CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. május 06., csütörtök 11:18


Válogatott szorongásaim: Réz András könyve- Nemzetközi vasutas eszperantista kongresszus Sopronban- Fiatal Képzõmûvészek Nemzetközi Biennáléja

Hírek, események

Válogatott szorongásaim 2004. május 7-én, 14.00 órától Válogatott szorongásaim címû könyvét dedikálja Réz András a Sopron, Hátsókapu 8. szám alatti könyvesboltban
A trójai ló-hadmûvelet Lovas Gyula vasúttörténész Hatvan éve történt - A trójai ló hadmûvelet címel tart elõadást május 8-án szombaton 15.00 órakor a Halász utcai Bán János Közösségi Házban.

Nemzetközi vasutas eszperantista kongresszus Sopronban 2004. május 8 és 15. között Sopron ad otthont a Nemzetközi Vasutas Eszperantista Szövetség (Internacia Fervojista Esperantista Federacio, IFEF) 56. Kongresszusának.
Bár az eszperantista mozgalom a rendszerváltás utáni években kevesebbet hallatott magáról, a nemzetközi nyelv elterjesztésének eszméje ma is él.
A nemzetközi Vasutas Eszperantista Szövetség 1909-ben alakult. Sopronban több évtizedig mûködött a ,,Pacemo" nevû csoport, amelynek tagjai között több vasutas is akadt, többek között Reidinger István mozdonyvezetõ, aki hosszú éveken keresztül volt titkára a csoportnak. A sínek összekötik a világot, a nemzetközi nyelv – vallják a vasutas eszperantisták – pedig az embereket. Magyarország eddig négy alkalommal adott otthont az IFEF kongresszusának (1962, 1982, 1995, 2000), az idei soproni rendezvény, – amelyet a magyar és az osztrák vasutas eszperantista szövetség közösen rendez, és amelyre több tucat országból közel 200 résztvevõt várnak – az Európai Unióhoz való csatlakozás jegyében zajlik.

Fiatal Képzõmûvészek Nemzetközi Biennáléja 2004. július 17 — augusztus 8. között kerül megrendezésre a szentendrei Mûvészetmalomban ART EXPO FRISS néven a Fiatal Képzõmûvészek Nemzetközi Biennáléja. Benevezhet minden 35. életévét be nem töltött képzõmûvész (fôiskolások is). A beérkezett munkákat — kiállításra — egy szakmai zsûri választja ki. Minden mûvész 3 méterrel, vagy 3 négyzetméterrel számolhat, és maximum 3 mûvel szerepelhet a kiállításon!
A részvétel ingyenes. Jelentkezési határidô: 2004. május 9. A jelentkezési lap letölthetô a www.erdelyimuveszet.ro honlap PÁLYÁZATOK almenüjérôl.