CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. április 26., hétfő 17:30


Lapszemle 2004. prilis 26.

Csernobil: Hirosima tbb szzzal szorozva
Senki, semmilyen vintzkedst nem tett Magyarorszgon az 1986-os katasztrfa napjaiban
MNO-sszellts
1986 prilis 26-n atomcsaps mret katasztrfa rte a Szovjetunit. Mind Moszkva, mind a megszllt orszgok vezetse szigor hrzrlatot rendelt el. vintzkedsek helyett mg t nap mlva is tmegeket veznyeltek ki az utckra, megnnepelni mjus 1-jt.
 
1986. prilis 26., csernoboili erm, 4-es blokk. Lgifelvtel. Tbb szzszorosa a hirosimai sugrzsnak
Nem indokolatlan atomcsapsrl beszlni: a robbans okozta radioaktv sugrzs tbb szzszorosan haladta meg a Hirosimra s Nagaszakira dobott amerikai atombombk ltal keltett sugrzst.

A XX. szzad legslyosabb nukleris balesett az erm mrnkei idztk el, akik egy igencsak rosszul sikerlt ksrlet sorn azt prbltk modellezni az ukrajnai Csernobilben, a mkd 4-es reaktoron, hogy ramkimarads esetn a tartalkrendszer kpes-e hteni a blokkot. A kezelszemlyzet elvesztette az irnytst a ksrlet felett, s a reaktor vszesen felmelegedett. A reaktormag leolvadt, s a htrendszer vize bejutott az aktv znba. Az emiatt bekvetkezett robbans ledobta a reaktor tetejt, sztszrta az izz maradvnyokat s flig romba dnttte az pletet.
nagyobb volt a sugrzs, mint a hirosimai s a nagaszaki atombombnl

Csernobilban elszabadul a pokol

A katasztrfa elzmnyei kz tartozik, hogy az atomerm mrnke, Anatolij Diatlov rjtt: amennyiben hirtelen kiesik a hlzati villamos-energia szolgltats, a zna htkzegt keringet szivattyk lellnak. Diatlov engedlyt kapott Fomintl, az atomerm fmrnktl, hogy a 1986. tavaszn a 4. szm reaktorban ksrletet vgezhessenek, egy esetleges ramkimarads elhrtst modellezve.

1986. prilis 25-n, pnteken hajnalban 1.00 rakor megkezdtk a 3,2 GW hteljestmny cskkentst. Dlutnra a teljestmny 1,6 GW-ra cskkent, ekkor a reaktorrl lekapcsoltk az egyik turbint. 14:00 rakor a villamos elosztkzpont rtestette a csernobili Lenin Atomermvet, hogy a kzelg htvge ellenre a vrtnl nagyobb a fogyasztk energiaignye. Ezrt a teljestmny tovbbi cskkentst megszaktottk.

A fiatal villamosmrnkk elssorban a szivattyk villamos energiaelltsra gyeltek. Nem vettk figyelembe a John Archibald Wheeler s Wigner Jen ltal mr az 1940-es vekben Hanfordban felismert veszlyt: az alacsony teljestmny reaktorzemeltets sorn bekvetkez xenon-mrgezs instabill teszi a reaktort. gy rkezett el a szombati nap, a grgkeleti naptr szerint nagyszombat. Hsvtra a szakrtk is, a dntshozk is htvgi hzaikba utaztak. (A legtbb zemzavar htvgi hajnalokon szokott bekvetkezni.) A csernobili ngyes reaktorban a felszaporodott reaktormreg miatt a szablyzat szerint megengedettnl jval nagyobb mrtkben kiemeltk a legtbb szablyozrudat.

Diatlov mgis kiadta az utastst a ksrlet megkezdsre. A kivitelezk maguk kvntk irnytani a reaktort a fantzitlan automatika helyett. A zna zemzavari htrendszert - szablytalanul - mr pnteken 14.00 rakor kiiktattk. 26-n hajnalban pedig Diatlov engedlyvel kikapcsoltk azt az automatikt is, amelyik a hatalmas mret reaktor teljestmny-srsgnek egyenletessgt szablyozta.
 
