CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 23., vasárnap 16:00


A Vermes Miklós Országos Fizikai Tehetségápoló és Kutató Alapítvány missziója

A Vermes Miklós Országos Fizikai Tehetségápoló és Kutató Alapítvány missziója
A hagyományosan világszínvonalú magyar fizikaoktatás ügyét kívánja szolgálni

    Megtartotta idei ülését a Vermes Miklós Országos Fizikai Tehetségápoló és Kutató Alapítvány, amelyen Nagy Márton tanár, az alapítvány titkára beszámolt az immár 40 éve folyó, Európában is elismert, az alapítvány szervezésében megvalósuló tanulmányi versenyekről. A kuratóriumi ülés résztvevői hangsúlyozták: a tanulmányi versenyek tapasztalatai azt mutatják, hogy a tehetségek nem tűntek el még az iskolai oktatásban a fizikaórák drasztikusan csökkentett száma ellenére sem.
    A kuratórium jelen lévő tagjai (közöttük volt Dr. Winkler András elnök, Dr. Verő József akadémikus , Dr. Wiedemann László fizikus) szerint az iskolák folyamatos modernizációja, az oktatás módszereinek és jellegének változása közepette is az iskola legfontosabb feladata az kellene hogy legyen, hogy a diákokat megtanítsa gondolkodni.

Vermes Miklós emléktáblája a Líceum falán

    Az egyetemi tanárokból, fizikusokból, a terület jeles szakembereiből álló társaság abban is egyetértett, hogy a jelen körülmények között , – amikor az oktatásban már csak heti egy órában tanítják a fizikát – még inkább figyelmet érdemel a tehetséggondozás, és általában a magyar fizika ügye.
    Az alapítvány a tehetséggondozással továbbra is a hagyományosan világszínvonalú magyar fizikaoktatás ügyét kívánja szolgálni.
    Dr. Wiedemann László fizikus szerint a Vermes Alapítvány missziót tölt be, akkor, amikor a különleges etikai vonatkozásokkal is rendelkező fizikának ügyét képviseli.

Nagy Márton tanár, aki negyven éve szervezi az immár európai hírnevű tanulmányi versenyeket

    A kuratórium elnöke Dr. Winkler András és titkára Nagy Márton beszámolt az eddigi tanulmányi versenyekről, a megjelentetett színvonalas kiadványokról, és a jövőbeli tervek között arról is, hogy készülőben van Vermes Miklós eddigi kéziratban lévő néhány munkájának a kiadása.
    Nagy Márton beszámolójából kiderült: Minden jel szerint az európai hírnevet szerzett versenyek rendezését a jövőben az eddigi szervezőknek meg kell pályázniuk. Ebben az új helyzetben a negyven év tapasztalata, erdményei és elismerése ellenére a következőkben az alapítványnak energiáiból a pályázatok elkészítésére is kell fordítania, amelyben számít a fizikaoktatás, és a Sopronnak is megbecsülést hozó versenyek eddigi támogatóira.
    A fizika messze túl azon, hogy a környezet, a világ megismerésének tudománya, jelentős azért is, mert az etikával való szoros kapcsolatán túl – az igazság szeretetét és keresésének igényét táplálja, axiomatikus gondolkodásra késztet, helyes önértékelésre és öntudatra nevel, a rend és a törvények tiszteletére, kitartásra tanít – a transzcendensre, egy helyes értékrendszer megtalálására is ráirányítja a figyelmet - hangsúlyozták az ülés résztvevői.

T.É:

Kapcsolódó cikkek:
A Szellem igazsága és az Igaz szerint való gondolkodás avagy a fizika megmentése

A soproni fizikaversenyek távolabbi jelentősége és kiterjesztése

Nemzetközi fizikaverseny Sopronban

Verseny, csak nyertesekkel

Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok

Színvonalas és kiegyensúlyozott verseny Fényes Imre Olimpiai Válogató Fizikaverseny a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban