CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. április 22., csütörtök 17:34


Lapszemle 2004. prilis 22.

A Fld nnepe
Hatszz millian mozdulnak meg a termszetvdelemrt
2004. prilis 22. 9:11
MNO
A mai napon vilgszerte megmozdulsokat tartanak a Fld Napja alkalmbl a krnyezetvdelem rdekben. Az Amerikbl indul kezdemnyezshez mra 184 orszg 5000 szervezete csatlakozott, mintegy 600 milli ember vesz rszt klnfle termszetvdelmi rendezvnyeken.

Ki mondta, hogy nem tudod megvltoztatni a vilgot? szl a Fld napja mozgalom egyik jelmondata. A termszetvdelmi akci Denis Hayes amerikai egyetemista kezdemnyezsre indult tjra 1970. prilis 22-n, amikor 25 milli ember hvta fel a figyelmet a talajt, vizeket szennyez hulladklerakk, a levegt egyre slyosabban szennyez kzti kzlekeds, a fogyaszti trsadalom, a fajok kiirtsa, a termszetes lhelyek eltnse ellen. Azta jabb veszlyforrsok jelentek meg vilgunkban: az ghajlatvltozs, a minket krlvev szzezer mestersges vegylet, a tengerek beszennyezse. Az 1970-es megmozduls trtnelmi jelentsg esemnny vlt az Egyeslt llamokban, hatsra az USA-ban szigor trvnyeket hoztak a leveg s a vizek vdelmre, j krnyezetvd szervezetek jttek ltre, s tbb milli ember vlasztotta korbbi letmdja helyett az kolgiai letvitelt.

Hsz vvel ksbb Denis Hayes s bartai ltva az kolgiai vlsg jeleit a bioszfra pusztulst, az ipari szennyezst, az serdk irtst, a sivatagok terjeszkedst, az veghzhatst, az zonlyukakat, a veszlyes hulladkokat, a tlnpesedst, a savas est, az cenok szennyezettsgt kezdemnyeztk, hogy az 1990-es vek a krnyezet vtizedeknt a kzs felelssget hangslyozzk. 1989-ben Kaliforniban ennek rdekben ltrehoztk a Fld Napja Nemzetkzi Hrkzpontot, amely havonta a vilg minden orszgba kldtt hrlevelet, hogy a vrosi tmegfelvonulsoktl a szabadegyetemi eladsokig, a faltetstl a hulladkok jrahasznostsnak megszervezsig, a nemzetkzi hrkzlsi rendszerek bevonstl falusi majlisokig sokfle akcival nnepeljk prilis 22-n a Fld napjt. Akkor tbb mint 125 orszg polgrai, civil szervezetei vlaszoltak a felhvsra, s vrosok, falvak, iskolk, krnyezetvd szervezetek sajt szervezs programmal, klnfle mdokon tettk emlkezetess s vilgmretv ezt a napot.

Haznkban 1990-ben alaptottk meg krnyezetvdk a Fld Napja Alaptvnyt, majd ltrehoztak egy hrkzpontot az els magyar Fld napja esemnyeinek koordinlsra. Azta Magyarorszgon vrl-vre mind tbben gondoljk gy, hogy legalbb prilis 22-n tesznek valamit a termszetvdelemrt: ft ltetnek, rajzplyzatot hirdetnek, krnyezeti vetlkedt, patak- s falutakartst szerveznek.

A krnyezet-tudatossg ppgy fontos, mint a krnyezetpolitika, nem vletlenl tekinti a Fld Napja Alaptvny kiemelt feladatnak, hogy hozzjruljon a krnyezeti tudat kialaktshoz s formlshoz. vrl-vre ennek rdekben klfldi mvek, s magyar szerzk krnyezettel kapcsolatos knyveit jelentetik meg. Eddig 28 knyvet, ismertet fzeteket s kt trsasjtkot adott ki, egyebek kztt 1990 ta minden v prilis 22-re megjelenteti a washingtoni Worldwatch Institute A vilg helyzete cm jelentst.