1986. prilis 26., szombat, hajnali 0:28 ra: Hogy biztosak legyenek, a megengedett rtk fl nveltk a htvz keringetsi sebessgt. Emiatt a vz lehlt s cskkent a reaktorban termeld gz mennyisge. Mikor azutn az 1,6 GW teljestmnyt a tervezett 0,7 GW-ra kezdtk cskkenteni, a reaktor pozitv regtnyezje miatt a teljestmny a vrtnl nagyobb mrtkben cskkent: 0,03 GW-ra esett vissza. Egy napot kellet volna vrni, hogy a felhalmozdott 135I s 135Xe elbomoljon, s elmljon a xenonmrgezs okozta instabilits.

1:07. Alexej Akinov s Leonid Toptunov, a kt opertor a szablyzatra hivatkozva habozott, de Diatlov rjuk parancsolt, hogy a szablyozrudakat mg jobban hzzk ki. gy a reaktorteljestmnyt 0,2 GW rtken sikerlt stabilizlni. (A szablyzat tiltja a reaktor zemeltetst 0,7 GW hteljestmny alatt.) Az alacsony hteljestmnyre gondolva lecskkentettk a htvz keringetsnek sebessgt.

1:23:40. A pozitv visszacsatols reaktor hteljestmnye 20 msodperc alatt 0,20 GW-rl 0,32 GW-ra ugrik. Ezt ltva Akimov opertor megnyomja a vszlells gombjt.

1:23:43. A hteljestmny elri az 1,4 GW rtket. A reaktor helyenknt szuperkritikuss vlik prompt neutronokra is, ezltal szablyozhatatlan lesz. A hirtelen tlhevls miatt fellp htguls elgrbti a szablyozrudak fmcsatornit, gy a sllyed szablyozrudak flton elakadnak.

1:23:45. A hteljestmny mr 3 GW. A htvz egyre nagyobb mennyisge forr el. Bekvetkezik, aminek a lehetsgt Tellerk mr az tvenes vekben megjsoltk: pozitv regtnyez miatt a lncreakci az egsz reaktorban megszalad.

1:23:47. Az egyenltlen htguls miatt felnylnak a ftelemplck.

1:23:49. A ftelemek hdeformldsa eltri a htkzeg csveit. A hirtelen fejldtt gz nyomsa gzrobbanst idz el, fltpve a reaktor fedelt.

1:24:00. A vz 1100 C felett hidrogntermel kmiai reakciba lp az urnrudakat burkol cirknium-tvzettel. A gylkony H2 s CO a kls leveg oxignjvel rintkezve felrobban. Ez a msodik, kmiai robbans lesodorja az plet tetejt is. A grafit a levegn meggyullad, fstje radioaktivitssal szennyezi be az pletet, s annak egyre nagyobb krnykt. Valerij Komjencsuk technikus a tet beomlsa, Vladimir Sasenok villamosmrnk a robbans kvetkeztben tmadt tz miatt azonnal meghalt.

A reaktor belsejben a hmrsklet elrte a 3000 C-ot. A hasadsi termkek az zemanyagbl az g grafitba diffundltak, onnan pedig a levegbe jutottak: az sszes radioaktv nemesgz, tovbb a mozgkony alklifm-ionoknak s az illkony jdnak mintegy 20 %-a. A tbbi nehzkesen diffundl radioaktv fmeknek 4 %-a jut ki a krnyezetbe.

A grafittz 10 napon t gett, ezutn sikerlt brozott homokkal s lommal elfojtani. A br clja a neutronok elnyelse, az lom pedig megolvadva a levegt zrja el a reaktortl. Ezalatt 4 EBq (41018 Bq) aktivits szabadult ki a lgkrbe, ami 400-szorosa volt a hirosimai atombomba ltal a levegbe juttatott radioaktivitsnak, s megkzeltette egy nagy hidrognbomba ksrleti robbantsakor a lgkrbe kerl aktivits nagysgt.

Millikat sjtott a szovjet ksrletez kedv

1986-ban mr Gorbacsov vezette a Szovjetunit. Rizskov miniszterelnkt mg szombaton 18 rakor rtestettk a csernobili balesetrl, vasrnap 11 rakor - sajt vezetsvel - kormnybizottsgot hozott ltre, amely elindtotta a szerencstlensg kivizsglst s a krok cskkentst. prilis 27-n, vasrnap Valerij Legaszov a kivizsglbizottsg szakmai elnkeknt a helysznre replt.

A kontinensen ilyesmire nem kszlt fel senki, nem lehetett tudni, hogy mit szabad enni s inni. A Szovjetuni vezetse egyenesen megksrelte elhallgatni a balesetet. A mjus elsejei nnepsgek eltt semmit nem jelentettek be, Gorbacsov ftitkr pedig tbb htre eltnt a nyilvnossg ell.

