CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. május 19., szerda 22:30


Múzeumi világnap 2004

Múzeumi világnap 2004

Ünnepi megemlékezés helyszíne volt tegnap a győri Xántus János Múzeum. A Múzeumi Világnap alkalmából szervezett ünnepi rendezvény résztvevői elsőként Rómer Flóris szobránál helyezték el a megemlékezés virágait a Széchenyi téren.

Rómer Flóris


A megjelenteket dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, aki ünnepi köszöntőjében idézte Rómer múzeumalapítási törekvését bizonyító gondolatait: „A mily hazafias, ép oly szent a czél....inkább itt állíttassanak össze vidékünk természeti ritkaságai, mintsem, hogy a külföld búvárjai vigyék el orrunk elől, vagy egy pár év múlva nyom nélkül gondatlanságból elvesszen.” . ...... „Rómer Flóris tevékenysége, a múzeumügy iránti elkötelezettsége és az e területen elért eredményei ma is követésre méltóak az utókor számára-hangzott el.

Rómer Flóris régész, művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1839-től a győri gimnáziumban a magyar és latin nyelv, utóbb a természetrajz tanára. 1842-től a győri bölcsészeti tanfolyamon a bencés növendékek természettudományos képzését vezette.
1859. május 26-án a győri bencés gimnázium régiségtárát múzeummá nyilvánította a cs. és kir. középponti műemlék bizottmány, s őt kinevezte a múzeum őrének. Ezzel létrejött Magyarország első vidéki múzeuma, amely rendeltetése szerint gyűjti, feldolgozza és bemutatja Győr és környékének történelmi értékeit. XX. századi múzeumőr utóda, Lovas Elemér a győri bencés gyűjteményt róla nevezte el.
Napjainkban Győrött utca és múzeumi kiállító hely őrzi nevét. 1990. június 2-án a Xántus János Múzeum előtti téren felállították Borsos Miklós 1972-ben faragott vörös márvány szobrának bronz másolatát.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága által összeállított ünnepi program a múzeum Barokk-termében folytatódott, ahol dr. Szakács Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke Székely Zoltán művészettörténésznek, a Xántus múzeum munkatársának adta át a Barkóczi-díjat.
Barkóczi-díj: Néhai Barkóczi Péterné 1989-ben alapítványt tett a tudományos tevékenységet végző múzeumi szakemberek munkásságának elismerésére, illetve a tudományos kutatómunka ösztönzésére elhunyt férje és a maga emlékének megőrzésére. az alapítvány kezelőjének a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságát jelölte meg.
Az alapító okirat szerint a Barkóczy-díjat - múzeumi szakemberek munkájának ösztönzésére- évenként, a Múzeumi Világnapon, május 18-án, ünnepélyes keretek között, a nyilvánosság biztosítása mellett kell átadni.
Fotó: museum.hu