CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. május 25., kedd 21:59


Szekszárd, Keszthely: borversenyek és konferencia Sopronban

Kékfrankos borfesztivál soproni sikerrel

    A szekszárdi Vármegyeházán a legeredményesebb külföldi termelő címét egy soproni-burgerlandi pincészet a Pfneiszl Hungarian kapta, a legjobb rose a Wehninger Kft. 2003. évjáratú bora lett.

    Szekszárdon rendezték meg  a III. Nemzetközi Kékfrankos Borfesztivált és Borversenyt, amelyet a neves szekszárdi szőlész-borász Dicenty Dezső születésének   125. évfordulójára tiszteletére tartottak. A kétévente megrendezett fesztiválon Sopron, Eger, Villány, Szekszárd és az Alföldi Borvidék is képviseltette magát.
    A 63 magyar, osztrák és szlovák termelő 128 bora versenyzett.19-et aranyéremmel díjazott a rangos szakemberekből álló nemzetközi bíráló bizottság.
A legmagasabb 95,3 pontszámot, a szekszárdi Vesztergombi Családi Pincészet 2002. évjáratú bora érte el, a legeredményesebben termelő pincészet címet a szekszárdi Takler Pincének ítélte a zsűri. 



Az Alpok-Adria Borversenyen megyei eredményei

    Május 18-án Keszthely adott otthont az Alpok-Adria Nemzetközi Borversenynek. A megmérettetésre a munkaközösség 17 tagtartományából 127 bormintával neveztek a borászok. Megyénkből 5 termelő 8 féle borral vágott neki a tényleges versenynek (az előzetes jelentkezések alapján megyénk 7 termelőjének 13 féle bora versengett volna)
    A tartományok által delegált zsűritagok (GYMS megyéből dr. Csontos Béláné, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megyei Kirendeltségének kertészeti szakreferense) 3 termelőnek „nagy aranyat” ítélt oda, 29 bor „arany”, 47 bor „ezüst” , 40 bor pedig „bronz” minősítést kapott.
    A Győr-Moson-Sopron megyei borászok közül a legeredményesebb dr. Vaszari László volt, aki 2003. évi Chardonnay-vel – arany minősítést szerezve - a 127-ből a 13. helyen végzett. Az écsi borász másik két borával is benevezett, melyekkel arany, illetve ezüst minősítést szerzett.
    Vaszari László mellett a győrújbaráti Deé Géza, a soproni Iváncsics Zoltán, a pázmándi Ópince Kft. és a pannonhalmi Borház Kft. versengett Keszthelyen, az Alpok-Adria Nemzetközi Borversenyen. (P.Z.)



"Környezetkímélő szőlőtermesztési technológia a Soproni borvidéken" - konferencia

    2004. május 28-án (pénteken) 14.00 órakor megrendezésre kerülő "Környezetkímélő szőlőtermesztési technológia a Soproni borvidéken" címmel rendeznek konferenciát a Bio Sport Hotel Lővérben (Sopron, Várisi u. 4).
     A konferencia kísérőrendezvénye a Soproni borvidéki borverseny eredményhirdetése és a nyertes borok bemutatása.
    A Konferencia a Phare CBC Kisprojekt alapjának támogatásával valósul meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Élelmiszertudományi Kar Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete valamint a Bormarketing Műhely Kht. szervezésében.

Illusztráció: Fejér Zoltán: Poncichter csendélet