Htfn reggel az 1600 km-re fekv svd FOSMARK atomermhz munkba rkez dolgozk ruhjt a sugrzst mr kapu belpskor radioaktivitssal szennyezettnek tallta.

A svdek a szlirny alapjn csakhamar rjttek, hogy a radioaktivits nem svd atomermbl szrmazik, hanem dlrl jn. k a kzeli, litvniai Ignalina atomermre gyanakodtak s diplomciai ton felvilgostst krtek Moszkvtl. A TASSZ hrszolglati iroda htfn 9 rakor adta ki az els jelentst. A szenzcit flkapta a sajt. Egyesek gy nyilatkoztak, hogy ha Csernobiltl 1600 km-re a svdek ilyen aktivitst mrtek, akkor Ukrajna s Belorusszia terletn millikat rhetett letveszlyes sugrzs. Nem vettk figyelembe azt a tnyt, hogy a szl Csernobil fell Svdorszg fel fjt, ezrt szleltek a svdek jelents aktivitst, de kzben nagyrszt lakatlan mocsrvidk terlt el. Csakhogy a knny rszecskket a szl Eurpa-szerte szthordta, a sugrterhel nvekedse mg Franciaorszg lakossgn is kimutathat volt.

Eurpt sokkolta 1986 mjus elejn a baleset hre. A kontinens nagy rszt elrtk a szennyezdtt lgtmegek. A reaktor vszlelltsra hasznlt grafitrudai heteken keresztl elolthatatlanul gtek. Fennllt a veszlye, hogy a tbb ezer fokon izz massza tolvadva az erm alapzatn kzvetlenl lejut talajvz szintjig, s a Pripjaty folyn keresztl megmrgezi Kijev ivvzhlzatt.

A radioaktv felhk egszen Skandinviig jutottak, s prilis vgn innen figyelmeztettk elszr a vilgot. Elvigyzatossgbl nem volt szabad gombt s friss zldsget szedni, friss tejet inni, akinek gyereke volt, jobban tette, ha bezrt szobban tartotta. Sokan elkezdtek jdtablettkat enni, hogy az aktv jd ne rakdhasson le a szervezetkben.

Az elszenvedett sugrfertzs kvetkeztben meghalt emberek szmrl pp gy szlssges ingadozssal eltr adatok llnak rendelkezsre, mint a katasztrfa ltal rintett, s a felezid utn azta megbetegedett ldozatok szmrl.

Azt hazudtk: ideiglenes a kitelepts

Mg a reaktor gsnek idszakban evakultk a reaktor 30 km-es krzetbl az sszes teleplst, belertve Pripjaty (45 000), Csernobil (12 000) s 94 kisebb telepls sszesen 40 000 lakost.

Kzvetlenl a baleset utn az erm krl egy 30 kilomteres szigoran rztt vezetet jelltek ki. A 4500 ngyzetkilomteres terlet tnylik Belorussziba is, de a hatrai nem fedik le a tnylegesen szennyezett rgit. Errl a terletrl a szovjet kormny nhny napot ksve 116 ezer embert evakult - akkor mg azt mondtk nekik, hogy tmeneti idre.

Hivatalos ukrn adatok szerint kzvetlenl a robbanskor harmincan vesztek oda, az elszenvedett sugrfertzs kvetkeztben pedig 4300 ember halt meg. A robbans kvetkeztben mintegy 100 ezer tonna fm szrdott szt s prolgott el. Az elmlt vekben a znban lecsapdott szennyezds alig egy szzalkt tvoltottk el.

Ez csak a szovjet atomcsaps els perceinek kvetkezmnye volt.

Az ukrn egszsggyi minisztrium legutbbi kzlemnye szerint a 350 ezer gynevezett likvidtor kzl 12 519-en mr nem lnek. Azt nem kzltk, hogy a statisztika szerint Csernobil eltt 350 ezer ember kzl tizenkt v alatt hnyan hunytak el termszetes halllal. Eddig 937 kiskor kapott pajzsmirigyrkot.

A katasztrfa kvetkezmnyeinek felmrshez s eltakartshoz nyjtott nyugati pnzgyi tmogats a csernobili znt Ukrajna egyik jmd vidkv tette. A sugrzs miatti aggodalom ellenre tbb ezer munkavllal kltztt a csaldjval egytt a kzelbe. A mg mkd 3-as blokkban, illetve a zna ms terletn pldul rknt tbb mint 6 ezer ember dolgozik.

