CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 01., szombat 20:16


Április harmincadikán EU-s zsongás indult el a városban. Begyűrűzött a Belváros utcáiba és kicsalta az embereket az utcákra, terekre - Képriport

Sopron az unióban -

Sopron az unióban

Április harmincadikán EU-s zsongás indult el a városban. Begyűrűzött a Belváros utcáiba és kicsalta az embereket az utcákra, terekre.

A Széchenyi István szobor és a Hűségzászló közötti tér felfújható játszótérré, fajáték árudává, haj- és kozmetikai szalonná, a csatlakozó országok egy-egy jellegzetességére utaló ügyességi, közösségi játékszereket felvonultató hellyé változott, amelynek a látogatottsága a nap előrehaladtával folyamatosan csak nőtt.

A Hűségzászló előtt színpad, és az átlátszó ,,stúdióban" egy országos kereskedelmi rádió műsorvezetőinek ténykedése szolgált látványosságul, és keltette azt az illúziót, hogy a rádió attól szól, amit ott bemutatnak. Kétségtelen, rajongóiknak jó napjuk volt.

(A helyszínen megváltozott közlekedésrend miatt az arra közlekedő, a dugók, és az úttesten meglehetősen szakszerűtlenül átvezetett vezetékek miatt az autósoknak már kevésbé, de a ,,the show must go on" alapon szépen türelemre kényszeríttettek, elvégre nem számít túl gyakori eseménynek az uniós csatlakozás.)

A rendezvények, egymást követő produkciók aztán hirtelen sűrűsödni kezdtek mi több a Hűségzászló környékén és Fő téren is egymást érték a hangulatfokozó produkciók, amelyek a csatlakozás feletti örömben, (illetve annak ürügyén – ki hogyan veszi – ) segítették kibontakozni az általános össznépi fiesztát.

EU-Gála fémjelzéssel az utcabál másik helyszíne a Fő tér volt. Egymást váltó sztár- (és sztárolt) együttesek, énekesek, színpadi fények, tánc, zene a mulatós zeneműfaj vonzásában összegyűlt tömegben egyetlen tűt sem lehetett volna elejteni.

A felfokozott hangulatban a csatlakozásig hátralévő időt mutató szerkezet cca. egy órával éjfél előtt 00.00 -ára váltott, (imígyen téve emlékezetesé Sopron utolsó, EU-mentes éjszakáját a műszakiak számára), aztán mire a digitális malőr helyreállt Lagzi Lajcsi sztárvendég hathatós közreműködésével számolta Sopron utcabálozó lakossága Walter Dezső polgármesterrel együtt a csatlakozásig hátramaradt, utolsó húsz másodpercet.

Sopron polgármestere történelmi jelentőségűnek nevezte az EU-csatlakozás pillanatát, amely egy másfél évtizede megkezdődött folyamatot zár le, és amely, Sopron történelmében új időszakot nyit. Helye, szerepe van Sopronnak Európában, immár az eltűnt határok révén Burgenland központjaként is- hangsúlyozta a polgármester.

Örömóda, tűzijáték pazar kiszerelésben, pezsgő, sör, bor, pezsgő, tömeg, majdnem-szilveszter,(petárda nélkül), mintha újév kezdődött volna.

Képriport
2004. április 30.


Sopron, Széchenyi tér
Brennbergbánya - Récény
Sopron, Fő tér