CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2004. május 14., péntek 17:20


A Phare CBC Magyarország – Ausztria 2002.évi program pályázatnyertesek

A Phare CBC Magyarország – Ausztria 2002.évi program pályázatnyertesek
22 nyertes vehette át a támogatási szerződését, összesen 3.998.782 euró értékben.

A Phare CBC Magyarország – Ausztria 2002.évi program humán erőforrás fejlesztésre kiírt pályázatának 22 nyertese vehette át ma támogatási szerződését Sopronban,összesen 3.998.782 euró értékben.
Az ünnepélyes szerződés átadáson a soproni Pannonia Med Hotelben Walter Dezső Sopron MJV polgármestere köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta a pályázati rendszer egy lehetőséget jelent, amelynek kihasználói a gazdaság fejlődéséhez járulnak hozzá.

A pályázat részleteit Polgár Tibor VÁTI Kht. Nyugat-dunántúli Regionális Képviseletének vezetője ismertette.
A Phare CBC (határon átnyúló) Magyarország-Ausztria 2002. évi program keretében „Együttműködés fejlesztése a képzés, a szakképzés és a kutatás területén” címmel írt ki pályázatot a VÁTI Kht. Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete 4 millió euró összegben. 32 pályázat érkezett be a régió három megyéjéből, amelyek közül a formai és tartalmi követelményeknek való megfelelés alapján 22 pályázat kaphatott támogatást összesen 3.998.782 euró értékben. A támogatást 75%-ban a Phare, míg 25%-ban a magyar kormány fedezi.
A támogatási konstrukció célja a határrégió humán erőforrásainak fejlesztése a képzés, a szakképzés és a kutatás területén történő együttműködések ösztönzésével. A támogatási konstrukcióban kiemelt hangsúlyt kap a képzési és kutatási intézmények, valamint a regionális gazdaság közötti kapcsolatok erősítése a határ mindkét oldalán. A következő két komponensre lehetett pályázatot benyújtani:
I. komponens - A határrégió gazdasági igényeihez illeszkedő képzési és tréningprogramok
II. komponens - Határon átnyúló kutatási programok
Egy projekt min. 70.000 max. 500.000 eurós támogatást nyerhetett el attól függően, hogy tananyag-fejlesztési, képzés vagy beruházási tevékenységet tartalmazott.
A kedvezményezetteknek a projekt megvalósítása során már az új magyar közbeszerzési törvény előírásai szerint kell eljárni. A projektek megvalósításának menetéről z evvel kapcsolatos szabályozókról a kedvezményezettek bővebb tájékoztatást és képzést kaphatnak a VÁTI Kht. regionális képviseletein. A projektek megvalósítási időtartama a szerződéskötéstől kezdődően 18 hónap.
12 nyertes található Győr-Sopron-Moson megyében (Sopron és Győr székhellyel), 9 Vas megyében (Szombathelyen) és 1 Zala megyében (Keszthely). A nyertes projektek közül hatnak van osztrák működő partnerrel megvalósuló ún. tükörprojektje.

A három nyertes soproni között az egyik pályázó, a Danubius Hotel Szakképző Iskola és Kollégium vezetője, Vránich István átveszi a szerződést

A nyertes pályázatok listája a megítélt támogatási összegekkel:
I. komponens: A határrégió gazdasági igényeihez illeszkedő képzési és tréningprogramok
Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Kht., Szombathely Szakképzési program a falusi turizmus fejlesztéséért 74.050 euró; Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Vállalkozói Központ, Szombathely Sikeres EU projektek – Sikeres vállalkozók 91.767 euró; Pállfy Miklós Kereskedelmi Középiskola, Győr A kereskedőképzés felkészülése a csatlakozásra 118.970 euró; Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola, Szombathely Az első európai solariskola Magyarországon 302.573 euró; Danubius Hotel Szakképző Iskola és Kollégium, Sopron Az EU-s kihívásokra történő felkészítés a vendéglátás területén 92.880 euró; MSZOSZ Vas Megyei Képviselete, Szombathely Tudásalapú érdekvédelem, a jövő új értéke 72.000 euró; Veszprémi Egyetem Tanácsadó Továbbképző és Távoktatási Intézet, Keszthely Ökogazdálkodási tudáshálózat kiépítése 108.202 euró; Vas Megyei Munkaügyi Központ, Szombathely Munkaügyi szakemberek felkészítése az EU csatlakozás kihívásaira 214.000 euró; Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Győr EU-Genius 207.780 euró; Baross Gábor Közgazdasági Szakközépiskola, Győr Tananyagfejlesztés osztrák-magyar szakképzési programhoz 111.186 euró; Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet, Sopron Határon átnyúló integrációs menedzserképzés kidolgozása 123.450 euró;
Martineum Felnőttképző Akadémia, Szombathely Gyakorló cégek tananyagának EU harmonizációja a határrégióban 123.450 euró; Szombathely Regionális Munkaerőfejlesztő és Képző Központ Vendégszolgálati manager képzés know-how transzfer 78.030 euró; Berzsenyi Dániel Főiskola, Szombathely Műszaki képzés fejlesztése a határrégióban 421,040 euró; Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Nemzetközi- és Összehasonlító Gazdaságtan Tanszék, Sopron Pályázati oktatótréning; Régiógazdaságtan szakirány tananyagfejlesztése 124.920 euró; Generátor Alapítvány, Győr Információbiztonság követelményeinek tananyagi feldolgozása 63.280 euró.

II. komponens: A határrégió gazdasági igényeihez illeszkedő kutatási programok:
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet, Győr A határmentiségtől az integrált határrégióig 465.640 euró; Társadalomtudományok és Európa Tanulmányok Intézete Alapítvány, Szombathely Kőszegi Európai Egyetemi Intézet 499.500 euró
Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Győr Folyóvízi életterek hidro-ökológiai működőképességének vizsgálata 175.215 euró; Széchenyi István Egyetem, Győr Modern tudományos számítások és alkalmazások 99.654 euró; Széchenyi István Egyetem, Győr Doktori iskolák alapítása és működésének előkészítése 100.955 euró; Nyugat-Magyarországi Egyetem Környezeti Kompetencia és Innovációs Központ, Sopron Ásvány vagyon kitermelés hatásvizsgálata a régióban 269.750 euró.
H.A.-T.É.