CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. április 26., hétfő 22:45


Józsa Éva Hamvas Béla-estje Bánfalván

Józsa Éva Hamvas Béla-estje Bánfalván

    A közművelődés bárkáján hajózni nem könnyű feladat, ezért is örömteli az, amikor egy-egy sikeres produkció kerül a közönség elé - ezt Igretz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke, a Bánfalvi Fiókkönyvtár vezetője gondolja így.
    Józsa Éva a Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar adjunktusa néhány hallgatóval közösen elevenítette meg Hamvas Béla filozófikus gondolatait a Bánfalvi Fiókkönyvtárban, amelyhez találóan és stílusosan a bánfalvi borászok dínyertes borainak kiállítása is társult, így a hangulatos koranyári délutánon zenészek, borászok, művészetet pártolók egyszer csak arra eszméltek, hogy mind régi, jó ismerősként beszélgetnek egymással.

    A meghittség pillanataiban a galéria színpadi kellékei között az óvóképzős hallgatók szépsége, mozdulatainak líraisága idézte meg a boldogság-egymásrautaltság, a virágzás-hervadás egymásba forduló pillanatait.
    A gyertyák fénye, és az előadó sokszínűen árnyalt hangja betöltötte a teret.
    Aztán a közös délután második felében, még az előadás üzeneteit a lélek legmélyére raktározgatva, Igretz Katalin bemutatót tartott, az Iváncsics-Roll Pincészet, Hackl Gellért, Reiter János illatos, csillogó borait ajánlva.
A különleges hangulat, a finom borok szóra bírta a hallgatóságot: adomák, erdészdalok idéztek fel múltbeli eseményeket, szépítették a bánfalvi perceket.
    S végül, úgy adódott, hogy – amint az újbóli jeles bánfalvi  esemény szervezője, Igretz Katalin meséli – ,,kiválasztódott" egy bor, az 1997-es évjáratú Soproni Merlot is, amelyet Józsa Éva előadásához, egyéniségéhez a jelenlévők leginkább illőnek tartottak.
    Újból – és egészen biztosan nem is nem utoljára – tartalmas és örömteli koranyári estét töltöttek Bánfalván az irodalom, az előadóművészet, a bor, az ének társaságában a Bánfalvi könyvtár vendégei.

I.K.-T.É.



Kapcsolódó cikk:
Felejhetetlen  Őszi Könyvtári Hét -  Adaptáció Hamvas Béla Öt géniusz című esszéjéből - Józsa Éva előadóestje -