CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2004. április 21., szerda 22:02


EU-munka, Ausztria

EU-munka, Ausztria
    Uniós csatlakozásunkat követően nem lehet kiutasítani Ausztriából azokat a magyar állampolgárokat, akik nem hivatalosan dolgoznak a szomszédos országban.
Az új jogszabályok értelmében május elsejétől csak a munkaadók büntethetők.
    A jelenleg érvényes osztrák törvények értelmében a feketemunka büntetése 1-3 évre szóló kiutasítás. Mivel Ausztria 1995 óta tagja az Uniónak, a jogszabályok értelmében a kiutasítás nem csupán nyugati szomszédunkra, az összes EU-s tagállamra vonatkozott.
    Csatlakozásunk után így előfordulhatna, hogy saját hazájából is kiutasítják, aki nem hivatalosan dolgozik Ausztriában. Tóth Eszter, a burgenlandi Régióközi Szakszervezeti Tanács jogi tanácsadója szerint május elsejétől ez már nem fordulhat elő, mert feketemunka miatt nem lehet többé magyar állampolgárokat kiutasítani Ausztriából. Büntetni csupán a munkaadót lehet, aki pénzbírságra számíthat.
    Ausztria a következő két évben biztos nem ad ki a jelenleginél több munkavállalási engedélyt magyaroknak. Az átmeneti időszak két év után további öt évvel meghosszabítható.
    Ugyanakkor pozitív változás a már kint dolgozóknál, hogy májustól a gyermekek után Ausztriából is igényelhető a GyES, valamint a családi pótlék.

Tóth Anita Lilla