CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 15., szombat 00:31


Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére

    Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére

    A Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány és a Kitaibel Pál Környezeti-Nevelési Oktatóközpont kirándulást szervez az Alsó-ausztriai Rax-hegységre
Barabits Elemér tiszteletére.
    A résztvevők 2004. május 29-én. a Soproni Sportcentrumnál és a Shell-benzinkút közötti parkolóban találkoznak, reggel 7.00-órakor, visszaérkezés ugyanoda: kb. 17-órakor.

Fontos tudnivalók
    A parkolóból az autóbusz és a gépkocsik együtt indulnak, és haladnak a tervezett útvonalon, amely a következő:
Klingenbach (Kelénpatak)- S 31 az aútópályán Sigless - Wiener-Neustadt (Bécsújhely) mellett Graz felé, majd - Neunkirchen- nél (56) a Semmering útra - letérés Gloggnítz-nál (!)- Reichenau - Hirschwang-an der Rax - a felvonó parkolója.

    A résztvevők figyelmét a szervezők felhívják arra, hogy az EU-csatlakozás ellenére útlevélre (személyi igazolványra) szükség van. A felvonó jegyének megváltásához - a kedvezmény igénybevételére - ugyancsak kérhetnek igazolványt!
    Az elmúlt évben a teljesárú felnőtt jegy ára (Berg + Talfa) 14 Euro volt. A csoport előzetesen bejelentkezett, és csoportos, illetve más (gyermek 14 év alatt, 65 év feletti) kedvezményeket kért, amelynek alapján valószínűleg egy kabinban utazhatnak majd.
     További információk a a 99/317-730-es telefonszámon kérhetők.

    A Rax-Seilbahn 530 méterről indul, kiszállás 1547 méter magasságban. A 2160 m. hosszú kötélpálya a 2160 méteres utat - illetve az 1017 m. szintkülönbséget - 8 perc alatt teljesíti. A Berggasthof teraszáról való gyönyörködést követően megy a társaság ahhoz a kereszthez, amelynél az elmúlt év júliusában elhunyt Barabits Elemérről emlékeznek meg. (Távolság kb. 500 méter, szintkülönbség 50 méter.) A reggelizést követően - remélhetőleg kedvező időjárásban - sétálnak el az Alpesi-kerten áthaladva, az Ottohaushoz (1642 m) és a ház feletti Jakobskogel-keresztjéhez (1737 m).

Néhány adat a hegyről
    A Rax-Alpen az Osztrák-Mészkő Alpok karsztos, fennsík jellegű tagja, a Schneeberg testvér-párja, amelytől a Schwarza-patak Pokolvölgye (Höllental) választja el. Legmagasabb csúcsa a Heukuppe (2007 m). A hegyre vezető drótkötélpálya elsőként épült fel Ausztriában.
    A meszes talaj növény- és állatvilága rendkívül változatos, fajgazdag. A május végi kiránduláskor, szépszámú virágzó lágyszárút láthatunk a törpefenyves és az alhavasi jellegű gyepekben (tavaszi tárnicska, zergeboglár, zergevirág, medvefül kankalin, kőtörőfüvek, harangvirágok ).
    A havasi csókák pedig tízórais csomagjainkra is kíváncsiak lesznek. Az Ottohausban kitűnő csapolt sör kapható !

Szükséges öltözék
    Megfelelő lábbeli, réteges ruházat (a hidegre is számítva), sapka és esőkabát szükséges. Kézben legfeljebb a fényképezőgép legyen, minden egyéb csomag a hátizsákban!
    Jókedvvel és elszántsággal - egymásnak örülve, egymásra is figyelve, testet-lelket gazdagító élményeket kívánnak a szervezők minden résztvevőnek.

Fotó: http://www.bergsteigen.at/bergtour/noe/rax.JPG


Dr. Barabits Elemér
(1921-2003)

"Nem elment, csak előre ment, a túlvilág erdeit és kertjeit járja."
(A Család gyászjelentéséből)

    Felesége (Koch Edit tanítónő), három gyermeke, unokái, a kiterjedt rokonság, barátok, tanítványok, erdészek, kertészek búcsúztak tőle 2003. június 20-án, a soproni Szent Mihály temetőben, a valóban türelemmel viselt betegségben életének 82., házasságának 58. évében elhunyt, nyugdíjas erdömémöktől, növénynemesítőtől.
    Jó barátjához Csapody Istvánhoz hasonlóan, rá is a hegyen emlékezünk. Itt közelebb vagyunk Teremtő Istenünkhöz és minden bizonnyal "öreg" barátainkhoz is, akik égi réteken, mennyei erdőkben botanizálnak, imádkoznak hazánk és a fiatalok szebb jövőjéért. Barabits Elemér keresztény élete, szorgalma, igazságkeresése, magyarsága, család- és ifjúságszeretete, erőt adhat valamennyiünknek! Nekünk van szükségünk az értékeket felmutatókra való, tiszteletteljes emlékezésre, nem a meghaltaknak!

Életének néhány mozzanata
    A hazánkban, sőt Európa számos országában ismert növénynemesítő 1944-ben szerzett erdőmérnöki diplomát Sopronban. Erdész kutatóként külföldi fafajok honosításával, arborétumok fejlesztésével, fajták, változatok kialakításával foglalkozott. Első nagy, nemzeközi sikerét Dortmundi Világkiállítás jelentette, ahol a hamiscipais globus formaváltozatát (Chamaecyparis lawsonia 'Globus ') mutatta be.
1956-ban koholt vádak alapján börtönbüntetésre ítélték.
1963-1973 között, a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Botanikus Kertjének vezetője. Nyugdíjazását követően a Löverekben alakítja ki díszfaiskoláját, saját fajtagyűjteményét. Vállalkozóként kastélyparkok, parkerdők tervezését, fejlesztését végzi. ( Pl. Nagycenk, Bábolna, Nagykanizsa, Székesfehérvár).
    Nemesítői tevékenyégéért kiérdemelte a Magyar Gyula-nagy-díjat, az Újhelyi Imre, majd 2002-ben a Fleischmann Rudolf-díjat. Munkája jelentősen hozzájárult a magyar kertkultúra felemelkedéséhez.
    Peéry Rezső író, pedagógus, Pozsonyból érkezett az 1950-es években Sopronba, ahol a Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója volt. 1956-novemberében, a szovjet tankokkal hatalomra került megtorlók elől nyugatra menekült és Németországban halt meg.
    "Szemben az emlékekkel" című, 2001-ben magyar nyelven is megjelent könyvéből emeltük ki az alábbi mondatot:

"Tudomásul kell venned, hogy a világ melyben élsz, a legnehezebben viseli el a tehetség, a nagyság és a független erkölcsiség jelenlétét."

A.P.