CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. május 27., csütörtök 23:02


Kökény Mihály az egészségügy reformjáról és a gyógyszerárakról Sopronban

Elszántan a változtatások mellett

Kökény Mihály az egészségügy reformjáról és a gyógyszerárakról Sopronban

Elszántan a változtatások mellett

- Szükséges az egészségügyben a változtatás, a modernizálás, amellyel kapcsolatos elképzeléseit a kormány társadalmi-szakmai vitára bocsátotta - mondta Kökény Mihály, egészségügyi miniszter a Röntgen és Izotópdiagnosztikai Osztályon telepítésre került diagnosztikai berendezések átadási ünnepségén a soproni Erzsébet-kórházban.

- A reformelképzeléseknek nincsenek ,,kőbe vésett" elemei" - mondta a miniszter hozzátéve: ,,Megállapodásra törekszünk a módszerekben és az eszközökben, keressük az értelmes szakmai konszenzust, azonban a változásokban – azok elkerülhetetlenségében, mindabban, ami a betegek érdekét szolgálja, ami egy jobb, tisztességesebb érdekeltségi rendszert teremt az egészségügyben, és amelyhez a tapasztalatokat az irányított betegellátási-rendszer négy éve adja –  biztosak és elszántak vagyunk." - jelentette ki.
Az Alkotmánybíróság gyógyszerárakkal kapcsolatos közelmúltbeli döntésével kapcsolatosan kijelentette: ,,A kormány tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, de arról nem tett le és nem is tehet le, hogy megállítsa a gyógyszerárak korábban tapasztalt emelkedését."
,,Mi a reális gyógyszerárak kialakítása érdekében akarunk cselekedni, és ebben tántoríthatatlanok vagyunk. Meg fogjuk találni az alkotmányos követelményeket is kielégítő megoldásokat." - jelentette ki Kökény Mihály, hangsúlyozva: mindenekelőtt a betegek érdekeinek kell érvényesülniük. (té)