CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. április 22., csütörtök 22:29


Nagyszabású, háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli hazánk Európai Uniós csatlakozását a Hűség Városa.

“Sopron Európában – Európa Sopronban”

Európai Uniós rendezvények Sopronban

“Sopron Európában – Európa Sopronban”

Nagyszabású, háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli hazánk Európai Uniós csatlakozását a Hűség Városa.

A csatlakozás soproni eseményeiről a Magyar Televízió felvételeket készít és az Informatikai Minisztérium támogatásával a programok egy része a világhálón is követhető lesz. A programsorozat iránti nagy érdeklődést mutatja, hogy az ünnepség idejére a helyi szállodák szobái 99 százalékban már elkeltek.


Kalmár István és Kránitz László

Sopron sokat tett Európa újbóli egységéért, amikor nemcsak képletesen törték át a határt a kelet németek Sopronpusztán – hangzott el az ünnepi rendezvények sajtótájékoztatóján, amely az 1989-es Páneurópai Piknik és az azt követő határnyitás eseményeinek felidézésével kezdődött. Kránitz László országgyűlési képviselő a fórumon úgy fogalmazott: “Ez az első olyan lépés volt, ami segítette Európa újraegyesülését, ezt nekünk - úgy gondolom -, hogy erkölcsi kötelességünk méltóképpen megünnepelni.” A politikus legfrissebb hírként jelentette be, hogy a Páneurópai piknik sopronpusztai helyszínén Medgyessy Péter miniszterelnök közös programon találkozik Wolfgang Schlüssl osztrák kancellárral.

A Sopronban április 30-a és május másodika között rendezendő kulturális, szórakoztató és sportműsorok közötti tájékozódást a “Sopron Európában – Európa Sopronban” című kiadvány segíti majd, amelyet minden postaládába eljuttat az önkormányzat. A szervezők a programok közül egyebek mellett kiemelték: az ünnepi gálaműsort közvetíti a Magyar Televízió, Sopronból sugározza 24 órás adását az egyik kereskedelmi rádió, lesz 24 órás asztalitenisz, váltófutás és hét határátkelőhelyen biztosítanak szabad átjárást a lakosságnak. Kalmár István alpolgármester elmondta: “ötezer útlevelet adnak ki, amely hét határátkelőhelyen érvényesíthető ún. “utolsó napi pecséttel”, ami szép emlék lehet mindenki számára.” Európai Uniós csatlakozásunk öröm és feladat is egyben, hiszen a következő két év 1350 milliárd forintnak megfelelő Európai Uniós támogatásaiból Sopron szeretne minél többet megszerezni – mondják az ünnepre készülődő városatyák.

Olvasóink a részletes programot a Programajánlóban találják.

Tóth Anita Lilla