmártással

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet pulykamellfilé, 1 liter must kékszőlőből, méz, szójamártás, só, olaj, 1 fürt otellószőlő

A pulykamellfiléket mézzel és szójaszósszal megpácoljuk. A mustot mézsűrűre beforraljuk, hozzáadjuk az otellószőlő szemeit és átmelegítjük. A húst kivesszük a pácból, megsózzuk, roston megsütjük. A szőlős mustmártással tálaljuk.


 

 
 

Szüreti desszert
Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes fürt csemegeszőlő, 500 g kristálycukor, 1 liter rizlingmust 4 dl-re beforralva, 8 évőkanál kukoricadara, 3 evőkanál kukoricaolaj, natúr must csemegeszőlőből, 1,5 l jeges citromos víz

A kristálycukrot aranysárgára karamellizáljuk, a szőlőfürtöket előbb megmártjuk, a forró, folyékony karamellben, majd nagyon gyors mozdulattal egy pillanatra a jeges citromos vízben is. A natúr mustot akukoricaolajjal együtt felforraljuk, apránként hozzáadjuk a kukoricadarát és gyorsan kevergetve sűrű péppé főzzük. Kihűtjük, evőkanállal galuskákat formázunk belőle és a szőlő mellé, a sűrűre beforralt musttal körítve tálaljuk.