CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 06., csütörtök 21:57


Határon átnyúló együttgondolkodás és cselekvés - Kétoldalú konferencia az Interreg-program kapcsán

Határon átnyúló együttgondolkodás és cselekvés

Kétoldalú konferencia az Interreg-program kapcsán

Magyarország-Ausztria Interreg IIIA program - Határon átnyúló együttgondolkodás és cselekvés címmel tartottak ma konferenciát a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Sopronban.

A konferencia tanácskozásáról a résztvevők sajtótájékoztatón számoltak be.
Georg Schadt, az Osztrák Kancellári Hivatala képviseletében elmondta az EU-csatlakozás előtt az osztrák és magyar partnerek eltérő feltételek mellett dolgoztak; az irányító hatóság tulajdonképpen az osztrák fél volt, a magyar oldal a finanszírozási feltételeit a Phare CBC alapok teremtették meg, továbbá az együttműködési lehetőségeket az eltérő jogszabályi környezet korlátozta. Továbbá Magyarország részéről a projekteket külön egyeztetni kellett, amit az osztrák fél sokkal egyszerűbben, a bizottságokba delegált, döntésképes képviselőikön keresztül tehetett meg. Mindezeken az eddigi technikai jellegű kérdéseken változtat pozitív irányba Magyarország EU- tagsága - hangsúlyozta a Georg Schadt.

Hans Niessl Burgenland tartományfőnöke az Interreg IIIA program jelentőségéről szólva hangsúlyozta: Az Európai Unióban felértékelődik a régiók szerepe, a döntések nagy részének helyben kell megszületnie.
A magyar-osztrák határon átnyúló kapcsolatok és közös projektek eddig azért voltak fontosak, mert a két zóna választóvonalán hatottak, a következőkben a kibővített térség kapcsolódási pontja lesz Kelet-Ausztria és Nyugat-Magyarország, amely kapcsolódási felületen meg kell erősíteni, minden szempontból átjárhatóvá kell tenni a térséget.
Eddig 90 nagy és 60 kis Interreg-projektet bonyolítottak le, ami 30 millió euros támogatási volument jelentett - mondta a tartományfőnök.
Hans Niesl hangsúlyozta több, a jövőbe mutató projektet terveznek a környezet- és természetvédelem, a közös világörökséghez kapcsolódóan, a turizmusfejlesztés, a közúti és vasúti közlekedés, az oktatás területén, amelyek a gazdaság fejlődését, a munkahelyteremtést és az életminőség javulását is jelentik majd.

Georg Schadt, Hans Niessl, Uszta József


A magyar oldalon tapasztalt technikai nehézségeket Uszta József, VÁTI Kht. Területfejlesztési Igazgatóság vezetője is kiemelte, az eltérő jogrend mellett a projektméretek, és a szervezeti formák közötti egyeztetések szükségessége is nehezítette a magyar fél dolgát. ,,Úgy kellett két különböző eljárással egy létesítményt megépíteni, hogy a határon pontosan találkozzanak." - érzékeltette szemléletesen Uszta József az eddigi helyzetet, amelyen változtat az Interreg IIIA. Magyarország eddig évente 19 millió euróhoz jutott, amely összeg várhatóan megduplázódik, és a hatása is várhatóan ezzel arányosan jelentkezik.

Lados Mihály, (az MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete) elmondta a költségvetési eltérések mellett eddig problémát jelentett a magyar félnek az EU elvárása szerinti tükörprojektek megvalósítása, illetve a 12 hónapos átfutási idők, (amelyek az osztrák fél esetében 4 éves periódust jelentettek). Az EU csatlakozással együttjáró egységesítés megoldja mindezeket az eddigi gondokat.
Az Ausztria-Magyarország Interreg Programba való teljes mértékű bevonását követően, Magyarország a közvetlen kedvező gazdasági hatások mellett az integrációs folyamat olyan szellemi térképéhez jut, amely a további fejlődés kibontakozását segíti - szólt a magyar és osztrák résztvevők közös, jövőre vonatkozó optimista előrejelzése.

***

A konferencián a határmenti régió együttműködésének tapasztalatairól Kiss-Bódog Zoltán a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Hans Niessl Burgenland tartományfőnöke, Andreas Schieder a Bécsi Tartományi Gyűlés képviselője, Bécs Város Európa Bizottságának elnöke számolt be. az Interreg IIIA – Phare CBC együttműködés eddig elért eredményeit Uszta József, VÁTI Kht. Területfejlesztési Igazgatóság, Georg Schadt, Osztrák Kancellári Hivatal tartott előadást. Pályázatírás, projektmegvalósítás – a projektgazdák tapasztalatai címmel Lados Mihály – MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Manfred Seidl, Burgenlandi Tartományi Tűzoltóparancsnokság képviselője tartott előadást.
A program további részében Márkus Ferenc, VÁTI Kht., Területfejlesztési Igazgatóságtól és Polgár Tibor, VÁTI Kht., Soproni Képviseletétől Magyarországnak az Interreg IIIA programban való 2004-2006. közötti részvételéről szólt.
A délután folyamán az Interreg IIIA programon belüli pályázási lehetőségekről, valamint a határon átnyúló partnerség kérdéseiről Polgár Tibor, (VÁTI Kht., Soproni Képviselet), Harald Ladich, (Regionalmanagement Burgenland), Horváth Csaba, (VÁTI Kht., Soproni Képviselet; Közös Technikai Titkárság), Andrea Schecherl, (Österreichisches Institut für Raumplanung; Közös Technikai Titkárság) folytattak pódiumbeszélgetést.

Az eddigi határon átnyúló, Interreg-együttműködésről közös magyar-német nyelvű kiadványban számol be a VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság és a Regionalmanagement Burgenland.

T.É.