CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 21., péntek 23:51


Varázslatos mandalák

Varázslatos mandalák

Appeltné Szigeti Beáta  négy éve foglalkozik mandalákkal. Ekkor egyszerre hallott egy rádióelőadást egy festőről, s olvasott egy újságban olyan dolgokat, amik megragadták fantáziáját. Elindult, s megkereste a régóta elrejtett ceruzákat, s csakúgy önmagának elkezdett rajzolni. Kezdetben csak színes ceruzával papírra, aztán rátalált a vízfestékre. Egy idő után már bátrabban kísérletezett. Jött a kréta és jött az akril, de ez most már fára álmodva. Neki ezek a mandalák egyszerre a lelki gyermekei, szerelmei, mesterei.

Ha a Széchenyi István Városi Könyvtár emeletén található kiállítását szemléli az ember, megérinti valami. Elgondolkodik, eltűnődik, s érzi, hogy valami megmagyarázhatatlan nyugalom árad belőlük, s ezáltal belőle is.

Mi is a mandala? S mi okozhatja ezt a varázst, amit a laikus, hozzá nem értő ember is azonnal megérez?

A mandala ősi, szanszkrit kifejezés, jelentése "kör". A hinduizmusban és a buddhizmusban motívumként használják, mely a világegyetemet és az istenek hatalmát szimbolizálja, s a meditáció eszközéül szolgál. Különbözőképpen értelmezik. Lehetnek a teljesség és az egység vagy napkorong szimbólumai, s talán "kapuként" szolgálhatnak a belső szent síkokra. Körökből és vonalakból áll, amelyek geometrikusan helyezkednek el. A központ általában egy pont (bindu) körül helyezkedik el. Mintázatát nagy szakértelemmel, pontos számítások alapján helyezik el, amelynek köszönhetően minden mandalának más és más hatása van. Megfesthetik valamilyen vászonra vagy fára, de ki is faraghatják őket. Lehetnek egészen kicsik vagy könyvlap nagyságúak, sőt léteznek templomterem méretűek is.

Hamvas Béla gondolatai alapján a mandala az abszolút megnyilatkozás. Amikor leszáll és az értelmet eléri, ideává lesz, amikor már kapcsolódik a külsőhöz, szimbólummá, amikor a kép és az ész kezd benne megjelenni, mítosszá, amikor az idea, a szimbólum és a mítosz elhalványodik, lesz költői nyelvvé, amikor a költői nyelv is elsápad, keletkezik a köznyelv.

A mandala mozgás, az élet kereke, az univerzum leképezése, mindig egy középpontból indul ki, kifelé törekszik, s a sokféleségből egyidejűleg halad egy középpont felé. Ezt az alapmintát minden ember felismeri, mert magában hordja

Ugyanakkor az átformálódás, az átalakulás, az örök értelem örök hordozója. Ez pedig a Mély-én, a személyiség teljessége, amely, ha minden jól megy, harmonikus, ámde nem tűr el semmiféle önáltatást. A mandala a centrum. Ez a kifejeződése minden útnak. Út a középponthoz, az egyénné váláshoz. Az ember szempontjából így hangzik a döntő kérdés: vállalod-e a végtelent vagy sem? Ez életének kritériuma. Csak akkor nem vesztegetem érdeklődésemet semmiségekre, és csekély jelentőségű dolgokra, hogyha tudom, hogy a határtalan a lényeg.
A kiállítás június 30-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében. Szeretnénk, ha minél több embernek okozhatna alkotásaival örömet, megnyugvást. Higgyék el, varázsuk van!

Cs.Á.