CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. április 22., csütörtök 17:53


Még egy hét a pályázatok beadásáig

Nemzetközi figyelem központjában a családbarát munkahely pályázat

Még egy hét a pályázatok beadásáig
Nemzetközi figyelem központjában a családbarát munkahely pályázat

Az Európai Unióhoz való csatlakozás előtti hetekben az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Hivatal) is kiemelt figyelemmel kíséri a magyar „Családbarát Munkahely 2004” pályázatot, amelyet a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium és az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal megbízásából a Foglalkoztatási Hivatal idén márciusban hirdetett meg. A családbarát intézkedések fontos szerepet kapnak az EU Foglakoztatáspolitikai Irányelveiben.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint a 2003. évi pályázat alapján is várható, hogy a 2004. évi nyertesek a vállalatvezetés és menedzsment olyan példáit mutatják fel, ahol a bevezetett rugalmasság a munkaadók és a munkavállalók kölcsönös előnyére szolgál.
A Családbarát Munkahely pályázatra még egy hétig lehet jelentkezni.

Az ILO (International Labour Organization) Nemzetközi Munkaügyi Hivatal, amely kulcsszerepet játszik a kormányok, a munkavállalói és a munkaadói szervezetek és a multinacionális vállalatok részére útmutató alapelvek kialakításában, érdeklődéssel tekint az idei évi Családbarát Munkahely pályázatra. A nemzetközi szervezet számára fontos, hogy a magyar non-profit és profitorientált vállalatok milyen családbarát intézkedéseket alkalmaznak és vezetnek be a jövőben munkavállalóik családi kötelezettségének könnyítésére. Petra Ulshoffer az ILO Közép és Kelet-Európai budapesti subregionális irodájának igazgatója a munkaadók szempontjából fontosnak tartja a megméretést, hiszen a családbarát intézkedések bevezetése nemcsak a vállalat versenyképességének javítása miatt fontos, de szerepel az EU Foglalkoztatáspolitikai Irányelveiben is. A családbarát intézkedések mérésére és követésére külföldön már évek óta bevett gyakorlat van, május 1-je után az Európai Unió tapasztalatainak felhasználásával hazánkban is felerősödnek az erre irányuló támogató tevékenységek.

A Családbarát Munkahely pályázat ötödik alkalommal került kiírásra azon vállalatok és intézmények számára, amelyek messzemenőkig figyelembe veszik az alkalmazottak családi kötelezettségeit. A beérkező pályázatokat szakmai bizottság bírálja el. Tagjai között szerepel az Országos Érdekegyeztető Tanács, a Nőképviseleti Tanács, valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal és a Foglalkoztatási Hivatal.
A pályázat beadási határideje: 2004. április 29.
A pályázati adatlap letölthető a minisztérium honlapjáról: www.fmm.gov.hu

Budapest, 2004. április 22.