Fldnk ma is kolgiai s politikai vlsgokkal kszkdik, a hetvenes vektl azonban a nemzetkzi krnyezetpolitika is elkezdte keresni a fenntarthatsg irnyba vezet utat. Mra 184 orszg 5000 szervezete csatlakozott a mozgalomhoz, s 600 milli ember mozdul meg a Fld Napjn, amely sok csald szmra a cselekvs napjv vlt. A mozgalom ugyanis mra elrte, hogy a problmk felvetse mellett az alternatvk is a figyelem kzpontjba kerltek, gy a tntetsek csaldi, kzssgi esemnny alakultak. A tiltakozsok utn sok esetben krnyezettudatos letmdot alaktottak ki. A Fld Napja rmutat, mi a helyes s kvetend letmd, s hogy egynileg mit lehet tenni a termszet vdelmrt.

fna.hu, kertpont.hu, harmonet.huKrpt-medencei tantk - Debrecen
www.dunatv.hu
A debreceni Klcsey Ferenc Reformtus tantkpz fiskola mr 15. alkalommal ad otthont a Krpt-medencei tantsi versenynek. A vgzs fiskolai tantk szmra kirt megmrettetsen hazai s hatrontli fiatalok adnak szmot felkszltsgkrl.

Tmahzs, egy napos felkszls, vgl egy oktatsi ra - nhny szakmai eladssal egytt, gy nz ki a program a rsztvevk szmra a tantsi versenyen. A debreceni megmrettetsen idn 19 hallgat vesz rszt: most elszr az sszes hazai tantkpz fiskola kpviselteti magt, de rkeztek tantjelltek Krptaljrl, valamint Erdlybl is. - Szeretnm, hogy egy kicsit szakmailag is tovbbkpzst is jelentene, meg persze j dolgokat ltok - hallok. Nlunk otthon mskpp trtnik a tants, ms rendszer szerint s szerettem volna megnzni, hogy itt hogy trtnik. A hallgatk elszr hziversenyeken bizonytottk tudsukat, gy a ngy napos, debreceni dnt rsztvevit kzel 250 jelentkez kzl vlasztottk ki. A szervezk az anyanyelv-tants fontossgra szeretnk felhni a figyelmet, az vrl-vre npszerbb rendezvnnyel. - Minden esztendben ms anyanyelvi tantsi terletet vlasztunk tmaknt . Az idn az ismerettartalm szveg feldolgozsa a tananyag. Az a clunk, hogy a szvegbl val tanuls, a szvegrts kpessgt fejlesszk. A legfelkszltebb hallgat megkapja - s egy vig viselheti - az orszg legjobb tantjelltje cmet. Ez szerencss esetben akr elnyt jelenthet szmra a majdani elhelyezkedsnl is.A tudomny oltrn felldozott llatokrt
prilis 24. a ksrleti llatok vdelmnek vilgnapja
www.magyarhirlap.hu
forrs: Orpheus

Joga van-e az embernek (mint cscsragadoznak) ms faj llnyeket felhasznlni arra a clra, hogy sajt maga szmra a tllst segtse?!? Emberi szemszgbl a vlasz egyrtelm: igen. De ha belekpzeljk magunkat egy laboratriumi ksrleti llat brbe, a krdsre adott vlasz mr nem ilyen egyrtelm.

A laboratriumi llatok szma a vilgon vente elri a 100 millit. Az llatvdk minden vben felhvjk a figyelmet prilis 24-n (a laboratriumi llatok vilgnapjn) a laborllatok vdelmnek fontossgra, illetve arra, hogy a tudomny lehetsg szerint alkalmazzon llnybart alternatvt.

Az llatksrlethez engedlyt csak a szakhatsg (emberi vagy llati betegsgek megelzshez, felismershez, gygytshoz, oktatsi, igazsgszolgltatsi, valamint egyb tudomnyos cl elrshez) adhat. Szptszer, dohny- s egyb lvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrsze, tovbb lszer ellltsa cljbl tervezett ksrletre engedly Magyarorszgon az 1998. vi XXVIII. (llatvdelmi) trvny rtelmben nem adhat.

Orszgunkban llatksrlet vgzsre - ha csak az oktats folyamata mst nem kvn - oktatsi intzmnyben senki sem ktelezhet. Szptszer, dohny- s egyb lvezeti cikk, valamint fegyver engedlyeztetshez a vilg szmos trsgben alkalmaznak llatksrleteket, amelyeknek az eredmnyeit a multicgek felhasznljk. gy kzvetetten, minden megvsrolt llatokon tesztelt termkhez az llatok letnek kioltsa tapadhat.

Vilgunkat Mi magunk alaktjuk, n is legyen llatvd!

