CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. április 23., péntek 23:16


Dalos-hegyi kórustalálkozó- Determin Szuperinfó 24-Úszónap-Városi Ki mit tud?- Színházi Arcképcsarnok: Selmeczi Roland- Felhívás temetőgondozásra- Kolozsvári festőiskola-Vasárnapi Muzsika-Színház

Hírek, hét végi események, programok

 
A VII. Dalos-hegyi Kórustalálkozó 650 fellépő énekessel, 1000 résztvevővel, 18 kórus közreműködésével tartották meg a VII. Dalos-hegyi Kórustalálkozót.

Az immár hagyományos helyszíneken, a Várisi Zenepavilonnál, a Daloskőnél kezdődött rendezvény részeként a résztvevők természetismereti tanösvény bejáráson is merkedtek a Dalos-hegy élővilágával, majd a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban emlékhangversenyen ünnepeltek a kórusok.
Este, a szintén elmaradhatatlan toronyzene csendült fel a Tűztoronyból. Az eseményről oldalainkon hamarosan bővebben is beszámolunk.
  Determin Szuperinfó 24 - Úszónap 2004. április 24-25-én rendezik meg a Determin Szuperinfó 24 - Úszónapot. A verseny helye, ideje: Sopron, Lővér Uszoda 2004. április 24-én 12 órától április 25-én 12 óráig.
,,A Szuperinfó 1992 óta szervez 24 órás úszásokat Sopronban. Évről-évre egyre többen  jelentkeznek, azonban az uszoda  méretei 16+1 csapatban maximálják az indulók számát - így a rendezvényen való részvétel már eleve nagy dicsőséget jelent. A rendezők minden évben színvonalos programról gondoskodnak, ezáltal az úszónap kiemelkedik az egyszerű sportrendezvények köréből és a legnépszerűbb soproni rendezvények egyike." - olvasható a http://www.sopron.hu/uszonap oldalon, ahol az úszonap részletes programja, a verseny szabályai, a sávbeosztás, az előző évek eseményeit bemutató fotóalbum és több további részletes információ is megtalálható.
Kapcsolódó cikk: Determin – Szuperinfó 24 órás úszónap

V. Városi "Ki mit tud?" vetélkedő Ötödik alaklommal rendezik meg a Városi "Ki mit tud?" vetélkedőt szombaton a Gyermek- és Ifjúsági Központban (Sopron, Ady Endre u. 10.). A rendezvény 9.00 órakor kezdődik.

Színházi Arcképcsarnok: Selmeczi Roland színművész a vendég 2004. április 24-én, szombaton, 16:00 órakor a Színházi Arcképcsarnok sorozat vendége: Selmeczi Roland színművész, akinek beszélgetőtársa: Szenkovits Péter újságíró. Helyszín: a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Sopron, Liszt Ferenc u. 1.

Felhívás temetőgondozásra A Soproni Zsidó Hitközség szeretettel vár minden jó érzésű, emlékezni és tenni akaró soproni lakost 2004. április 25-én, délelőtt 10.00 órakor a soproni zsidó temetőben temetőgondozásra. A 60. év méltó megemlékezéséhez már elindultak a munkák. Szükség van metszőollóra, fűnyíróra, bozótkésre, súrolókefére, sarlóra, bármilyen olyan munkaeszközre, amivel dolgozni lehet és némi harapnivalóra.

A Soproni Zsidó Hitközség külön köszönetét fejezi ki a Hit Gyülekezetének, akik önzetlen és odaadó segítséggel, fáradtságot nem kímélve évek óta rendben tartják a megye zsidó temetőit, így a sopronit is. Továbbá köszönet illeti az evangélikus és a református egyház néhány presbiterét, akik az első hívó szóra segítő szándékukkal megkerestek a Hitközséget.

Mesterek és Tanítványok a XX. századi kolozsvári festőiskolák művészeinek alkotásai Mesterek és Tanítványok címmel nyílik az Erdélyi Házban (Sopron, Fövényverem u. 15.)  április 25-én, 17.00 órakor a XX. századi kolozsvári festőiskolák művészeinek alkotásaiból válogatott kiállítás. A tárlatot megnyitja Takács Péter, műgyűjtő, a kiállítás május 8-ig látogatható, hétköznapokon 10-14 óráig, szombaton 10-12 óráig.
,,Az elszakított nemzetrész (elveszítettük az ország területének kétharmadát, a népesség egyharmadát) az elmúlt nyolcvan év során a nemzeti elnyomást
gyakorló hatalommal szemben a védekező, megőrző, bezárkózó stratégiát építette ki. Az elmúlt tizennégy év során nyílik arra lehetőség, hogy megismerjük a
panteista, a mitikus szülőföldhöz kötődő, sajátos erdélyi képzőművészetet.

Ma arra vállalkozunk, hogy ha töredékesen is, egy-egy festőiskola művészeit, - mestereket és tanítványokat, akik később maguk is mesterek és tanárok -
fölvonultassuk cgy kiállítás keretében.
Kincses Kolozsvárra esett a választásunk, mert Nagybánya mellett és a Nagybányai Festőiskola 1944-ben történő mcgszünését követően, itt teljesedik ki
az erdélyi magyar képzőművészet, mely napjainkra, ha megismerjük, „megtanuljuk", elfogadjuk nemzeti művészetünk közös kincse lehet."

 Vasárnapi muzsika 2004. április 25-én, vasárnap, 17:00 órakor a Vasárnapi muzsika rendezvénysorozat keretében a Musica Sonora kamarazenekar hangversenye hangzik el a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, (Pro Kultúra Kht.) Sopron, Liszt Ferenc u. 1. Tel/Fax: 99/517-500.

A soproni Petőfi Színház hétvégi műsora 2004. április 24., szombat 19:00 óra : A vágy villamosa (Lackner-bérlet); 2004. április 25., vasárnap  19:00 óra: A vágy villamosa (Madách-bérlet); 2004. április 25., vasárnap  19:30 óra  Kedves hazug (Jászai-bérlet kombinált).

Kapcsolódó cikkek a Színházvilág rovatban.