CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. május 12., szerda 00:32


Határ menti foglalkoztatási keretmegállapodás

A „Regionális hálózatok határon átnyúló fejlesztése” projekt keretében

Határ menti foglalkoztatási keretmegállapodás

    Az Eurégió West/Nyugat-Pannónia (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék elnökei, valamint Burgenland tartományfőnöke), illetve a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyei munkaügyi központok igazgatói, valamint a Burgenlandi Munkaerő-piaci Szolgálat vezetője) május 12-én Szombathelyen írják alá azt a határ menti foglalkoztatási keretmegállapodást, mely a „Regionális hálózatok határon átnyúló fejlesztése” c. projekt keretében a Magyarország-Ausztria PHARE CBC 2000 program támogatásával készült.
    Nyugat-Magyarország és Kelet-Ausztria között 1991-től kezdődően több mint egy évtizedes múltra visszatekintő határ menti munkaügyi együttműködés zajlik, melyet 1995-től az EU Phare CBC és Interreg Programjai, valamint mindkét ország saját nemzeti forrásai támogattak.
    A  közös munka a magyar és osztrák partnerek munkaerő-piaci és foglalkoztatáspolitikai együttműködésének folyamatos fejlődését és elmélyülését eredményezte Ennek egyik kiemelkedő formája az 1998 óta működő osztrák-magyar határ menti ingázói egyezmény.
    Hazánk 2004. május 1-jei Európai Uniós csatlakozása indokolja, hogy a határ menti régióban szükséges a foglalkoztatási kapcsolatok még szorosabbá fűzése, amely régió sok szempontból összetartozó gazdasági térség, közös történelmi, földrajzi, kulturális értékekkel.
    A keretmegállapodás célja az operatív munkák megkezdésének biztosítása a határ menti foglalkoztatási paktum 3 éven belül történő aláírásának érdekében.
    A megállapodás hátterét az a fejlesztési jövőkép jelenti, mely Nyugat-Dunántúlt és Burgenlandot közös gazdasági tényként kezeli. Ezt az elképzelést lépésről lépésre, közös, határon átnyúló tevékenységgel kell megvalósítani, melyek az Eurégió West/Nyugat-Pannónia gazdasági és foglalkoztatási erejének növelését szolgálják. A keret-megállapodás az érintett magyar és osztrák területek stratégiai megállapodásaként jön létre annak érdekében, hogy a határ két oldalán központi szerepet betöltő magyar és osztrák munkaerő-piaci szereplők közötti közös, határon átnyúló projektek előkészítését és megvalósítását biztosítsa. A keret-megállapodás ennek értelmében általános, írásbeli együttműködési megállapodásnak tekinthető, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szükséges feltételek – célok, stratégiák, partnerek és erőforrások(személyi, finanszírozási, technikai) - közös meghatározása történik meg.
    A dokumentumot Győr-Moson-Sopron megye képviseletében dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Rimányiné Somogyi Szilvia, a Megyei Munkaügyi Központ igazgatója látja el kézjegyével.
P.Z.