Infoline: 20/99-59-409;
Tmogasd az llatvdelem helyzett!
Ad 1%: Orpheus Egyeslet - 18464654-1-06
Szmlaszm: 11735005-20489094

Ingyenes kiadvnyrendels llatbartoknak: kzepes mret BLYEGES - megcmzett vlaszbortkrt trtsmentesen kpeslapok, matrick, plaktok krhetek egyesletnk postacmrl (6701 Szeged, Pf.: 929)!

Seres Zoltn
Orpheus llatvd Egyeslet
www.zug.hu - llatbart Web KuckMegnylt a XI. Budapesti Nemzetkzi Knyvfesztivl (14:49)
www.mtv.hu
Hiller Istvn, a nemzeti kulturlis rksg minisztere cstrtkn megnyitotta a XI. Budapesti Nemzetkzi Knyvfesztivlt; a ngynapos rendezvny megnyitjn kszntt mondott Mdl Ferenc magyar s Johannes Rau nmet llamf.

Magyarorszg kicsi, de kulturlis kincsekben bvelked orszg, amely gazdag hozomnyval szeretn elrasztani azt a kzssget, amelynek egy ht mlva tagja lesz - jelentette ki Hiller Istvn, Magyarorszg kzelg EU-csatlakozsra utalva.

"Mi bszkk vagyunk magyarsgunkra, magyarsg s eurpaisg kzssgre" - mondta a kulturlis miniszter s hozztette: Magyarorszg EU-csatlakozsban a hagyomnyok tisztelett, egyszersmind az jra val nyitottsgot ltja.

Szavai szerint "mi nemcsak kapni akarunk az EU-tl, hanem visznk is oda". Mint mondta, "visszk az anyanyelvnket a tudomnyos teljestmnynket, Nobel-djasainkat s ezt a sajtos kzp-eurpai innovatv gondolkodsmdot".

Eurpa nem olvaszttgely, "senkitl sem vrjuk el, hogy feladja identitst vagy hagyomnyait" - idzte a miniszter a nmet elnk szavait.

Mdl Ferenc az eurpai integrci fontos megnyilatkozsi formjnak nevezte a knyvfesztivlt. Kiemelte: a kzgondolkodsban teret nyer ltalnos rtkveszts kzepette a knyv alkalmas arra, hogy az eurpai etika rtkeit kzvettse s megtartsa.

A kztrsasgi elnk azt mondta, a budapesti knyvfesztivl Kelet s Nyugat kiemelked kulturlis tallkozja, amelyet az utbbi 10 vben egyre tbb orszg, kiad s alkot rdemestett rszvtelvel.

Magyarorszgi tjnak, utols klfldi llami ltogatsnak harmadik napjn Johannes Rau magyaroknak s nmeteknek egyarnt azt kvnta: olvassanak s maradjon meg az a kpessgk, hogy meghalljk a msikat.

A nmet elnk gy fogalmazott, hogy "a knyvek brmi msnl jobban befolysoljk letnket", s a szavak erejbe vetett bizalom megvltoztathatja a vilgot.

Johannes Rau az 1999-es Frankfurti Knyvvsron a magyar knyvek irnyban tapasztalt lnk rdekldst kvnt a nmet knyveknek, ksznetet mondott Magyarorszgnak a bartsgrt, hozztve: "viszonozzuk".

A vasrnapig tart knyves nnep dszvendge Nmetorszg s Nobel-djas rja Gnter Grass, aki cstrtkn tveheti Demszky Gbor fpolgrmestertl a Budapest Nagy-djat.

Gnter Grass cstrtkn pdiumbeszlgetsen vesz rszt Nobel-djas magyar rtrsval, az idejnek zmt Berlinben tlt Kertsz Imrvel, aki a nmet elnk ksretben rkezett Budapestre.

A magyar knyvkiads kilbalt a 90-es vek eleji vlsgbl s a nemzetgazdasg egyik legdinamikusabban fejld gazatv vlt; az 1997-es 24,5 millird forintos forgalom tavaly tllpet az 56 millirdon - olvashat az idn is a Budapest Kongresszusi Kzpontban megrendezett fesztivl httranyagban.

Az sszelltsban olvashat az is, miszerint a Magyar Knyvkiadk s Knyvterjesztk Egyeslse a tavalyinl 150 ngyzetmterrel nagyobb terleten rendezi meg az esemnyt, csaknem 1600 ngyzetmteren lltanak fel standokat, pavilonokat.

