CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. április 22., csütörtök 13:01


Akár tiltakozó aláírásgyűjtést is kezdeményez a városvezetés

Cseresznye sori Gyermekotthon

Gyermekotthon-akár aláírásgyűjtést is kezdeményez a városvezetés
Tiltakozik a soproni városvezetés amiatt, hogy a város Cseresznye sori gyermekotthonában helyezzék el a megyében élő nehezen kezelhető fiatalokat. A megyei önkormányzat szerint egyelőre nincs konkrét döntés, változások 2006-tól várhatók, addig viszont a soproni és a győri önkormányzattal is egyeztetnie kell a megye vezetésének.
 A gyermekotthon a megyei önkormányzathoz tartozik. Egy tanulmányterv szerint itt helyeznének el olyan fiatalokat, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, de már követtek el különböző szabálysértéseket, illetve bűncselekményeket, ezért speciális felügyeletet igényelnek. Sopron városvezetése a döntés elhalasztását és tárgyalásokat kér a megye vezetésétől. Kalmár István elmondta: azt szeretnénk elkerülni, hogy a megyéből az összes speciális ellátást igénylő gyermeket Sopronba hozzák. Az alpolgármester így fogalmazott: „Azt gondolom, ez a lővereki környék érdeke is. Találjuk meg a megoldást, az esélyegyenlőséget mi tiszteletben tartjuk, a társadalomba való beilleszkedés lehetőségét támogatjuk, de azt nem szeretnénk, ha Sopron a kőhidai fegyház után egy ahhoz hasonló fiatalok ellátását szolgáló intézménynek lenne az otthona." A megyei önkormányzat szerint szó sincs arról, hogy a fiatalokat Sopronban helyeznék el. Változások 2006-tól várhatók, amikor már a városi önkormányzatoknak is el kell látniuk gyermekvédelmi feladatokat.
Amennyiben a soproni és a megyei önkormányzat nem tud megegyezni az ügyben, Sopronban megkezdik a tiltakozó aláírások gyűjtését - mondta Dr Horváth Béla a körzet önkormányzati képviselője.

Tóth Anita Lilla