CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. április 22., csütörtök 17:51


Megyei ösztöndíjak szomatikusan sérült és cigány tanulóknak- Sajtóreggeli a közgyűlés előtt- Euró-Majális Határok nélkül

A megyei önkormányzat hírei

Megyei ösztöndíjak
Szomatikusan sérült és cigánytanulóknak

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés 1991-ben hozta létre a Megyei Ösztöndíj Alapítványt azzal a céllal, hogy a megyében élő, szociálisan hátrányos helyzetű, szomatikusan(pld. látás, hallás) sérült  és a 14-18 év közötti  középiskolai, valamint felsőoktatási intézményekben tanuló  cigánytanulókat ösztöndíjjal segítse.

Szerdán Győrött, a Megyeházán Szabó Miklós, a Megyei Közgyűlés alelnökének részvételével adták át a Megyei Ösztöndíj Alapítvány 2003/2004-es tanévre szóló ösztöndíjait. Ebben az évben a Kuratórium 48 tanulónak összesen 288.000 Ft támogatást ítélt oda. Az alelnök elmondta, hogy a megyei önkormányzat gazdálkodási nehézségei ellenére rendkívül fontosnak tartja, hogy a több mint egy évtizede működő támogatási formát megtartsa és ezzel a rászoruló családokat és azok gyermekeit segítse.

A pályázati felhívás a 2003/2004-es tanévre szólt. A Kuratórium a pályázóktól részletes önéletrajzot, a lakóhely szerinti illetékes önkormányzat ajánlását és iskolalátogatási igazolást kért. A döntésnél a családok anyagai helyzetét, a diákok tanulmányi eredményét és az eddig támogatásokat vették figyelembe. A diákok mindegyike 6000 Ft-ot vehetett kézhez az Alapítvány támogatásaként.



Sajtóreggeli a közgyűlés előtt

A megyei képviselő-testület április 23-i, pénteki ülése előtt a megyei önkormányzat tisztségviselői hagyományos sajtóreggelire invitálták a médiumok munkatársait. A találkozón elsősorban a másnapi testületi ülés napirendjei kerültek terítékre.

A tervezett 40 napirend között két közgyűlési nyilatkozat – mintegy „sajátos műfajként”, ahogy dr. Szakács Imre fogalmazott - elfogadása is szerepel: így a Győr-Moson-Sopron megyei mellékúthálózattal kapcsolatos problémák miatt „ Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése felterjesztési jogával élve kéri a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot irányító minisztert és a Miniszterelnöki Hivatalt irányító tárca nélküli minisztert, hogy a mellékletben felsorolt településközi új utak nyomvonalának kijelöléséhez és megépítéséhez és a 85-ös számú főút Győr-Csorna szakaszának fejlesztéséhez pénzügyi támogatást biztosítson”.

Az ülés 28. napirendi pontjaként pedig „Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése tisztelettel kéri a  Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a régió-központok kijelölésére vonatkozó indítványát ne változtassa meg sem összességében, sem a  Nyugat-Dunántúli Régió esetében.”



Határok nélkül

„EURO-MAJÁLIS - Határok nélkül” címmel egész napos rendezvénnyel készül a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat május 1-jére, hazánk Európai Unióhoz való csatlakozására. A program részleteit dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztató keretében ismertette kedden Győrött, a Megyeházán.

Az elnök elmondta, hogy hosszú hónapok előkészítő munkája után már csak a jó időre várnak a jövő szombaton. A helyszín kiválasztásában meghatározó volt megyénk sajátos földrajzi helyzete, ezért az EURO-MAJÁLIS-t Szlovákia, Ausztria és Magyarország találkozásánál, az A19-es határjelnél lévő szabadtéri szoborparkban rendezik, Rajka község külterületén. Május 1-jén már 9.00 órától invitáló zene várja az érkezőket, majd fél 10-től 3 nyelvű ökumenikus istentisztelet kezdődik, melyet magyar, szlovák és osztrák résztvevőkkel multikulturális program kezdődik. Bár a nap programjának összeállításánál a legfőbb cél a nagyközönség szórakoztatása volt, mégis illeszkedik protokolláris rész is a programba: délben itt találkozik a három ország belügyminisztere, Lamperth Mónika, Vladimir Palko és Ernst Strasser, hogy a jelen lévőket és általuk a három, immár egyformán uniós ország lakosait köszöntse.

A nap rendezvényeiről részletek és további információk a www.gymsmo.hu honlapon találhatók.