CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 23., péntek 22:07


Zorán: kellenek az öntörvényű, saját alkotói szabadsággal jól bánó művészek

Zorán: kellenek az öntörvényű, saját alkotói szabadsággal jól bánó művészek 
 
Sikeres koncertet adott kísérőzenekarával Zorán Sopronban. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban ősbemutató is elhangzott a koncerteken: a legfrissebb Zorán-dal, a Leonard Cohen-feldolgozás Záróra, valamint Sipeki Zoltánnak egy külön erre a turnéra írt latin jellegű, instrumentális bravúrdarabja.

A koncert előtt Zorán a cyberpress.hu kérdéseire válaszolt.

- Mi a titka annak, hogy évtizedek elteltével közönsége gyarapodik és közben folyamatosan fiatalodik is?
- Ezt a kérdést sokszor felteszik és általában nem tudok mit válaszolni rá. Azokat kellene megkérdezni, akik bejönnek a koncertekre, hogy mi vonzza őket. Mi mindig azt játszuk, amit mi szeretnénk, nem próbálunk a ,,közönségigénynek" megfelelni, nem igyekszünk divatirányzatokat meglovagolni, azért, hogy a közönség kegyeibe kerüljünk.
Egyszerűen zenélünk, szeretjük, amit csinálunk, a saját ízlésünk és elképzeléseink szerint tesszük ezt. Szerintem annyira nyitottak a mai a fiatalok, hogy ez is beleférhet az érdeklődési körükbe. A dalok, Dusán szövegei nem egyetlen korosztályról, hanem általános emberi dolgokról szólnak.
 

Budaörs (Malaguena) 
 Fotó: Perger László
http://www.zoran.euroweb.hu/

- Más, az, amit most a színpadról lát, mint ezelőtt néhány évtizeddel?
- Nyilván más, hiszen akkor mi is másak voltunk, és most a nézőtéren is mások vannak. És a világ is azóta nagyot változott. Úgy érzem, hogy az elején a szakma egy amatőr mozgalom volt, most viszont egy profi üzletág. Nem szeretem ezt a szót, de tényleg így van, és ahogyan mi profik lettünk, valahogy a közönség is ehhez hozzáfejlődött: Jobban tud szelektálni a jó és rossz, az igényesebb és a kevésbé igényes zenék között.

- Ennek ellenére minden műfajnak megvan a saját közönsége.
- Erre szoktam azt mondani, mindenki megérdemli a saját maga színpadi produkcióit. Ha egy playback-bulira sokan mennek be, és  végigünneplik az ott éppen tátongó, és nem-zenészként létező ,,kollegákat", akkor az a közönség megérdemli azt a produkciót. Nincs mit a szemére hányni senkinek.
Akkor működik jól az egész, ha az énekes, a zenész saját belső meggyőzödéséből teszi a dolgát. Ez  minden művészeti ágra igaz. Jól néznénk ki, ha a festők mindig azt festenék, amit megrendelnek tőlük. Voltak ilyenek, de azokból a végén nem is lett igazán semmi. Tehát, kellenek az öntörvényű, saját alkotói szabadsággal jól bánó művészek ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk a művészetről.

 - Évről évre mindig van valami újjal áll elő.
 - A tavalyi szimfonikus zenekaros BS-koncert is ilyen volt. Minden egyes koncertre kitalálunk valami újat azért, hogy érdekesebb, jobb, vagy egyszerűen más legyen. Ez vonatkozik erre a turnéra is, mert most olyan dalokat játszunk, amelyeket ritkábban játszottunk koncerteken, éppen azért, hogy frissítsünk megint.
Ez minden évben így van.  ,,A változatosság gyönyörködtet" alapon képzelem a továbbiakat is. Tervezzük, hogy ősszel megjelentetünk egy új stúdióalbumot, 10-12 vadonatúj dallal.
Az internetes oldalt tavaly indítottuk, hihetetlen mennyiségű adattal a háttérben, amit folyamatosan videokkal, zenével bővítünk.
Jövő tavasszal szeretnék egy nagy Sportcsarnok-koncertet, ami majd az ősszel megjelenő lemezre alapozódik.

Honlap: http://www.zoran.euroweb.hu/