CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. május 20., csütörtök 07:02


Egy jó projektet veszélyeztet a megvalósulás jelenleg ismert módja

Mélygarázs a Kisvárkerületen

Mélygarázs a Kisvárkerületen

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség frakciójának képviseletében tartott sajtótájékoztatót Mélygarázs a Kisvárkerületen címmel Rádonyi László, a Fidesz helyi szervezetének alelnöke.
"Ismét egy olyan ügy a városban, amely egyértelműen jó gondolat, pozitív és mégis különféle nehézségekkel, gondolatokkal terhelt" - mondta az alelnök
Rádonyi László a parkolási renddel kapcsolatban elmondta, hogy Sopron mint a többi magyar város parkolási gondokkal küzd, ennek megoldására hozák létre Sopronban a TELPARK, majd ennek alapján a jelenleg is jól működő automatás parkolási rendszert.

A város már eddig is a településszerkezeti tervben jelölt ki területeket mélygarázs, illetve parkolóház építésére a Petőfi téren, Árpád utcában, Füredi sétányon, Széchenyi téren és más területeken.
Az előterjesztés a május 27-i közgyűlésre mélygarázs létesítéséröl a Kisvárkerületen   vállalkozói ötlet alapján, vállalkozói tőke bevonásával, operatív lízing keretén belül a Városüzemeltetési KFT üzemeltetése mellett 202 garázs megvalósításáról szól.
A beruházás várható értéke 800-1000 millió Ft, ugyanakkor  95 parkoló szűnik meg a felszínen.

A politikus a Polgári Összefogás kérdéseit tolmácsolta: ki viseli a beruházás kockázatát, teljeskörűen meghatározásra kerültek-e az összes költségvonzatok, a régészeti feltárás költsége, miért nem tudható semmi akár bizottsági szinten az operatív lízing részleteiről, a teljes hitelmutató, a  futamidö, a maradványérték, a szerzödés egyéb részleteiről, milyen alapadatokkal számoltak a gazdaságossági számításoknál a parkolók kihasználtsága és a parkolási díj mértékével kapcsolatban,  mi lesz a megszűnő felszíni parkolók okozta bevételkieséssel.

Rádonyi László szerint nem tudja, felmérték-e az építkezés miatt ellehetetlenülö üzletek elmaradt hasznát, kárát, mi lesz a környéken lakók kedvezményes parkolási lehetöségével, miért nem versenyezteti meg a városvezetés a beruházást, miért nem próbál meg a városvezetés magyar vagy európai uniós pályázati források bevonását.

A tájékoztatón elhangzott, a Hátulsó utca 10-12. alatti önkormányzati bérlakások építésénél  92 darab  parkolóhely finanszírozására nem sikerült külsö finanszírozót találni, valamennyi eddigi kezdeményezés sikertelen volt.

A politikus szerint egy normális beruházás rendje: a városvezetés eldönti mit akar, hol akarja,  tervet készíttet, forrásokat szerez, megpályáztatja, megvalósítja, üzemelteti.

A kifogásolt jelenlegi eljárást ismeretlen lízing konstrukció, ismeretlen gazdaságossági számítási alapok jellemzik, az önkormányzat viseli a teljes kockázatot, nem valósulnak meg az üvegzsebtörvény által előírtak, éppen ezért egy jó projektet veszélyeztet a megvalósulás jelenleg ismert módja – hangsúlyozta Rádonyi László.
 

tsz