Nagyszm daganatos megbetegeds Magyarorszgon

 
 
A csernobili atomkatasztrfa utn neves szakemberek igyekeztek megnyugtatni a kzvlemnyt, hogy Magyarorszgon semmifle negatv hatsra nem kell szmtanunk. Mg ms, tvolabban fekv orszgokban jdot osztottak, bent maradtak az emberek a laksokban, tartzkodtak a friss zldsgek, saltk, tejtermkek fogyasztstl, nlunk szinte ugyangy ment minden, mint azeltt. Az orvosok rgtn felfigyeltek a spontn vetlsek, koraszlsek, fejldsi rendellenessgek megszaporodsra, de komoly kutatsok ez gyben nem trtntek.

Csernobil eltt mg tbben rtak a kis dzis sugrfertzsek kros hatsrl. Dr. Szab Andrs Radiokolgia s krnyezetvdelem cm, 1985-ben megjelent, dr. Sztanyik Bla ltal lektorlt knyvben az albbiakat rja:

A ksi sugrrtalom megnyilvnulhat hallos kimenetel betegsgekben, mint pl. leukmia, rk vagy egyb rosszindulat daganat, a beteg lettartamnak egyb okokbl trtn megrvidlsben, vagy pedig valamilyen szvetre, szervre korltozd elvltozsban, mint pl. idlt brgyullads, szemlencsehomly. Jelentkezst tekintve az utdok rkltt krosodsa is ksi sugrrtalomnak tekinthet."

A gyermekek krben Magyarorszgon a csernobili katasztrft kvet idszakban jval nagyobb mrtkben terjednek a rosszindulat daganatos betegsgek, klnskppen a leukmia. Dr. Bartyik Katalin, a szegedi gyermekklinika onkolgusa szerint felttelezhet, hogy bizonyos krnyezeti hatsok s ezzel sszefgg genetikai krosodsok miatt hamarabb rr lesz ez a betegsg a fiatalokon, mint kt vtizeddel ezeltt.

A leukmis gyerek-megbetegedsek szma klnsen megszaporodott Bks megyben, a Viharsarokban. Ennek klnfle magyarzatai lehetnek, hiszen a romn hatr kzelsge miatt nem lehetnk tisztban vele, mifle vegyi szennyezs rhette a krnyket. Azonban az is tudvalev, hogy a Romnit rt radioaktv sugrzs kzel ktszerese a Magyarorszgnak. Romniban jdtablettt osztottak ki az emberek kztt, Magyarorszgon ez viszont nem trtnt meg.

Mayer rpd, az Uzsoki Krhz forvosa szerint Csernobil ta terjed a pajzsmirigyrk Magyarorszgon. Ugyancsak elszaporodott, s az elrejelzsek szerint tovbb szaporodik a szjregi s garatrk, a br-, a nyl- a hasnylmirigy-, a vastag- s vgbl, valamint a tdrk.

A legtbb esetben nehz kiderteni, hogy az egszsgkrosodsnak mi az oka. A klnfle krnyezeti rtalmak sszeaddva megsokszorozhatjk a betegsgek kialakulsnak kockzatt. ppen ezrt nagyon fontos lenne mindenfajta szennyezs, a lakossgot rint rtalmas hats cskkentse s a lakossg minl pontosabb tjkoztatsa az esetleges veszlyekrl, a mr megtrtnt szennyezdsekrl.

A mai napig nem kszltek korrekt felmrsek arrl, hogy milyen krosodst szenvedtek azok, akiket a munkjuk a Szovjetuniba szltott, s Ukrajna terletn tartzkodtak a robbans pillanatban. Lapinformci szerint 11 magyar kamionsofr kzl ma mr csak ketten lnek, a tbbiek daganatos megbetegedsekben hunytak el.
Forrs: atomenergia.hu, reak.bme.hu, kfki.huMr jvre is lehet kamatad
www.magyarhirlap.hu
A pnzgyminiszter szerint a kzterhek all eddig mentesl jvedelmek adztatsval igazsgosabb lesz az adrendszer, s jobban sztnzi a teljestmnyeket.
 
A kamatadt akr mr jvre is bevezethetik, az rfolyamnyeresg utn azonban 2005-ben mg biztosan nem kell adzni mondta Draskovics Tibor. A pnzgyminiszter szerint a kzterhek all eddig mentesl jvedelmek adztatsval teljestmnysztnzbb s igazsgosabb lesz az adrendszer. A kamatjvedelmek adztatsa az EU tagllamaiban s tbb szomszdunknl is bevett gyakorlat. Idehaza tbben attl tartanak, hogy negatvan hat majd a megtakartsi hajlandsgra.

