CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. május 14., péntek 07:35


A hulladéklerakóról és a különleges bánásmódot igénylő gyermekek elhelyezéséről

Kalmár István alpolgármester tájékoztatója

A hulladéklerakóról és a különleges bánásmódot igénylő gyermekek elhelyezéséről

Kalmár István alpolgármester  május 13-án az MSZP részéről reagált a Dr. Molnár Ágnes által a Polgári Összefogás részéről tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra.

A hulladéklerakóval kapcsolatban elmondta, hogy a környezetvédelmi engedély 2009-ben lejár, az előző ciklusban a Fidesz által irányított városvezetés semmit nem tett a kérdés rendezése érdekében.
Az előző környezetvédelmi előírások szerint lerakó létesítésére három hely jöhetett számításba: Csepreg, Nagycenk és Fertőszentmiklós.
Mindhárom helyen, csak privát céggel közösen lett volna megvalósítható a hulladéklerakó.

A Környezetvédelmi Minisztérium feloldotta a  korlátozást így Csér községgel  már előszerződést is köthetett az önkormányzat, ami hosszú távra, 25-30 évre oldja meg a Sopron hulladék tárolását és a szelektív hulladékgyűjtést  Kalmár István  ezt  Walter Dezső polgármester és városvezetés sikerének tekinti.

A különleges bánásmódot igénylő gyermekek elhelyezéséről az alpolgármester elmondta:  nem az esélyegyenlőség et hagyták figyelmen kívül, hanem a József Attila lakótelepi és az Ibolya úti érdekeket, a város érdekeit kívánták megmutatni, hogy ne a megyéből, vagy régióból  - túl nagy területről kerüljenek ide a gyerekek.

Kalmár Istvéán szerint nem a városnak kell kezdeményezni az egyeztetést, ennek ellenére már 2003. októberében levelet küldött Ivanics Ferenc megyei alelnöknek, amelyre 2003 elején  Szabó Miklós alelnök válaszolt, és a válasz alapján  a megyei önkormányzat nem tervezte a régió gyerekeinek elhelyezését a soproni intézményekben.

Ehhez képest az áprilisi megyei közgyűlésen név szerinti szavazáson Ivanics Ferenc a Fidesz soproni szervezetének elnöke megyei közgyűlési alalnökként arra szavazott, hogy legyen lehetőség a gyerekeknek elhelyezésére valamelyik soproni intézményben.

Sopronban ugyanakkor a Fidesz frakció egyhangúan támogatta a városvezetést.  Ki képviseli a Fidesz álláspontját: Ivanics  Ferenc vagy a Fidesz frakció? -  tette fel a kérdést Kalmár István.

tsz