CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 03., hétfő 01:08


Szívből teszik

Szívből teszik

A február 5-én kiadott működési engedély után április 30-án immár hivatalosan is megnyílt a Kisfaludy utcai Evangélikus Nyugdíjasház Sopronban.
A bennlakókkal, rokonokkal, barátokkal megtelt ebédlőben a Ittzés János Nyugati Dunántúli evangélikus püspök által tartott istentiszteletet követően Mihácsi Lajos az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Megnyitó beszédében elmondta: “Most már nem csak azok lépik át napról-napra az Otthon küszöbét, akik a beindítás, a megszervezés feladatait vállalták fel; s nem csak azok fordulnak meg az épületben, akik az utolsó simításokat végzik az épületen; nem csupán érdeklődők és leendő lakók kopogtatnak az ajtón és nyomják a csengőt, hanem megérkeztek és beköltöztek az első lakók, s végzi napi feladatait a reájuk figyelő munkatársak kis csapata is.” Kiemelte: az otthon megnyitásához hathatós segítséget nyújtott a Széchenyi Terv 150 millió forintos támogatása. A közös ima és étkezések az intézmény mindennapi életének a fontos részévé váltak, valamint a közös foglalkozásoknak köszönhetően a lakók már egy kisközösséget alakítottak ki, amelyhez előszeretettel csatlakoznak soproniak, hiszen a rendezvények mindenki számára nyitottak.

Az igazgató száraz, ám annál beszédesebb adatokkal jellemezte a Kisfaludy utcai intézményt: “A nyugdíjas otthon 35 apartmanban - 21 db egy- és 14 db kétszemélyes - 49 idős emberről tud gondoskodni, részükre teljes ellátást biztosítva. A 34 lakó közül 30 a nő, az egyedülállók mellett pedig 2 házaspár és 3 testvérpár éli itt az életét. Az átlagéletkor 79,08 év. A legfiatalabb lakónk 68 éves, a legidősebb 93 - hárman vannak ebben a korban.”
Mihácsi Lajos zárszavában kifejtette: “Szép és hatalmas feladat, amit a Soproni Egyházközség felvállalt azzal, hogy megtette az első lépéseket azért, hogy megépüljön ez a Ház. S bízunk abban, hogy Urunk megadja mindazt az anyagiakon túl is, ami a mindennapokhoz kell: szeretetteljes munkatársakat, derűs lakókat, s ehhez a szolgálathoz mindnyájunknak derűt, erőt, kedvet, hitet.”
Az igazgatót a “szónoki pulpituson” Somogyi Edit, a nyugdíjasotthon egyik kezdeményező-lakója követte. Elmondta, a sokfelől jött lakók egy valamiben nem különböznek, számukra ez a ház - minden valószínűséggel - utolsó földi hajlékuk lesz. Ezért tehát nem mindegy, hogy otthonná tudják-e azt alakítani. A kezdetekre visszaemlékezve elmondta, nehéz volt összecsiszolódni, ám ebben nagy segítségükre voltak a “mentálos” munkatársak. Kiemelte az asztalközösségek kiváló csoportépítő tulajdonságát is. “Jó tudnunk, hogy minden percben van kihez fordulnunk segítségért, jó szóért.” – köszönte meg a nővérek áldozatos munkáját, amely köszönetből az otthon vezetőségének is jutott a színvonalas intézmény létrejötte miatt. “És milyen jól esik az, amikor egy-egy eltávozás alkalmával azzal búcsúznak el kedves portásaink: "Vigyázzanak magukra!" Ebből is azt látjuk, hogy itthon vagyunk, hogy visszavárnak bennünket.” – érzékeltette az egybegyűltek előtt a nyugdíjasházban uralkodó családias hangulatot. “Utoljára hagytam azt, amit a legfontosabbnak tartok. Ez a ház nemcsak otthonunk, de lelki otthonunk is, mert igazgatónk szolgálatával közénk jött Isten igéje.” - zárta visszaemlékezését egy Túróy Zoltán vers első, valamint utolsó versszakával kísérve:
Még ma tied körülötted minden,
Adhatsz belőle, adj hát kinek nincs,
Mert jön egy nap, talán nemsokára,
S kihull kezedből minden földi kincs.

Csak az lesz tied, amit adtál,
Csak az, mi minden kincsnél többet ér.
A tett, a szó, mit szeretetből adtál,
Veled marad, s örökre elkísér.

Az ünnepi beszédek sorát Walter Dezső Sopron Megyei Jogú Város polgármestere folytatta: “Én szeretetet hoztam, és szeretetet kérek viszonzásul, hálás leszek, ha ezt a szeretet megkapom.” Zárszavában Walter arra kérte az otthon vezetőségét, hogyha bármi probléma merül fel, bizalommal forduljanak hozzá.
A polgármestert Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő (Fidesz) követte, aki elmondta: “Az otthon elkészültét 150 millió forinttal segítő Széchenyi Terv sajnos már nem létezik, de itt a biztosíték, arra hogy hasznos és jó kezdeményezés volt.” Hozzátette, volt időszak, amikor a szociális ellátást elvették azoktól, akik szívből tették a dolgukat.
A Kisfaludy utca 10. szám alatt működő Evangélikus Nyugdíjasház saját gyógytornásszal, állandó nővéri felügyelettel egy-, illetve kétágyas szobáival, hűtőszekrénnyel, saját vizesblokkal, minikonyhával, igény szerint kábeltévé csatlakozással továbbra is várja a jelentkezőket. A személyi térítési díj mindössze 48 ezer forint, míg a beköltözéskor egyszeri adományként 2 millió forintot kell a lakóknak befizetni.

Képriport

StD
Fotók: StD és T.ZS.