CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. május 07., péntek 13:46


Miért árasztja el a várost a szennyvízbűz?

Mágel Ágost, a Polgári Összefogás kéviselője a helyzetről sajtótájékoztatón számolt be

Miért árasztja el a várost a szennyvízbűz?
Mágel Ágost, a Polgári Összefogás kéviselője a helyzetről sajtótájékoztatón számolt be

Miért árasztja el a várost a szennyvízbűz? Kérdésre igyekezett választ adni Mágel Ágost, a Polgári Összefogás önkormányzati képviselője, a Városfejlesztési Bizottság tagja, aki a tegnap a témában tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az általa az önkormányzati közgyűlésen már egy évvel ezelőtt jelzettek következtek be, akkor, amikor néhány napja Sopront átható bűz árasztotta el, amely helyzetet a választókerületében élők is joggal kifogásolják.

Mágel Ágost kifejtette a kérdést szakmai oldalról kell megvizsgálni, ezért ő maga személyesen járt a város hulladéklerakó-telepén és szennyvíztelepén azért, hogy a helyszínen tájékozódjon a kialakult helyzetről.

A hulladéklerakónál tapasztaltakról szólva elmondta: a szennyvíziszap nem megfelelő kezelése okozza a bűzt. Az alkalmazott technológia szerint a szennyvíziszapot földdel terítik. Abban az esetben, amelyben nem elég a földmennyiség, vagy nem történik meg a szennyvíziszap betakarása, a rothadó anyagból áradó átható bűzt a szél a város felé sodorhatja.

A kialakult helyzet megoldásával kapcsolatosa Mágel Ágost kifejtette nagyobb mennyiségű, a helyszínre szállított földdel időben be kell takarni a szennyvíziszapot, amelyből naponta 50-60 tonna keletkezik, és amelynek a betakarására körülbelül ugyanekkore földmennyiségre van szükség, ami ha nem áll a rendelkezésre, akkor be kell szerezni. Ez szakmai kérdés - mondta a képviselő.

Mágel Ágost a szennyvíztisztító telepen is tájékozódott a helyzetről, ahol kiderült, hogy ott a technológiával együttjáró szennyvízbűz a megengedett határokon belül van.

Egyébként meg a probléma végső megoldását a győri úti szennyvíztisztító korszerűsítése jelenti, amely 2006-ban készülne el.

T.É.