CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. május 17., hétfő 23:05


Licittárgyalás, de minek?

A Fidelitas újabb kérdései

Licittárgyalás, de minek? címmel  tartott sajtótájékoztatót 2004. május 17-én Schlosser András, a Fidelitas soproni csoportjának elnöke és Pongrácz Nóra, a Fidelitas országos alelnöke, a Polgári Összefogás önkormányzati képviselője.


Pongrácz Nóra és Schlosser András

Az elmúlt időszakban az önkormányzati autóvásárlásokat egyre inkább a versenyeztetés, versenytárgyalás nélküliség jellemzi, a változatosság mellőzésével egyetlen cégtől történnek a vásárlások - vélték a sjtótájékoztatót tartók.
„Nem tartjuk korrekt dolognak ezt az eljárást, és azt sem, hogy közpénz - a soproni polgárok pénze - elköltése önkényes döntés szerint történik.” – hangsúlyozta Pongrácz Nóra.

A képviselőnő értesülése szerint az Egészségügyi Alapellátás ügyeleti gépkocsiját nem nyilvános liciten értékesítették, mint az elvárható lenne. Nem tudják, - ha volt ilyen egyáltalán -  hogy hol volt meghirdetve a licit, mikor és hol volt helyileg, hol lehetett megtekinteni az autót, hányan jelentek meg a licittárgyaláson és mennyiért kelt el az autó.

Schlosser András úgy vélte: „az elmúlt másfél évben érdekes autós üzletelések bontakoztak ki az önkormányzat hatáskörében”.  A Fidelitas helyi elnöke elmondta, hogy a  közérdekű adatok nyilvánosságára való figyelemmel ki fogják gyűjteni az autóvásárlásokra vonatkozó adatokat, és a továbbiakban feltett néhány kérdést arról, hogy az elmúlt másfél évben az önkormányzat, a Városháza az önkormányzati cégek és intézmények hány darab autót vásároltak – mint fogalmazott – ,,a polgármester érdekeltségi körébe tartozó cégektől", ez hány száz millió forintot jelent összegszerűen, kértek-e a vásárlások előtt más autót értékesítő cégektől árajánlatot, volt-e versenyeztetés, pályáztatás az autóvásárlásokkal kapcsolatban, milyen módon, milyen eljárással történt az önkormányzat, intézmények és cégek használt autóinak az értékesítése, ki és milyen áron végzi a vásárolt gépjárművek karbantartását, szervizelését?

A Fidelitas számára elgondolkodtató, hogy etikus és jogszerű-e ,,ez a fajta autós üzletelés, ami Sopronban folyik" – tette fel a kérdést Pongrácz Nóra.

Újságírói kérdésre, hogy konkrétan melyik cégről van szó, a képviselőnő kifejtette, hogy ,,a polgármester érdekeltségi körébe tartozó cégekre" utalt. Arra a kérdésre, hogy felvetette-e a témát képviselőként önkormányzati közgyűlésen, Pongrácz Nóra válaszából kiderült, hogy a kérdéseket a sajtó nyilvánossága által első lépésként figyelemfelkeltésnek szánták, és remélik, hogy akár a sajtón kereszül is, választ kapnak a felvetéseikre.

tsz