CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2004. május 19., szerda 22:40


Allergia

Allergia
Sopronban már - jóval a virágzás előtt - megkezdték a parlagfű kiírtását

Ha azt mondjuk, népbetegség, többféle kór jut az ember eszébe: elhízás, csontritkulás, rossz fogak stb… és ide sorolhatók a különböző allergiás megbetegedések is, hiszen egyes adatok szerint az ország lakosságának ötöde, mintegy kétmillió ember szenved valamilyen allergiától, míg más, kevésbé óvatos becslés szerint akár a negyede. Sőt, a betegség egyre inkább a fiataloknál jelentkezik. Közeledik a parlagfű szezon és a virágzó növények által kibocsátott megnövekedett pollen-koncentráció miatt egyre több embernél jelentkeznek allergiás tünetek, szénanátha, asztma, szemvörösödés, bőrtünetek stb…
A kellemetlenségek gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők, ám a szakemberek inkább a megelőzésre hívják fel a figyelmet.
Sopronban már megkezdték a parlagfű irtását.

Pollenek. Így nevezik azokat a szabad szemmel nem látható növényi anyagokat, amelyek a különböző allergiás megbetegedéseket okozzák; minden ötödik felnőtt és minden negyedik 16 év alatti fiatal életét keserítve meg ezekben a hónapokban, de por, állati szőr, atka vagy bár-milyen testidegen fehérje kiválthat allergiás tüneteket.
Dr. Fónay Károly, a soproni Erzsébet Kórház Mellkasgyógyászati Osztálya osztályvezető főorvosa a Cyberpressnek elmondta: „Minden hónapnak megvan az allergénje. A pollenszezon gyakorlatilag az éger és a mogyoró virágzásával indul márciusban, majd a gabonával, a pázsitfélékkel, a nyír-, a nyárfával folytatódik a sor. Az idén eddig hullott sok csapadék és az időjárás melegedése kedvez az allergiát okozó polleneknek. A szakember szerint a Magyarországon az egyik legnagyobb problémának számító parlagfű allergia nyugaton ismeretlen. A parlagfű július közepétől „támad”, az egyetlen védekezési mód ellene, ha kiirtjuk, amit Sopronban már - jóval a virágzás előtt - meg is kezdtek, hiszen ezeknek a fűféléknek az elterjedése csak a folyamatos védekezéssel előzhető meg. A parlagfű és a pázsitfélék „agresszív” pollenje ugyanis akár 100-150 km-re is eljut.
Kuti Krisztián, a Soproni Városüzemeltetés munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy idén a tavalyihoz képest 5 és fél százalékkal magasabb pénzösszeg áll a város rendelkezésére parlagfűirtásra. Ebből Sopronban 700.000 négyzetméter területet gondoznak egyebek mellett a fűnyírással és a kiül-tetett egynyári, valamint évelő növények öntözésével együtt.
A már kialakult allergia kellemetlen tünetei gyógyszeres kezeléssel ugyan hatékonyan enyhíthetők, a szak-emberek a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák. Dr. Fónay Károly úgy fogalmazott: „Mindenekelőtt ki kell deríteni, mi az allergén. Ha például egy házipor vált ki allergiát, akkor nyilvánvalóan padló-szőnyeget, falvédőt, tehát minden gyapjú vagy egyéb díszítőszőrmét, bársonyfüggönyt ki el kell távolítani a lakásból, amire a por lerakódhat. Hasznosak az ún. akta-porszívók is, amelyek azonban nagyon drágák (2-300 ezer ft felett – a szerk.).
A parlagfű allergiában szenvedőknek pedig azt javasolaja az orvos, hogy a növények virágzásakor a magas pollen-koncentráció miatt a szenvedők csukják be ablakaikat és lehetőleg keveset tartózkodjanak a természetben. A főorvos mosolyogva tette hozzá: „Az allergiától az ment meg, hogyha a féléves gyerek eszi a port, játszik a gyomnövé-nyekkel és minél kevesebbet mos kezet.
Véleménye szerint az a jó, ha a kisgyerekek nyugodtan ismerkedik a legkülönfélébb allergénekkel, amelyek azután nem lesznek idegenek szervezetük számára.” Vagyis nem kell a széltől, a Naptól, piszoktól, portól, a növényektől túlságosan is védenünk gyermekeinket; hiszen a túlzott féltés is oka lehet annak, hogy az allergia egyre inkább a fiatal korosztály körében gyakori, míg az idősebb korosztályban alacsonyabb az allergiás megbetegedésben szenvedők aránya.

Tóth Anita Lilla