Jvre abban az esetben jhet szba a kamatad bevezetse, ha 5 szzalk alatt lesz az inflci, de az rfolyamnyeresg utn 2005-ben mg biztosan nem kell adt fizetni - ezt pnteken az Egyeslt llamokban tartzkod Draskovics Tibor kzlte az RTL Klub Hradjval. A pnzgyminiszter szerint egy teljestmnysztnzbb s igazsgosabb adrendszer kilaktsn dolgoznak a szaktrcnl. A cl, hogy egyszerre cskkentsk az adterhelst, illetve igazsgosabb tegyk az adrendszert, s ennek egyik mdja a kzterhek all eddig mentesl jvedelmek magadztatsa. Az rfolyam- s a kamatjvedelmek esetben erre a pnzgyminiszter szerint lehetsget ad az, hogy 2005-ben vrhatan 5 szzalk alatt lesz az inflci.

A kamatad bevezetst fokozatosan kpzelik el s a tervek szerint hrom v alatt emelnk 20 szzalkra. Draskovics Tibor szerint az rfolyamnyeresg megadztatsa tervhez elbb meg kell vizsglni, hogy az milyen hatssal lenne a tkepiacra.

A Fidesz szerint ugyanakkor elfogadhatatlan a kamatad bevezetse, mivel az jabb adteher ismt az akacsonyabb jvedelmeket sjtan. Tllai Andrs kpvisel szerint teljesen ellentmondsos, hogy azok adjt, akik nagy pnzekkel tudnak bnni, s rfolyamnyeresgre tudnak szert tenni, eltrlte a Medgyessy-kormny. A szerny megtakartsuk utn nmi kamatjvedelemhez jut kispnzekre pedig adt vet ki - rvelt az ellenzki politikus a kereskedelmi televzi hradjnak.

A tervezett jv vi adrendszer egsznek ismerete nlkl egyelre nehz vlemnyt alkotni - mondta a Magyar Hrlapnak Palcz va, a Kopint-Datorg Rt. vezrigazgat-helyettese. A kzgazdsz szerint a legfontosabb krds az, hogy a kamatadn kvl milyen ms elemeket tervez bevezetni a pnzgyi kormnyzat, s ez egy tgondoltabb, konzisztensebb adrendszer kialaktshoz vezet-e. "nmagban a kamatad nem felttlenl problematikus, s nem is szokatlan, a nyugati orszgok jelents rszben ltezik" - hangslyozta Palcz, aki szerint ez az ad nem a kispnzeket sjtan, hiszen a megtakartsok tlnyom rsze Magyarorszgon a magasabb jvedelmek szk krre, a fels 4-5 szzalkra koncentrldik. Palcz va szerint azonban rdemes megvizsglni, hogy a kamatad hogyan hat a megtakartsokra, hiszen az elmlt vek egyik legslyosabb problmja a lakossgi megtakartsok szinte teljes eltnse volt.

Az Eurpai Uni minden tagllamban, de a szomszdos orszgok tbbsgben is adkteles a kamatbevtel. Az EU a kamatjvedelmek egysges adztatsra trekszik, de egyelre csak az ad eltitkolsnak megakadlyozsa van napirenden.
"Ehhez igazodva Magyarorszg szmra is csupn kt lehetsg van: vagy forrsadt vet ki a kamatjvedelmekre, vagy pedig elejt veszi, hogy a klfldi betttulajdonosok eltitkoljk kamatjvedelmeiket" - hangslyozta lapunknak Pitti Zoltn adszakrt. Az unis orszgok tbbsge az utbbi megoldst tmogatja, vagyis a befektet klfldn szerzett kamatjvedelmt jelenteni kell a hazai adhivatalnak. Pitti Zoltn szerint is elbb-utbb elkerlhetetlen a kamatad. A szakrt egyet rt azzal, hogy Magyarorszgon, ahol a megtakartsi hajlandsg nagyon alacsony, mindenkppen fokozatossgra volna szksg bevezetsnl.
 MH-sszelltsJelentsen emelkedett a hallozsok szma
NPSZAVA Online  
A npessgcskkens teme az v els kt hnapjban majdnem 14 szzalkkal haladta meg a tavalyi v azonos idszakban mrt rtket - derlt ki a Kzponti Statisztikai Hivatal elzetes adataibl. Cskkent a szletsek s a hzassgktsek szma, ugyanakkor jelents volt a hallozsok nvekedse.