A rendezvnyre 17, elssorban eurpai orszgbl rkeznek alkotk, knyvkiadk s -kereskedk. Flszz klfldi r ltogat Budapestre, a jelenlv magyar szerzk szma meghaladja a 300-at.

A szakmai programok kzppontjban a magyar olvasskultra fejlesztse, egy hossz tv knyv- s knyvtrtmogatsi program, valamint a digitlis kzvagyon fejlesztse ll.

A fesztivlra 200 j magyar knyv jelent meg, a ltogatk 45-50 ezer knyv kzl vlogathatnak.Fld alatt bvl a Mtys-templom
A nyron kerl a kormny el az tmillirdos rekonstrukcis terv
www.nepszava.hu

A Budavri Nagyboldogasszony-templom, kzkelet nevn, Mtys-templom nem csak liturgikus helyszn, hanem a fvros turisztikai s zenei letbl is kiveszi a rszt. Ezrt sem elg az letveszlyess vlt homlokzat, vek ta vdkertssel krlvett templom feljtsa, hanem a fld alatt modern kiszolgl terek, mzeum, killthelyek ltestse is szksges vlt. Nyron a kormny el kerl a templom 5 millird forintra rg, 4-5 v alatt megvalsthat rekonstrukcis s bvtsi terve.

A Mtys-templomot 1999-ben kapta meg a katolikus egyhz - nem visszakapta, hiszen az llamostsok eltt sem volt egyhzi tulajdonban. Az tads idejn Hmori Jzsef akkori kulturlis miniszter kijelentette: az llam nem kvn kivonulni a kiemelt egyhzi memlkek feljtsi munklataibl. Mtffy Balzs, a Mtys-templom kulturlis kzpontjnak igazgathelyettese lapunk krdsre elmondta: a templom Magyarorszg kiemelt memlke, vente mintegy 600 ezer fizet turista fordult meg falai kztt. Emellett Budapest egyik legfontosabb koncerttermeknt is funkcionl, csak tavaly szzhetven zenei esemnyt tartottak itt. m mindehhez nincsenek meg az infrastrukturlis felttelek. Egyetlen mosd ll rendelkezsre pldul a fellp mvszek szmra, a turistk rszre pedig egyetlen egy sem, ami halaszthatatlann teszi a Mtys-temlom ilyen jelleg bvtst is. Schulek Frigyes, a szz vvel ezeltti tpts sorn pratlan szpsg pletszobrot alkotott, elbontva a templom mell plt kt hztmbt. Sajnos azonban az vrl vre nveked terhels kvetkeztben ezek a kiszolgl ltestmnyek mindinkbb hinyoznak. Ezrt kszttette el 2000-2001-ben a plbnia a GIPSZ-LAK ptszeti irodval a Mtys-templom feljtsi s bvtsi tervt. Ehhez 2003 sztl - az illetkes memlki s ptsi hatsgtl - a Kulturlis rksgvdelmi Hivataltl elvi ptsi engedlyt kapott. Mtffy Balzs hangslyozta, a rszletes tervek elksztshez mg tovbbi tzmillikra lenne szksg, melyet a plbnia sajt forrsaibl eddig nem tudott fedezni.

Hiller Istvn kulturlis miniszter prilis 13-n a Nagyboldogasszony-templomban tett ltogatsakor gretet tett arra, hogy az v msodik felben kormnyzati forrsbl megkezddhet a kzpkori memlk feljtsa. A minisztrium a nyr folyamn a kormny el terjeszti a rekonstrukcis s bvtsi programot. A plbnia szmtsai szerint 5 millird forint szksges a teljes feljtshoz s az j kiszolgl terek kialtshoz, mely a minisztrium szerint 4-5 v mlva fejezdhet be.

Czoch Andrea s Szvnyi Istvn tervei szerint a mzeumi, idegenforgalmi, zenei feladatok elltshoz szksges kiszolgl terek a templom krl, a jr szint alatti terleten kerlnnek elhelyezsre. Az gy kialakul kereng fldalatti vilga szervesen kapcsoldik majd a Halszbstya lpcsihez, a Szent Mihly kpolnhoz s a vri alagtrendszerhez - a templom krl mintegy fldalatti frumot teremtve. A Szenthromsg tr gpkocsi-terhelst is jelentsen cskkenti majd ez a megolds, mivel az als teraszokrl akadlymentes gyalogos megkzeltst biztost szintalatti mozglpcsk, liftek beptsvel. A 80x60 m-es krljrban aszimmetrikusan elhelyezkedve "szik" majd a templom jrszint alatti teste. Ez a test nem teljesen azonos a szint felettivel, az tpts eltti llapot pletkontrjai, udvarai, hozzptsei jelennek meg fldalatti alapfalak formjban. A szksges funkcikat az alapfalakkal hatrolt terekbe teleptenk, ezltal a rgi fld feletti terek szint alatti lenyomatt hozva ltre, gy visszastlhatunk majd a szz vvel ezeltti mltba.

