CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. április 22., csütörtök 16:23


Az Ikva Rádió hírei


A Megyei Munkaügyi Központ kezdeményezésére „Határon Átnyúló Osztrák-Magyar Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Lövõ” elnevezéssel, az Európai Uniós gyakorlatnak megfelelõ együttmûködési megállapodást írtak alá tegnap Lövõn. A paktum alapítói: a Megyei-és a Burgenlandi Munkaügyi Központ, a Lövõi Kistérségi Társaság, résztvevõi pedig osztrák és magyar munkaügyi szervezetek. A Paktum célja: közös projektek szervezése, pénzügyi források felkutatása, és az osztrák-magyar határon átnyúló együttmûködés.

Megyei elismerés a 2004. évi „Rendõrség Napja” alkalmából
Egy kormányhatározat szerint 1992-tõl hivatalosan április 24-e - Szent György napja - Magyarországon a „Rendõrség Napja”, így természetesen a Gyõr-Moson-Sopron megyei rendõrök számára is ünnep ez a nap. Az eddigi hagyományokat követve az idei évben is ünnepi állománygyûlés keretében zajlott a megemlékezés, melyre április 22-én Gyõrött került sor. Az ünnepségen a megyei önkormányzat képviseletében Firtl Mátyás a megyei közgyûlés alelnöke vett részt. Hagyomány már az is, hogy e rendezvény keretén belül köszöntik és jutalmazzák az állomány kiemelkedõ munkát végzõ tagjait. Évrõl évre a megyei önkormányzat is jutalmaz 1-1 személyt, azt, aki az önkormányzat és a rendõrség együttmûködése területén kiemelkedõ tevékenységet nyújtott. 2004-ben a megyei önkormányzat elismerését (díszoklevelet és pénzjutalmat) Szûr Béla rendõr ezredes, a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság Hivatalának védelmi fõreferense vehette át

Május elsejétõl magyar állampolgárok nem büntethetõk kiutasítással a nem hivatalos ausztriai munkavállalás miatt. Az új jogszabályok értelmében csatlakozásunktól ilyen esetekben csak a munkaadót sújthatják pénzbírsággal az osztrák hatóságok. A korábban kiutasított magyarok kérhetik a határozat törlését. Pozitív változás a hivatalos munkavállalóknál, hogy májustól a gyermekek után Ausztriából is igényelhetnek GyES-t, valamint családi pótlékot.

Kihasználják a magyar munkavállalók egy részét a szomszédos Ausztriában. A dolgozók- legtöbbször nyelvi nehézségek miatt - nincsenek tisztában jogaikkal, így sokszor jóval kevesebb pénzt kapnak munkájukért, mint amennyi járna. Egyre többen keresik fel azt az Eisenstadt-i irodát, ahol magyar nyelven kaphatnak munkajogi tanácsokat honfitársaink. A leggyakoribb panaszok: nem fizetik ki a túlórákat, nem adják ki a szabadságot, nem fizetnek 13. és 14. havi juttatást, gépkocsifutást ill. táppénzt.

A Megyei Rendõr-fõkapitányság pályázatot hirdet a Sopron közigazgatási területén, és a Soproni Rendõrkapitányság illetékességi területén lévõ utakon és közterületeken, a baleset folytán megsérült, vagy egyéb okból a közúton õrizetlenül hagyott gépjármûvek elszállítására, tárolására és felelõs õrzésére. A részletes pályázati kiírás április 30-ig vehetõ át a Megyei Rendõr-fõkapitányság Gazdasági Szerv, Mûszaki és Üzemeltetési osztályán ( Gyõr, Szent Imre u. 2-4. Tel: 96/520-042) valamint a Sopron Rendõrkapitányság Hivatalvezetõjénél (Lackner K. u. 5. Tel: 320-689). A pályázat beadásának határideje: 2004. május 28.

Folytatódik Sopron közterületeinek nagytakarítása. A tisztítási és karbantartási munkák mellett lakossági lomtalanítási akciót is szerveznek: ma /ápr.22. csütörtök/ a Ruszti-; a Margitbányai-; a Tégla-; a Végfordulat-; a Virág-utcában és a Kõmûves közön helyeznek ki konténereket.