CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2004. május 23., vasárnap 11:53


Zárókonferencia - Kisprojekt Alap 2000.

Zárókonferencia - Kisprojekt Alap 2000
 36 nyertes pályázat kapott összesen 3 353 458 euró támogatást a határmenti térség fejlődése, a határon átnyúló gazdasági, intézményi és kulturális kapcsolatok kialakulása céljából

    2004. május 20-21-én a Phare határmenti (CBC) Magyarország-Ausztria 2000. évi Kisprojekt Alap eredményeiről tartottak zárókonferenciát a VÁTI Kht. Nyugat-dunántúli Regionális Képviseletének szervezésében Sopronban a Best Western Pannónia Med Hotelben.
    A Nyugat-Dunántúli régióban ez volt az első olyan uniós finanszírozású pályázati kiírás, amely már több tekintetben a tagállamoknak járó támogatások módszertanát, logikáját alkalmazta. Aki beadott pályázatot és nyert, a gyakorlatban tanulhatta meg és próbálhatta ki azt, hogy az uniós források felhasználásának mik a feltételei, hogyan kell nem csak a pályázó, de a régió és az Unió szempontjainak is megfelelő projektet sikerre vinni.
    A konferencián jelen voltak a megvalósított projektek gazdái, partnereik, a megvalósításban a támogatói oldalon résztvevő szakemberek, köztük Harald Ladich úr, aki Burgenland Tartomány részéről a Magyarország-Ausztria Interreg III/A programért felelős. A zárókonferencia célja volt, hogy a program magyarországi megvalósítói, a támogatott projektek képviselői és osztrák partnereik közösen értékeljék a program tapasztalatait, eredményeit, valamint felkészüljenek a közeljövőben induló, hasonló célokat támogató programokra.
    A Magyarország-Ausztria 2000. évi Kisprojekt Alap keretében 36 nyertes pályázat kapott összesen 3 353 458 euró támogatást, az elvárt önerőt még az építési beruházások esetén is sikerült mindenkinek előteremteni.
    A Kisprojekt Alap jellegzetessége, hogy a támogatás összértéke projektenként 5.000 és 300.000 euró között volt, a kedvezményezettek nonprofit szervezetek, önkormányzatok. A megvalósításba a határterület szomszédos oldaláról, Burgenlandból, Alsó-Ausztriából vagy Bécsből kellett legalább egy partnerszervezetet bevonni. A konferencián röviden bemutatásra kerültek a régióban megvalósult projektek.  A projektek a regionális és területi tervezés, a humán erőforrás-fejlesztés, a környezet- és természetvédelem valamint a gazdaság- és a turizmus fejlesztés területén valósítottak meg fejlesztéseket, utóbbi területeken segítették a Burgenlanddal szembeni infrastrukturális hátrányok leküzdését is.

    A konferencia első napján a résztvevők plenáris és szekcióüléseken értékelték az eltelt időszakot,  második napján pedig megismerkedtek a CBC programok folytatását jelentő Interreg III/A Közösségi Kezdeményezéssel és az ennek keretében a magyar és az osztrák határszakaszon őszre várható új pályázati kiírásokkal, valamint segítséget kapnak projektötleteik kidolgozásához és a lehetséges partnerszervezetek megtalálásához.

***

A Phare CBC program célkitűzése, hogy olyan határon átnyúló hatással rendelkező projektek megvalósítását támogassa, melyek hozzájárulnak az adott határmenti térség fejlődéséhez, a határon átnyúló gazdasági, intézményi és kulturális kapcsolatok kialakulásálhoz. Az Európai Bizottság először 1994-ben hirdette meg a csatlakozásra váró országok számára a Phare CBC programot, amely öt prioritás fejlesztésére irányult: regionális tervezés, műszaki infrastuktúra-fejlesztés, gazdaság- és turizmus-fejlesztés, humán erőforrás-fejlesztés, környezet- és természetvédelem. A magyar-osztrák határszakasz elsőként kapcsolódhatott be az EU által kezdeményezett és finanszírozott programok, köztük is a Phare CBC lebonyolításába. Talán ennek is köszönhető, hogy a CBC programok a Magyraországon belül a Nyugat-dunántúli régióban voltak a legnagyobb összegűek, itt érték el a legtöbb eredményt és tartalmukat tekintve itt voltak a legváltozatosabbak. Jelenleg osztrák, szlovák, szlovén és horvát viszonylatokban kezel a VÁTI Kht. Regionális Képvislete uniós forrásokból működő programokat.
H.A.