CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2004. május 03., hétfő 02:35


Európai Unióba keresztényként - Tőkés László Kapuváron

Európai Unióba keresztényként
Tőkés László Kapuváron

    Kapuváron zsúfolásig megtelt a katolikus templom, ahol Tőkés László, Királyhágómelléki református püspök tartott ökumenikus istentiszteletet.
    - Isten ellen nem lehet Európát építeni - mondta Tőkés László arra is emlékeztetve hallgatóságát, hogy Robert Schumann, az Európai Unió egyik megálmodója katolikus mozgalmak vezető személyisége volt: boldoggá avatása folyamatban van.

    Figyelmeztetett arra, hogy nem csak a csak a marxista anyagelvűség, de a globalizmus fogyasztásra ösztönző ereje, és a liberalizmus szabadossága sem vezetheti jó irányba az emberiséget. ,,Ha Isten kiiktatjuk Európa életéből, a döntési folyamatokból, – az egyén, a család, a közösségek, a városok, a települések, a döntéshozó vezetők gondolkodásából és életéből – akkor az előző évtizedekhez képest csupán az irányító központ változik meg.
Isten ellen nem lehet Európát építeni, és jövendőt sem tervezni."
    Divatos, értelmiségi magatartás a mindenben való kétkedés - mondta. A bibliai Tamás példájára hivatkozva ugyanakkor kifejtette: a kételkedések és bizonytalanságok ellenére mégiscsak eljön az az idő, amikor választanunk kell: kikkel tartunk, milyen értékeket vállalunk, milyen célok eléréséért áldozunk és fizetünk.
Egy falfeliraton olvasott latin idézetet aktualizálva mondta a püspök: ,,A megváltás 2004. esztendejében vagyunk." Gondoljunk minden időben arra, hogy oka van annak, hogy a Megváltó születéséhez képest számoljuk esztendeinket.
,,A megváltás 2004. évében egy fontos történelmi és politikai állomáshoz érkezett a magyarság. Reméljük, hogy az uniót választva jól választottunk. A választás kiteljesedése csak akkor vezet jóra, ha abban, amit együtt teszünk a közös Európában, az Isten inspirál, hiszen Isten volt az, aki a megváltások esztendeiben akkor is befogadta a Kárpát-medencében élő magyarságot, amikor azt Európa elhagyta."
    Az EU -ba való lépése az országnak nem kizárólag az ember terve és ügyessége által valósul meg hanem Isten terve által is, és nem származik sok jó azokból a ,,reformokból" sem, amelyeket az EU nevében tervezünk, akkor, ha azok Isten akaratával és szándékával ellentétes irányba haladnak" - mondta Tőkés László, aki a város meghívására az andaui hídnál tartott emlékezésen is résztvett.

T.É.