CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. május 19., szerda 10:34


Történelmi biciklik és nemzetközi bajnokság

Történelmi biciklik és nemzetközi bajnokság
“IVCA Ralley“: 2004 évi velocipéd világbajnokság Burgenlandban, a Fertő tó mentén

Május 20. és 23. között az UNESCO által világörökségnek nyilvánított Fertő tó mentén találkoznak a nemzetközi történelmi kerékpárok kiválóságai. A Burgenland Tourismus Idegenforgalmi Hivatalnak hathatós közreműködésével rendezik meg idén a történelmi kerékpárok világbajnokságát (IVCA Ralley) a pannon puszta tava mentén. Nem csak nosztalgiázókat és világbajnokokat látnak szívesen a helyszíneken, de a kiemelkedő rendezvény várja a történelmi drótszamarak tulajdonosait és barátait, és minden szenvedélyes kerékpározót.

Ruszt történelmi belvárosa a helyszín
A műemlékvédelem szempontjából is figyelemreméltó, szabad város, Rust, festői hátterével minden kerékpárrajongó Mekkája lesz. A 2004. évi kerékpár-sporteseményt csillagtúra nyitja meg olyan világbajnokokkal, mint a Tour de France nyerő Lucien van Impe, a belga Eddy Merkx és az osztrákok Rudi Altig és Roland Königshofer.
Akár egy képenykönyvben, Rust történelmi belvárosában, ahol XVI-XIX. századból származó, sgraffito díszítésű polgárházak állnak, amelyek között 2004. május 20-23 között legalább 500, nagyrészt történelmi ruhákban öltözött tarka kerékpáros jelenik meg több mint 20 országból. A szenvedélyes kerékpárosok magukkal hozzák a nagyrészt fából készült, elbűvölő járműveiket hogy azokat Közép-Európa egyik legérdekesebb kerékpárútján a Fertő tó partján mutassák be.
Közöttük olyan velocipéd sztárok, mint az angol Tony Huntington, aki a drótszamarával Angliából Rusztra kerekezett vagy a svájci Arnold Edy, akié a legöregebb vaskerekü velocipédek egyike 1872-ből. Az osztrák Manfred Cizek is résztvevője a versenynek, aki velocipédjával körbekerekezi a földet. Ennek az egyedülálló rendezvénynek abszolút csúcspontját jelentik a világbajnoki futamok és a csillagtúra, melyen neves hazai és nemzetközi kerékpár-sztárok vesznek részt.
Csillagtúra a tó körül
Május 20-án csütörtökön amíg a történelmi kerékpárosok a “Century”-n - kitartás pálya 100 mérföldön Európa legnagyobb pusztai tava körül - “edzenek”, a szép kerékpárok hazai szerelmesei 9.48 órakor saját kerékpáraikkal, az ÖBB (Osztrák Vasúti Társaság) által Bécs-Neusiedl szakaszon rendelkezésre bocsátott express vonattal EUR 8.99 érkeznek. Neusiedl pályaudvarán a kerékpárosokat a kerékpársport legendás alakjai Lucien van Impe, Eddy Merkx és Rudi Altig kerékpár-világbajnok várja. Zenei hangulatról a Radio Wien gondoskodik. 12 órakor kezdődik a csillagtúra Frauenkirchen-n át, ahol a résztvevőket fúvószene és Hans Niessl a tartományi kormány elnöke köszönti. Onnan 14 órakor tovább kerekeznek Podersdorfba, a bajnokok teréhez. A kismartoni Esterházy kastélyból a legendás kerékpáros Roland Konigshofer indul a résztvevőkkel 12 órakor Podersdorfba. A résztvevők a bajnokok terén, nem messze a strand sétányától találkoznak. 15 órakor a legendás kerékpárosok Polidor, Merkx és Altig kézlenyomatukat burgenlandi földön megörökítik. Ezen a napon 18 óráig történelmi kerékpáros bolhapiac lesz Ruston.
Május 20, csak az első napja aprogramnak, amely vasárnap estig a kerékpár sport központjává teszi a Fertő tavat. A szombati program: hosszútáv-WM Grand Prix Richard Menapace Rust és Mörbisch között. Vasárnap délután a “Sprint WM Grand Prix Roland Königshofer” tűnik majd fel Rust belvárosában 600 méteres körfolyamatban. A régi kerékpárok világbajnoksága Rust-on fejeződik be minden résztvevő felvonulásával és záróünnepséggel.

Kapcsolódó oldalak:

www.bikeburgenland.at
www.erlebnis-bahn-schiff.at
www.burgenland.info