CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. május 09., vasárnap 17:12


Blogtali égzengéssel


Ballagásból, fél országon át

Blogtali égzengéssel


Vasárnap van. A főváros felett borulgat-derülget, az ég is neki-nekimordul. Negyed öt, délután. Ilyenkor már azért nekilendül az élet, a dél körüli csendesebb időszakot felváltja a sétáló, vonatokra-buszokra igyekvő, siető, rohanó járókelők nyüzsgőbb világa. Nem keveseket ki is kísérnek, nagy csomagok, hátizsákok... Ilyenkor indulnak fagylaltozgatásra, gyermek-levegőztetésre, kutyasétáltatásra a belvárosiak - az ő ráérősségük mellett persze mindjárt észrevehető a siető utazó.

Egy kis társaság már eltűnt az utcákról. A 'tagok' mindenhonnan érkeztek, az országnak keleti, nyugati, déli végeiből, és természetesen magából a fővárosból is: a "célhelyről". Kettőre volt megbeszélve, a Nyugatiban. Oda gyülekeztek. Emberek, akik esetleg eddig csakis netes beceneveikről - nickjeikről - ismerték egymást, de talán már fénykép, vagy az igazi név is "elhangzott", melyikük mennyire nyílt meg a közösség előtt.

Tizen-huszonéves fiatalok, tanulók, dolgozók, teljesen eltérő családi környezetből, településről - a közös bennük: a blog. (Meghatározás lejjebb, a cikkben.) Azon belül is az, hogy ugyanazon a webhelyen vezetik a blogjukat. Blogtalit (blogtalálkozó) szerveztek ma délutánra. A felvetés februári, talán március eleji. Azóta alakult-formálódott a helyszín (melyik városban legyen), az időpont és legvégül maga a közelebbi hely - valamely klub, kávézó, étterem -, ahogy az utolsó napok felgyorsult megbeszélései, vitái egybedobták az ötleteket. Igazi ötletroham indult meg. A két fő szervezőnek avanzsált egy fiú és egy lány csütörtökön találkozott egymással. Egyikük budapesti, másikuk környékbeli. A legjobbnak ítélt helyet (választék=kínálat, ár, helyszín, közlekedés előzetesen "lecsekkolva" a neten; az ott már járt ismerők is kikérdezve tapasztalataikról) vették szemügyre, megírták róla a megírhatókat a többieknek a blogba: és ma összejöttek.

A messziről utazók viszontagságait el tudom képzelni: Budapestre, aztán haza, még ma, hiszen hétfőn suli, munka mindenkinek. Esetleg érettségizni is fog valamelyikük? Azt nem tudom - de azt igen, hogy a budapesti főszervező ma délben érkezett vissza egy rokon ifjú tegnapi ballagtatásából, szintén az ország másik végéből: Szombathelyről. Letusolt, megírt egy cédét, összekapkodta a holmiját, és már süvített is el - talán nem késik... merthogy fogadás tárgya, hányan lesznek pontosak.

A blogtársak vagy blogbarátok, röviden blogosok - legalábbis ebben a körben, amiről most szó van -, mindig szeretettel beszélnek egymásról, idézgetik egyikük-másikuk mondásait, szavajárását, jó zenetippeket kapnak egymástól, filmeket beszélnek meg, de azt is, hogy ha valamit egyikük vagy másikuk nem tud megvenni, nem talál sehol - asztalos-szerszámtól tankönyvig -, a többiek szerint hol érdemes megnézni. Az internet - ahogyan én látom - korántsem igazolta azokat a félelmeket, hogy zárkózott, magányos emberek tömegét termeli ki, akik otthon ülnek a gépeik előtt, pötyögnek egymásnak, "beszélgetnek" - chat -, vagy bejegyzéseket hagynak egymás blogjában, de azt sem tudják, hogy néz ki a másik, nincs igazi emberi kapcsolat közöttük. A blog - weben vezetett napló, melyet bárki elolvashat, melyhez bárki hozzászólhat, és a hozzászóláshoz is hozzászólhat, és keresztül-kasul levelezgethet-beszélgethet mindenki mindenkivel - most éppen egy valódi közösség kialakulását segítette elő: valódi ismeretségek köttetnek - de úgy, hogy a résztvevők már rengeteg mindent tudnak egymásról, és mivel neten napi kapcsolatban állnak: naprakészen(!) tudnak mindent egymásról -, tehát... valójában ismeretlen ismerősök valódi megismerkedése zajlik le ma délután a főváros egy "nem túl drága, nem túl zajos, könnyen elérhető" szórakozóhelyén.

E blogosok ma délutánra már célt értek: nem érinti őket sem a sétálók, sem az utazók járástempója, nekik senki nincs most útban; nem aggasztja őket az sem, kifakad-e a felhő, és lemosdatja-e az utak porát-szennyét egy kiadós zuhé. Ők jó helyen vannak, ahogy eddig is, esténként a neten, a számítógép előtt: egymás között - csak most valóságosan.

Jó dolog az internet. Lehet, hogy vannak agresszív, mord társaságok, melyek szintén így kovácsolódnak egybe, a net által... de... az az élet másik oldala. Az érem másik oldala. A dinamitot sem háborúzni találta fel Nobel Alfréd. Az eszköz adott, az eszközt ne minősítsük. A használókon múlik értéke.



A kép forrása: http://www.irisz.hu/

Sebők Lili