CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. május 25., kedd 13:49


Két keréken a Fertő-partján

Két keréken a Fertő-partján

    Nosztalgiázók és világbajnokokat, szenvedélyes kerékpározók, vagy csak éppen kerekezni vágyók, több mint kétszázan vettek részt aktívan a hétvégi Fertő-menti biciklis-parádén. Húsz ország között Anglia, Svájc, Csehország, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Írország, Finnország kétkerekű járgányokon közlekedő résztvevői népesítették be négy napon keresztül a Fertő tó osztrák oldalát.
    A Velocipéd Világbajnokság résztvevői a barátudvari (Mönchhof) falumúzeum jellegzetesen patinás hangulatú színhelyére is elkerekeztek.
    Mönchhofban a helybeli gazdasszonyok főztjének – gulyás volt a menü (!) –  megkóstolásával merítettek erőt a további kerekezéshez a résztvevők. A Mönchhofi festői falumúzeumba különös hangulatot varázsoltak a  korabeli jemezekbe öltözöttek. A legrégebbi kerékpár-matuzsálem az 1869-ben készült favázas, fakerekes kerékpár volt, és ritkaságnak számított az az Angliában készült tricikli is, amelynek minden alktrésze eredeti darabból áll még ma is. A mai szemnek (és közlekedési szokásoknak is  ) furcsa, de igazi műremekeknek számító, 1886-1887-ből származó velocipédek élményt jelentő látványosságnak számítottak.
    A hétvégi biciklisparádé, amelynek magyar résztvevője nem volt,  – nézőkkel és versenyzőkkel együtt – ötezer  látogatót csalogatott ki a Fertő partjára.
    Szombaton, vasárnap talán a hűvősebb idő is segítette a Ruszt és Fertőmeggyes közötti a gyorsabb haladást: hosszútávon a WM Grand Prix ismert nyertesének, Richard Menapace részvételével, aki mellett a gyorsasági Sprint-WM Grand Prix másik ismert személyisége, Roland Königshofer is jelen volt.
    A nap nyertesként a cseh  Josef Zimovcak ünnepeltethette magát, és természetesen, amint az lenni szokott a nézők is ünnepeltek, és a közönségcsalogató programokon jól szórakoztak..
    

Képriport

 

S.K.
Fotó: Sommer/BurgenlandTourismus

Kapcsolódó cikk:
Történelmi biciklik és nemzetközi bajnokság