CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 27., csütörtök 17:10


A képalkotó diagnosztika legkorszerűbb eszközeivel gyarapodott az Erzsébet-kórház

A képalkotó diagnosztika legkorszerűbb eszközeivel gyarapodott az Erzsébet-kórház
,,A uniós tagság lehetővé teszi, hogy az egészségcentrum a történelmileg kialakult térség valóságos egészségügyi központjává váljon."

    A képalkotó diagnosztika legkorszerűbb eszközeivel gyarapodott a soproni Erzsébet-kórház.
    A CT,  MRI és digitális képalkotó – részben 200 milliós központi támogatásból – , továbbá 300 miliós önkormányzati támogatással megvalósult, több mint 500 millió forintos beruházásának átadási ünnepségének meghívottja Kökény Mihály egészségügyi miniszter volt.
-  Amikor a kórház menedzsmentje az önkormányzattal közösen elhatározta a diagnosztikai projekt megvalósítását, akkor több szempontból is kényszerhelyzetben volt - fejtette ki az avatóünnepségen tartott beszédében Baranyai László főorvos.

- A 11 évvel ezelőtt telepített CT berendezés és a 10 éves MR készülék szakmailag már elavult, karbantartása költségessé vált, finanszírozása a korszorzó negatív hatása miatt kedvezőtlenül alakult az intézmény számára. Az elmúlt másfél évben sikeres konszolidációs programot valósítottak meg, amely jó alapot kínál az egészségügyi piachoz, a betegek jogos igényeihez igazodó szakmai struktúra kialakításához - mondta,  hozzátéve:.
,,A klinikai oldalon jelentkező mennyiségi és minőségi diagnosztikai igény kielégítéséhez, az intézmény likviditási egyensúlyának fenntartásához szükségessé vált olyan modern digitális berendezések telepítése, beszerzése, mint az ultrahang-, CT- és MR-készülékek, amelyek nélkül ma modern gyógyító tevékenységet nem lehet végezni."
    A főigazgató főorvos arra is rámutatott, hogy szükségessé vált  a már csaknem egy évtizede telepített modern digitális diagnosztikai berendezések – az ultrahang, CT- és MR- készülékek költséghatékony működése céljából a röntgenfilmes dokumentáció helyett a digitális képfeldolgozás és archiválás bevezetése, ami alapját képezheti annak, hogy a szöveges és képi dokumentáció on-line módon jusson el a gyógyító orvoshoz, szükség esetén a telemedicína útján a a konzulenshez, a távoli felhasználóhoz, és a háziorvosokkal való szorosabb kapcsolat kialakításának is..
    Az átadási ünnepségen  Sopron nevében Walter Dezső polgármester köszönte meg a 200 milliós segítséget a minisztériumnak.

    Kökény Mihály miniszter a Soproni Erzsébet-kórházban másfél évtizede folyó – ,a sokak által irigyelt, mások által vitatott" -– húszmilliárdos beruházással kapcsolatban, hangsúlyozta: ,,A beruházás javítja az intézmény versenyképességét", mert – mint rámutatott, –  ,,az Európai Uniós tagság lehetővé teszi, hogy az egészségcentrum a történelmileg kialakult térség valóságos egészségügyi központjává váljon."
    Az egészségügyi miniszter felhívta arra a jelenlévők figyelmét, hogy az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy határmenti együttműködés keretében megállapodások köttessenek határon túli betegek ellátására. A miniszter arra ösztönözte a soproni önkormányzatot, a kórház menedzsmentjét, hogy keressék ezeket az utakat és éljenek a uniós tagság adta lehetőségekkel.
    A soproni tapasztalat jól mutatja, hogy ,a magánszféra és a közszféra korrekt partneri viszonyon alapuló együttműködése nélkül nincs értelmes jövő az egészségügyben." - jelentette ki Kökény Mihály.

    A továbbiakban az átadási ünnepség jelenlévő meghívottjainak – a soproni önkormányzat testületének, országos, és megyei politikusoknak, közéleti személyiségeknek –  a beruházás fontosságáról Palkó András a Magyar Radiológusok Társasága elnöke, Rényi Judit, a Siemens Rt. igazgatója, Gémes László a Medimat Kft. igazgatója szólt.
 

T.É.