A kereng rdekesnek grkez tert mg tovbb sznesti a felsznt kvet lejts padlja s mennyezete, valamint a termszetes kfelszn helye, mely az elzetes radarmrsek szerint a jrszint alatt 2-3 mter mlysgben jelenik meg. A bevgs helyein kbl faragott posztamensek, lkk, flkk teszik majd egyedi hangulat trr e fldalatti vilgot. A vltoz szlessg tr az esetlegesen elkerl rgszeti leletek bemutatsra is alkalmas volna. A kerengbe val lerkezs utn az bls gylekeztr centrumba juthat majd a ltogat, a mennyezeten elhelyezett vegezett feltekint nylson beszrd fny adja majd a megvilgtst.

A dli oldal az idegenforgalom nyzsg kiszolgl tereit s a kriptt tartalmazza hromszintes, lejts vegezett tervel. A nyugati oldal a ltogati elcsarnok gylekezternek funkcijt tlti be a templomba, a toronyba s a mzeumba igyekv szmra. Az szaki oldal lejts, folyosszer csendes tere templomtrtneti killts cljra tnik alkalmasnak. A keleti oldal blsebb tere a kerek zrds apszisok falaival, pdiumaival, felszni kapcsolataival tbbcl mzeumi trknt mkdtethet. A Szent Istvn szobor krl fut burkolat alatt 100 fs terem alakthat ki, mely mind mzeumi, mind zenei, mind idegenforgalmi feladatot ellthat.

Krds azonban, hogy a halaszthatatlan feljtssal egyidben elkezddhetnek-e a bvtsi munklatok. A plbnia illetkese szerint a kett nem vlaszthat el egymstl. cs Tams, a NKM helyettes llamtitkra is kijelentette: csakis a teljes koncepcit terjesztik a kormny el.

Hamvay PterMunkcsi vlasztsok: az nyer, aki mer
A kommunista utdllam agnija Ugocsai Tihamr
DNPI - Munkcs

A kzel 100 ezer lakos vidki vros a kzelmltban az ukrn kzvlemny figyelmnek kzppontjba kerlt, aminek oka a vros polgrmesternek megvlasztsa volt. 2002-ben a vros polgrmesternek Viktor Balogt, a "Mi Ukrajnnk" ellenzki tmrls jelltjt vlasztottk meg. Mivel megvlasztottk parlamenti kpviselnek is, s ez Ukrajnban sszefrhetetlen a vros vezetsvel, polgrmestersgrl lemondott, s idkzi vlasztsokat rtak ki, melynek gyztese Vaszil Petyovka lett, akit szintn a fent emltett ellenzki prt tmogatott. A Krptaljn hatalomprtknt funkcionl Egyestett Szocildemokrata Prt azonban nem hagyta annyiban a dolgot, perek sorozata kvetkezett, s ahogy Ukrajnban szoks, a brsgok egymsnak ellentmond tleteket hoztak. Ebbl a csatrozsbl azonban Petyovka kerlt ki gyztesen. Azonban nem sokig rlhetett gyzelmnek, mert Leonyid Kucsma elnk rendeletet adott ki, melyben, a "helyi lakossg krsre" elnki kormnyzst vezetett be a vrosban, Petyovkt eltvoltottk a hatalombl, s j idkzi vlasztsokat rtak ki.
/Munkcs vra Fot: internet/
Minden, az ukrajnai esemnyekben valamennyire is tjkozott ember fokozott rdekldssel vrta a munkcsi idkzi polgrmestervlasztsokat. A kzvlemnykutatsok az ellenzk frontembernek, V. Balognak a behozhatatlan elnyt mutattk Erneszt Nuszerhez, a hatalom jelltjhez kpest. Az volt a krds, ezttal hogyan akadlyozza meg az Egyestett Szocdemek ltal gyakorolt krptaljai hatalom az ellenzk gyzelmt.

