CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. május 25., kedd 22:17


Sopronban is megkezdődött a panelprogram- Művészeti iskolák találkozója- Magyar Fül-Orr-Gége Orvosok Egyesületének 38. Kongresszusa- Színházműsor

Hírek, események

Sopronban is megkezdődött a panelprogram. 12 panelépületben korszerűsítik a fűtést és cserélnek nyílászárókat, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a lakástulajdonosoknak. Az elvégzendő felújítások összköltsége 240 millió forint, melyet harmadrészben fizet az állam, az önkormányzat, valamint a lakóközösségek.
35 évvel ezelőtt épült az első panelház Sopronban. Ma többezren élnek ilyen lakótelepi lakásokban, amelyeknek hőszigetelése, nyílászárói, épületgépészeti eszközei elavultak. A szükséges felújításokat a legtöbb lakóközösség önerőből nem tudja megvalósítani. Az országos panelprogram támogatásáért Sopronban is sokan pályáztak. A soproni önkormányzat ebben az évben 80 millió forinttal támogatja a háztömbök felújítását.Kuti Krisztián, a Soproni Városüzemeltetési Iroda munkatársa a Cyberpress kérdésére elmondta: ebből a pénzből 12 panelépületet újíthatnak fel; a rekonstrukció 516 lakást érint. A legtöbb épületben elsőként az ablakokat cserélik ki, illetve az utólagos külső homlokzati hőszigetelést végzik el. A lakások nyílászáróinak cseréje azért szükséges, mert rosszul szigetelnek és több helyen be is áznak. Emellett korszerűsítik a fűtési-, világító-, és melegvizes berendezéseket, valamint javítják a tetőszigetelést és a lifteket is. Németh Imre, a Deák tér 63 szám alatti épülettömb közös képviselője úgy számol, hogy az elnyert támogatás segítségével megvalósított beruházással közel 20 %-os hőmegtakarítást érhető el, ami egy év alatt több mint 740.000 Ft megtakarítást jelent a társasháznak. Szakemberek szerint a szükséges felújítások elvégzésével 20-40 évvel hosszabbítható meg a panelházak élettartama. (Tóth Anita Lilla)

Művészeti iskolák találkozója 2004. május 27-én, csütörtökön  a Művészeti iskolák találkozója rendezvénysorozaton 18 óra Dömdödöm – Súlhóf – A fiúk mind ilyenek – A szarvas hátán  Lázár Ervin és Molnár Ferenc műveit adják elő a  „Cinege” Művészeti Iskola színjátszó növendékei Vezető tanár: Gara Lídia Helye:  „Cinege” Művészeti Iskola (Petőfi tér 6.)
Tücsök – Somogyi üveges – Kanásztánc A  „Cinege” Művészeti Iskola  lövői néptánccsoportjának előadása Vezető tanár: Gara Lídia
Székely képeskönyv. A Körtánc Művészeti Iskola (Zalaegerszeg) műsora Művészeti vezető:  Varga János nívódíjas koreográfus Helye:  „Cinege” Művészeti Iskola (Petőfi tér 6.). Belépődíj: 100Ft.

Magyar Fül-Orr-Gége Orvosok Egyesületének 38. Kongresszusa  2004. május 27-én tartják a Magyar Fül-Orr-Gége Orvosok Egyesületének 38. Kongresszusát a Hotel Sziesztában.

Színházműsor 2004. május 27., csütörtök  19:00 óra:  A vágy villamosa (Medgyaszay-bérlet); 2004. május 27., csütörtök   19:30 óra: Kedves hazug (Palotay-bérlet kombinált).