A hzassgktsek szma 1,7 szzalkkal, a szletsek pedig 0,4 szzalkkal maradt el az idei v els kt hnapjban az egy vvel korbbitl. A Kzponti Statisztikai Hivatal most kzztett elzetes adatai szerint janurban s februrban csaknem 3000 hzassgot ktttek, mintegy 15 ezer 200 gyermek szletett, ugyanakkor tbb mint 24 ezer 500 lakos hunyt el. A hallozsok emelkedse jelents mrtk, 4,6 szzalkos volt s csaknem 1100-zal haladta meg az elz v hasonl idszaknak szmait. Mindezek eredmnyeknt a npessgcskkens teme majdnem 14 szzalkkal haladta meg az egy vvel korbbit. A npessg szma az idszak vgn a nemzetkzi vndorls becslt rtkeit is figyelembe vve 10 milli 110 ezer volt.j nemzeti lobogt kap Irak
www.nol.hu
Negyven v utn j zszlaja lesz Iraknak. Az iraki ideiglenes kormnyztancs htfi dntse rtelmben az j zszlnak tkrznie kell az orszg etnikai sszettelt s az iszlm szerept.
 
A bevezetend lobogn fehr alapon kt kk s egy srga csk lthat. A kkek a Tigris s az Eufrtesz folykat jelkpezik, a srga csk pedig az orszg szaki rszn elterl kurd trsget. A zszl fels rszn lv fehr mez kzepn egy flhold jelkpezi az iszlmot. (MTI)


Leonardo da Vinci autja (14:27)
www.mtv.hu
Firenzben a htvgtl lthat Leonardo da Vinci autja, az emberisg els njr jrmve, amelyet tbb mint tszz ve konstrult a zsenilis mvsz s feltall - m eddig senki nem rtette, miknt mkdtt a flig ramre, flig gpkocsira emlkeztet

A firenzei tudomnytrtneti mzeumban elszr mutatjk be a renesznsz nagy alkotja ltal 1478-ban, alig 26 ves korban konstrult, fbl s fmbl kszlt jrm rekonstrukcijt. Eddig csak a mester vzlatai lteztek rla, no meg a korabeli beszmolk - az elbbiek nem terjedtek ki minden rszletre, az utbbiak pedig nem trtk fel, miknt mkdtt a nhny mteres tvolsgot nerbl megtev szerkezet.

Leonardo da Vinci autja arra is kpes volt, hogy beforduljon. Alkotjt akkoriban legalbb annyira tekintettk a toszkniai nagyhercegsgben mgusnak, mint tudsnak vagy festnek, s a "carro semovente", a magtl mozg szekr klnbz nnepsgeken szolglt ltvnyossgul - akkoriban szerettk az ilyen meglepetseket. A favzas, kerekes alkotmnyt felteheten paprdekorci dsztette.

A szerkezetet tbbszr megprbltk rekonstrulni, gy 1939-ben "Leonardo Fiatja" cmen hoztak ltre modellt, hogy a fasiszta idk szellemben az olasz np alkot zsenijt hirdessk, majd 1953-ban a tudomnytrtneti mzeum szmra ptettk meg. A tudsok azonban mindmig nem rtettk meg, mi hajtotta a jrmvet, s Leonardo rajzhoz kpest j alkatrszeket iktattak be, hogy megmozduljon - ugyanis az eredeti rajzokat semmifle szveg nem kommentlja.

Az j rekonstrukcit egy Carlo Pedretti nev rs felismerse tette lehetv: rtette meg, hogy nem a rajzon lthat megfesztett j, hanem egy, Leonardo da Vinci ltal ppen csak rzkeltetett rug felhzsa adja a mozgat ert. Ennek alapjn Mark Rosheim amerikai robotikai szakrtvell sikerlt ltrehoznia a hromdimenzis, hromkerek virtulis modellt, majd megpteni a tnylegeset. Ezt fel kell hzni, mint egy rt vagy jtkautt, s addig megy, amg le nem jr.

Az els aut modellje jnius 5-ig lthat a firenzei Castellani-palotban, ezt kveten ms mzeumok is kiklcsnzhetik. Interneten mr ma is megtekinthet a kvetkez cmen: http://brunelleschi.imss.fi.it/automobile/index.htm