CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2004. április 29., csütörtök 16:09


A szemléletváltás több éves munkával érhető el

Szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes hulladékok

Szelektív hulladékgyűjtés, veszélyes hulladékok
A szemléletváltás több éves munkával érhető el

    A Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft nevében Kosztka Tibor ügyvezető, és Király Tibor, a Tulajdonosi Bizottság elnöke a tegnap sajtótájékoztatón számolt be a veszélyes hulladékok kezelése soproni helyzetéről.


Király Tibor, a Tulajdonosi Bizottság elnöke, Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője

    Király Tibor kiemelte: Az EU-ban a hulladékgazdálkodás a nyertes ágazatok közé tartozik majd, de addig még sok a tennivaló: a környezettudatos gondolkodás kialakításának hosszú folyamata előtt áll még a magyar társadalom.
    Ezt semmi sem jellemzi jobban, minthogy a szemétlerakók és hulladékfeldolgozók ellen a lakosság tiltakozik, míg a szeméttelepeket eltűri - mondta Király Tibor, aki az osztrák példákra hivatkozva, és a már kialakított ausztriai, vulkapordányi kapcsolatok példáját kiemelve, elmondta: az osztrákok partnerként állnak a szelektív hulladékgyűjtés ügyéhez, 15 év alatt szerzett tapasztalataikat is megosztják a magyar féllel. Ausztria a hulladékgazdálkodás területén a másfél évtized alatt elért jelenlegi szintet, a magyarok, az  együttműködés révén 5-6-ra csökkenthetik.
    Király Tibor azt is elmondta, hogy az elmúlt évkban a hulladékgazdálkodás területén Sopron önkormányzatának kommunikációja nem volt megfelelő.
Szemléletváltásra van szükség hangsúlyozta a politikus, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Harka úti lerakó megint üzemel.

    Kosztka László, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. vezetője beszámolt arról, hogy a szelektív hulladékgyűjtés 1993-ban indult el a szárazelemek, az üveg, az újságpapír, az akkumulátorok gyűjtésének megvalósításával, illetve az autógumik harkai úton való gyűjtésével.

    Mára már a szárazelemek gyűjtésére alkalmas gyűjtőedények csak az isklákban vannak, ugyanis a köztérieket tönkretették.
Egyébként a szelektív hulladékgyűjtésben országosan nem áll rossz helyen Sopron. Az összegyűjtött szárazelem-mennyiség szerint a 24. helyet foglalja el, és 100 ezer kg üveget gyűjtenek évente össze a soproniak, bár kétségtelen, eddig a legsikeresebb az újságpapírgyűjtés.

    A jövőbeli célok között szerepel a pillepalackok gyűjtésének megszervezése, amely gyűjtőrendszer kialakítására 2,5-3 millió forintra lenne szükség, bár, amint az többször is szóba került: elsősorban az emberek tudatában kell ,,rendet teremteni" a szelektív hulladékgyűjtés meghonosítása érdekében.

    Király Tibor arról is szólt, hogy a mai közgyűlésen is megtárgyalandó egyik téma lesz a Csérrel kötendő szerződés. Ez elvezethet ahhoz, hogy elháruljon annak akadálya, hogy a Sopron konzorcium számára a hulladéklerakó kérdése megoldódjék, aminek megvalósításához EU-s pénzek rendelhetők.
 

Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. közlései

T.É.