CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 21., szerda 23:28


Az EU-csatlakozás egyben lehetőség és kihívás is a magyar turizmusnak

A turizmusfejlesztés EU- jövője

A turizmusfejlesztés EU- jövője
Az EU-csatlakozás egyben lehetőség és kihívás is a magyar turizmusnak

Pál Béla, politikai államtitkár, Kránitz László, országgyűlési képviselő, Patyi Elemér a Regionális Idegenforgalmi Bizottság (RIB) elnöke és Kalmár István alpolgármester tartott közös sajtótájékoztatót a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Az EU a turizmusfejlesztésnek lehetőségeket kínál:
Kalmár István, Kránitz László, Pál Béla, Patyi Elemér a sajtótájékoztatón

A sajtótájékoztató bevezetőjében Kránitz László országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a választási programjukban prioritásként szerepelt az idegenfogalom fellendítése, amelynek első lépése annak az útbaigazító táblának az átadása, amelyre a mai napon került sor a Várkerületen.
Továbbá tájékoztatott arról, hogy a soron következő önkormányzati közgyűlés elé kerül az az idegenforgalmi koncepció, amely meghatározza azt a stratégiát, amely mentén a város idegenforgalmának fejlesztése megtörténhet. Kiemelte: e célt szolgálja az a tény is, hogy a Pro Kultúra Kht.-n belül létrehozták az idegenforgalmi üzletágat.
Az EU-csatlakozás Sopron által is kihasználható lehetőségeket jelent az idegenforgalomnak - mondta a politikus.

Pál Béla államtitkár kifejtette: összehangolt az együttműködés a város vezetése és a Regionális Idegenforgalmi Bizottság között. Szólt arról, hogy az ágazat fellendülését mutatja, hogy az utóbbi három hónapban a statisztikák szerint 17 százalékkel növekedett az EU-s tagországokból érkezők által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma, ami soproni viszonylatban 6 százalékos növekedést jelent, továbbá azt, hogy Magyarország vonzó turisztikai célpontot jelent az EU-polgárok számára.

A soproni információs táblarendszer első elemének ünnepélyes elhelyezésére a Várkerületen került sor

A csatlakozással megnyíló lehetőségeről szólva az államtitkár kiemelte: 2004-2006 között 28 milliárd forintot szán az EU turizmusfejlesztésre, amely a történelmi városmagok rekonstrukciójára, a Világörökség helyeinek fejlesztésére, a nemzeti parkok, védett területek turisztikai hasznosítására, kerékpárutak bővítésére, továbbá szolgáltatásfejlesztésre szánt forrásokat jelent.
Az EU-csatlakozás egyben lehetőség és kihívás is a magyar turizmusnak, mert azzal minden vállalkozás partnert és versenytársat is kap egyszerre.
Hangsúlyozta: elismerést jelent Magyarországnak, hogy Brüsszel és Velence után Magyarországon rendezik meg a III. Európai Uniós Turisztikai Fórumot.

Patyi Elemér arról szólt, hogy a RIB célja a maradandó építkezés, amelyet egy olyan kidolgozott fejlesztési koncepió mentén kívánnak megvalósítani, amelynek már – a kerékpárutak, lovasturizmus, viziturizmus területein – megvalósult részei is vannak
A RIB a területfejlesztési források előkészítésében és bírálatában való részvételét szeretné hangsulyossá tenni, programjába beilleszkedik a város turizmusfejlesztési koncepciója - hangsúlyozta az elnök, aki arról is beszámolt, hogy a RIB pályázati információs és tanácsadó szolgáltatást szeretne a jövőben működtetni az Új u. 2. szám alatti székhelyén.
Kalmár István alpolgármester az elhangzottakhoz hozzátette: A városvezetés beteljesíti azt az ígéretet amely szerint Sopronban húzóágazattá teszi a turizmust.

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a délután folyamán ünnepélyes keretek között kerültek átadásra a Nyugat-Dunántúl Turizmus Díjak.

 


A Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság négy szakmai díjat adományozott. A soproni díjazottak, Dr. Szita Miklósné, Vadon László mellett Sógor Ferenc közéleti- díjat kapott.