Az esemnyre tbb tucat klfldi megfigyel, valamint majd 100 ukrn parlamenti kpvisel volt kivncsi. Amit lthattak, az minden vrakozst fellmlt. A szavazhelyisgek krnykn kopaszra nyrt brkabtos fiatalemberek "demonstrltak" a vlasztsok ideje alatt. A szavazatszmllskor azonban akciba lendltek s sztvertek tbb szavazhelyisget a ttlenl lldogl rendrk szeme lttra. A jelen lv EBESZ megfigyelk sem feszlyeztk ket. A tnyleges szavazatszmllst azonban csak egy helyen sikerlt megakadlyozni. A begyjttt jegyzknyvmsolatok birtokban gy Balogk mr gyzelmet nnepeltek, ami ha el is maradt az exit pool mutatta ktszeres eredmnytl, de gy is kb. 5000 szavazatnyi elnnyel trtnt meg.

Miutn a vlasztsi bizottsg mgis Nuszert hozta ki gyztesnek, nhny parlamenti kpvisel tment a vroshzra, hogy magyarzatot kapjon a trtntekre. A tbbsget rohamrendrk tartottk az pleten kvl, azt a ngyet pedig aki mgis bejutott, fldre tepertk, megrugdostk, nmelyeket a lpcsn is ledobtk. Este, a szocdemek ltal kontrolllt tmegtjkoztatsi eszkzk, mr a parlamenti kpviselknek a rohamrendrk ellen intzett tmadsrl adott hrt.

Idkzben Nuszer letette az eskt, illetve ismeretlenek betrtek a vroshzra s elraboltk a szavazcdulkat. A munkcsi polgrmestervlaszts az oktberre esedkes elnkvlaszts fnyben nyeri el igazi jelentsgt. A hatalom teszteli a trsadalom reakcijt totlis s kihvan nylt vlasztsi csalsok esetre. Az eredmny egyrtelm, Munkcson nem kerlt sor tmegmegmozdulsokra, nem hogy forradalomra. Nyitva ll mg a Nyugat reaglsnak krdse. Amennyiben az ezttal is elmarad, azt az ukrajnai hatalom zld jelzsnek veheti a munkcsi forgatknyv sszukrn lptk megismtlsv az szi elnkvlasztsokon.gi vonalak
http://www.kronika.dntcj.ro/

Megboldogult kamaszkoromban nekeltk teli torokbl az egyik metalegyttes ntjt, melynek alapmotvuma az volt, hogy a lrai n mindenron kommuniklni hajt a fenti rgikkal, de hiba, az gi vonalak mind foglaltak. Ez a megejten szinte dal legutbb annak kapcsn jutott eszembe, hogy megtudtam: egy szkelyfldi faluban elhrulni ltszottak az akadlyok az gi vonalak tjbl. Az egyik orszgos mobiltelefon-szolgltat vllalat ugyanis elhatrozta: nem mestersg az, hogy az illet krnyk laki nem hasznlhatjk zavartalanul a helyhez nem kttt tvbeszls ldsait, ezrt ltrehoznak a helysgben egy n. tjtszllomst. A terv megvalstshoz elssorban valamifle magaslati pontra volt szksg: s mi lehetne magaslatibb pont a templomtoronynl? S mivel az eklzsia nem volt olyan helyzetben, hogy visszautasthassa a brleti szerzdssel jr tetemes havidjat, a derk egyhzfiak rblintottak: legyen m gi kty a harang mellett. Nem gy a nyakas szkelyek, akik majdhogynem kikergettk a falubl a fogyaszti trsadalomnak behdol plbnost, mondvn: szkely embernek bicskja legyen, s ne maroktelefonja; a vasrnapi mise jmbor rsztvevit nem lehet kitenni holmi gyans sugrzs veszlyeinek; s klnben is ilyen rdgi terv legfennebb egy eretnek (rtsd: klomista) agyban fogalmazdhat meg. Az atyafiak leghangslyosabb rve azonban a kvetkez vala: az tjtsz jvoltbl majd mindenfle pornfilmek fognak tsuhanni az jtatos hvek feje felett az ter hullmain, s ez, ugye, megengedhetetlen a jvend nemzedkek erklcsi nevelse szempontjbl.
Azta is csak egy-egy ksza rangyal rpds arrafel nhanapjn.

Papp Attila Zsolt